Εκδόθηκε από το Παρίσι ο κατάσκοπος από την Πάτρα

Τον Νίκο Μπογονικολό παρέλαβαν Αμερικανοί πράκτορες από τη Γαλλία - Οδηγήθηκε σε φυλακή στη Νέα Υόρκη - Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι συνεργάστηκε με τη Ρωσία

Must Read

Υπό άκρα μυστικότητα εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο 59χρονος Πατρινός επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπία από τις αμερικανικές Αρχές, καθώς φέρεται ότι βοηθούσε τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε στρατιωτικές τεχνολογίες!

Αμερικανοί πράκτορες παρέλαβαν τον Νίκο Μπογονικολό από το αεροδρόμιο Ορλί των Παρισίων και τον οδήγησαν σε φυλακές της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως, το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ από τις γαλλικές δικαστικές Αρχές υλοποιήθηκε προ ημερών υπό άκρα μυστικότητα.

Ο 59χρονος ιδρυτής και πρόεδρος του ευρωπαϊκού ομίλου εταιριών Aratos, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών, παρέμενε στις γαλλικές φυλακές επί 13 μήνες, μετά τη σύλληψή του στις 9 Μαΐου 2023, κατόπιν εντάλματος που είχε εκδοθεί από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν. Στις 20 Δεκεμβρίου το Τριμελές Εφετείο των Παρισίων έκανε δεκτό το αίτημα της έκδοσης και ακολούθησε η υλοποίησή του στα τέλη Μαΐου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε οι συνήγοροι του Νίκου Μπογονικολού, προεξάρχοντος του Νίκου Ζήνδρου, κατέβαλαν αλλεπάλληλες προσπάθειες να μην εκδοθεί ο εντολέας τους στις ΗΠΑ και αντ’ αυτού να αποφυλακιστεί υπό όρους, παραμένοντας στη Γαλλία. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, λόγω της αμετακίνητης στάσης των Αμερικανών, που θεωρούν ότι ο 59χρονος επιχειρηματίας ενήργησε ως κατάσκοπος και διοχέτευσε στη Ρωσία ευαίσθητα μυστικά ηλεκτρονικής υφής, τελευταίας τεχνολογίας.

Από την αρχή της σύλληψής του, πάντως, ο Νίκος Μπογονικολός αρνείται τις βαριές κατηγορίες και υποστηρίζει μέσω των συνηγόρων του ότι «εάν έπραξε κάτι, αυτό αφορά παράβαση της εμπορικής νομοθεσίας των ΗΠΑ και ουχί κατασκοπία».

Τεχνολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο Νίκος Μπογονικολός, έχοντας δηλώσει ενοχή κατά το σκέλος των εμπορικών συναλλαγών του με τους Ρώσους, έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές, με απώτερο στόχο την απομείωση της όποιας ποινής.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει είναι βαρύ, καθώς φέρεται ότι αγόρασε από βρετανικές εταιρίες προηγμένη αμερικανική τεχνολογία, την οποία πούλησε στους Ρώσους, μέσω της θυγατρικής εταιρίας του Aratos, χωρίς την έγκριση των πωλητών, ενώ ταυτόχρονα φέρεται ότι διατηρούσε επαφές με πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας SVR.

Το λαθρεμπόριο αφορά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα που περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης. Ο 59χρονος απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών ισχυρίστηκε ότι αυτά τα εξαρτήματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, όμως, στην πραγματικότητα εστάλησαν στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι μη Αμερικανοί πολίτες με κατηγορίες παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει ο Μπογονικολός κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης από 15 έως 20 έτη. Στην περίπτωση, ωστόσο, που κριθεί ότι η συνεργασία του με τις δικαστικές Αρχές είναι επωφελής για τις ΗΠΑ, θα παραμείνει στις αμερικανικές φυλακές από ένα έως δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This