Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου για μολυσμένο νερό: «Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι, ήρθε η πρώτη αγωγή»

«Προτεραιότητά μας να δώσουμε νερό στα σπίτια», είπε μεταξύ άλλων

Must Read

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί το νερό από το δίκτυο στους κατοίκους του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία διακοπής της υδροδότησης λόγω εντοπισμού σαλμονέλας, που προκάλεσε δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίδας. Πηγές αναφέρουν πως σήμερα ή αύριο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, την ώρα που στο Αχιλλοπούλειο εξακολουθούν να νοσηλεύονται ένας ηλικιωμένος και ένα παιδί.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημ. Νασίκας, η ΔΕΥΑΡΦ διερευνά το πού θα μπορούσε να γίνει νέα γεώτρηση, δεδομένου πως πλέον τίθεται και θέμα επάρκειας νερού, όμως ξεκαθαρίζει πως αυτό θα χρειαστεί μήνες και έτσι ήδη έχει έλθει σε επαφή με ιδιώτες που διαθέτουν γεωτρήσεις για να τις νοικιάσει ή να τις αγοράσει.

«Γνωρίζετε ότι οι επιστήμονες ότι ο τύπος της σαλμονέλας που εντοπίστηκε στη γεώτρηση είναι υδατογενής και εντοπίστηκε στα 160 μέτρα βάθος. Από κει οδηγήθηκε στη δεξαμενή και μετά στο δίκτυο. Από τους επιδημιολόγους όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη των νέων δειγματοληψιών έγινε πραγματικότητα το πιο απίθανο σενάριο», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Στα 160 μέτρα βάθος στη μία γεώτρηση βρέθηκε η σαλμονέλα, οδηγήθηκε στη δεξαμενή και μετά στο δίκτυο. Ρωτήσαμε τους επιστήμονες πως σε 160 μέτρα βρέθηκε το μικρόβιο και αν υπήρχε ανθρώπινο λάθος ή κάτι άλλο. Η πιο πιθανή εκδοχή που μας εξήγησαν ήταν ότι λόγω ξηρασίας του τελευταίου εξαμήνου δημιουργήθηκαν στην περιοχή των γεωτρήσεων ρηγματώσεις που από τις σποραδικές μπόρες εισήλθαν ακαθαρσίες. Οι διακοπές ρεύματος στην περιοχή συχνά επηρέασαν την χλωρίωση της δεξαμενής και του δικτύου».

«Αποδέχομαι ότι είναι οργισμένοι και θυμωμένοι, ήρθε η πρώτη αγωγή στο δήμο»

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως έγιναν τρεις πλύσεις και απολυμάνσεις του δικτύου και της δεξαμενής από εξειδικευμένη εταιρεία και το πρωί του Σαββάτου λήφθηκε το τελευταίο δείγμα. «Τα τελευταία δείγματα τα περιμένουμε σήμερα για να δοθεί νερό στις δύο κοινότητες», εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Όλα αυτή η προσπάθεια δεν αναιρεί καθόλου την αφάνταστη, απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί δημότες με την έλλειψη νερού αλλά και κυριότερο τις γαστρεντερίτιδες σε μικρά π[αιδιά και ηλικιωμένους. Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση με υδροφόρες και εμφιαλωμένα νερά. Στο Νοσοκομείο παραμένει μόνο ένα μικρό παιδί και ένας ηλικιωμένος. Αποδέχομαι ότι είναι οργισμένοι και θυμωμένοι. Ήλθε η πρώτη αγωγή στο δήμο. Οι αρμόδιοι που διαχειρίζονταν την κατάσταση έχουν ήδη κληθεί και καταθέσει».

Τέλος, ο κ. Νασίκας τόνισε ότι στους ελέγχους που έκανε η ΔΕΥΑΡΦ δεν ελέγχονταν η σαλμονέλα καθώς όπως τονίστηκε και από τον ΕΟΔΥ «στον έλεγχο αυτό οδηγούμαστε όταν πλέον υπάρχει κάποιο κρούσμα γαστρεντερίτιδας». «Ακόμη δεν μας έχουν δώσει άλλες οδηγίες. Προτεραιότητά μας τώρα είναι να δώσουμε νερό στους κατοίκους και να εντοπίσουμε μια νέα γεώτρηση που θα συμβάλλει στην επάρκεια του νερού. Τα υπόλοιπα τελούν υπό διερεύνηση», κατέληξε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This