Από τι προήλθε η μόλυνση στο νερό της Μαγνησίας; Οι επίσημες ανακοινώσεις – 121 κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Θα γίνονται συνεχόμενοι έλεγχοι - Την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί το νερό να επιστρέψει στους κατοίκους

Must Read

Η ξηρασία και οι διακοπές ρεύματος φαίνεται πως «ευθύνονται» για την μόλυνση του νερού με σαλμονέλα στην Μαγνησία που οδήγησε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας (121 σε αριθμό) στο Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο με ορισμένα άτομα να χρειαστούν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν νωρίτερα στην Λάρισα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε πως η σαλμονέλα εντοπίστηκε στο νερό και συγκεκριμένα σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις ενώ η δεύτερη είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αιτία της μόλυνσης μπορεί να είναι η μεγάλη περίοδος ξηρασίας τους τελευταίους μήνες, οι πολλές διακοπές νερού, οι ρηγματώσεις στο έδαφος. Όπως εξήγησε η μόλυνση μπορεί να προήλθε από τα κτήματα ενώ δεν υπήρχε χλωρίωση στη δεξαμενή.

Δείτε την συνέντευξη τύπου:

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδα το νερό να επιστρέψει προς συνολική χρήση στους κατοίκους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως θα γίνονται συνεχόμενοι έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο.  Ο κ. Κουρέτας είπε πως, εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έλεγχοι θα γίνουν επίσης στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ενώ ανακοίνωσε πως θα γίνει συνολική μελέτη για τους τρεις δήμους και θα υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ να εφαρμόσουν σχέδιο εκτίμησης κινδύνου για το νερό.




 

Παράλληλα, σήμερα οι δεξαμενές του νερού θα αδειάσουν και θα καθαριστούν και στη συνέχεια θα γεμίσουν ξανά και θα γίνουν νέοι έλεγχοι. Ακόμα οι πολίτες των δύο χωριών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό για κατανάλωση, μπάνιο ή μαγείρεμα, μόνο για τουαλέτα.




Σοκάρουν τα ευρήματα στο νερό

Στην δημοσιότητα δόθηκαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων ύδρευσης στις κοινότητες Ριζόμυλου και Στεφανοβικείου από τον ΕΟΔΥ. Εν τω μεταξύ, αναμένονται τα στοιχεία των ελέγχων σε άλλα σημεία του δικτύου υδροδότησης και τις δεξαμενές του νερού στην Μαγνησία, μετά τα σοβαρά κρούσματα γαστρεντερίτδας.

Ολικά κολοβακτηριοειδή, εντερόκοκκοι και σαλμονέλα εντοπίστηκαν στο νερό του Δήμου Ρήγα Φερραίου. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαΐου και παραδόθηκαν σήμερα από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα

 

 

Σύμφωνα με το τοπικό taxydromos.gr, οι αρμόδιες Υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τον Δήμο Ρήγα Φεραίου να λάβει μέτρα, να προχωρήσει στον καθαρισμό και την απολύμανση των δεξαμενών και των συστημάτων αγωγών υδροδότησης, και στον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου των γεωτρήσεων και των δεξαμενών.

Επιπλέον, ζητούν να ενημερωθούν οι πολίτες για την μικροβιολογική επιβάρυνση που διαπιστώθηκε στο νερό και να συνεχιστούν οι μετρήσεις.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This