Εξοργισμένη και συνάμα «μουδιασμένη» είναι μία γυναίκα από το Ηράκλειο, που «έχασε» το σκυλάκι της, επειδή έπεσε θύμα τροχαίου το βράδυ του Σαββάτου και κανένας κτηνίατρος δεν μπορούσε να το περιθάλψει!
Όπως περιγράφει η Ειρήνη Βυνιχάκη, το τροχαίο εκτυλίχθηκε στις 9:00 το βράδυ, στο δρόμο από Βασιλειές προς Σύλλαμο, λίγο έξω από το Ηράκλειο, και είχε ως συνέπεια να σπάσουν τα δύο πόδια του σκυλιού. Επί δύο ώρες κάλεσε πάνω από 15 κτηνίατρους, ενώ το σκυλί ούρλιαζε από τους πόνους, ωστόσο την ενημέρωναν ότι δεν υπάρχει εφημερία και της…εύχονταν να πάνε όλα καλά με την υγεία του ζώου.
«Ένα αμάξι τραυμάτισε σοβαρά τον σκύλο μου και κάλεσα 15 κτηνιάτρους για βοήθεια. Παρακάλεσα, έκλαψα, κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον μόνο λυπόντουσαν. Δεν υπάρχει ένα εφημερεύον κτηνιατρείο σε μια πόλη με τόσο πληθυσμό! Κατά τις 11 το βράδυ μια γιατρός με λυπήθηκε και άνοιξε το ιατρείο της να παρέχει τις πρώτες βοήθειες στο σκυλί το οποίο υπέφερε στο δρόμο. Πληγώθηκα που το σκυλί ούρλιαζε από τους πόνους και δεν μπορούα να του προσφέρω βοήθεια. Το σκυλί δεν τα κατάφερε. Πέθανε. Ήταν αμαρτία να πεθάνει με αυτό τον τρόπο», περιέγραψε η κ. Βυνιχάκη.
«Δεν υπάρχει νομοθεσία ή ρυθμιστικό πλαίσιο για εφημερίες»
«Πολλοί συμπολίτες μας αναφέρουν το ίδιο πρόβλημα και κάνουν παράπονα επειδή δεν υπάρχουν εφημερεύοντες κτηνίατροι στο Ηράκλειο», αναφέρουν από την πλευρά τους κτηνίατροι της περιοχής, κάνοντας σαφές πως παλαιότερα, επί μία δεκαετία περίπου, υπήρχαν εφημερεύοντες κτηνίατροι του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ωστόσο, σωρεία από προβλήματα ανάγκασαν τους ιατρούς να διακόψουν. Πλέον σε όλη την Ελλάδα εφημερεύουν κτηνιατρικές κλινικές μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
«Δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για να είναι ανοικτά τα κτηνιατρεία όπως τα φαρμακεία. Είναι έλλειψη, έχουν κάνει τόσους νόμους αλλά αυτό το θέμα επαφίεται στους κτηνιάτρους πως θα το χειριστούν. Θα θέλαμε να μας ρυθμίσουν το πλαίσιο», τόνισε στο Cretalive ο ταμίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πιπεράκης και προσέθεσε: «Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε στη χώρα μας το 2003, ενόψει -τότε- των Ολυμπιακών Αγώνων, και από τότε έχουμε ανακύκλωση νόμων οι οποίοι δεν λύνουν όλα μας τα προβλήματα».
Ο ίδιος επεσήμανε πως οι κτηνίατροι ναι μεν μπορούν να κάνουν εφημερίες, όμως τίθεται ζήτημα ασφάλειας για τους ίδιους. «Εφημερία να κάνουμε αλλά, επειδή δεν είναι εφημερία όπως στα νοσοκομεία που παρέχονται όλα δωρεάν, πρέπει να ρυθμίσουν τι γίνεται με τα αδέσποτα, ποιος θα συλλέγει τα τραυματισμένα σκυλάκια από το δρόμο, τι θα προβλέπεται με τις αμοιβές και ταυτόχρονα οφείλουν να μας διασφαλίσουν την ασφάλεια μας για τη μεταμεσονύκτια εφημερία», επεσήμανε ο κ. Πιπεράκης, ενώ από την πλευρά του, ο κτηνίατρος Εμμανουήλ Σουρανάκης υπογράμμισε:
«Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν είναι δημόσιες. Πολλές γυναίκες κτηνίατροι φοβούνται να πάνε σε περιστατικά. Όταν μας καλεί πελάτης υπάρχει εμπιστοσύνη και είναι ζήτημα ηθικής υποχρέωσης να βοηθήσουμε. Όταν όμως σε καλεί ένας άγνωστος μέσα στη νύχτα τίθεται σοβαρό θέμα».
Δείτε επίσης: Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη: «Ξεψύχησε» σκύλος μετά από σύγκρουση με μηχανάκι