Ομολογία για την ασυδοσία στην παραλία Αναβύσσου!

Η Περιφέρεια Αττικής αποποιείται των ευθυνών της για τα μεγαθήρια που λειτουργούν με άδεια καντίνας. Χρειάστηκε 69 ημέρες για να απαντήσει με...διαπιστώσεις στη «δημοκρατία»

Must Read

Την ανάγκη φιλότιμο φαίνεται πως έκανε η Περιφέρεια Αττικής κι έσπευσε να διενεργήσει ελέγχους στην παραλία Αναβύσσου μετά το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» που αποκάλυπτε μια σειρά από παρανομίες από τους ιδιοκτήτες των καντινών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Τα αποτελέσματα του ελέγχου από την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, όπως αποτυπώθηκαν γραπτώς, περισσότερο μοιάζουν με μια προσπάθεια να αποδώσει τις ευθύνες σε άλλες κρατικές υπηρεσίες (Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Αστυνομικό Τμήμα κ.ά.) παρά στο κομμάτι των ευθυνών που αφορούν την ίδια. Πέρα από το γεγονός ότι διαπιστώνει καταστρατήγηση της άδειας λειτουργίας των καντινών και παράλληλα καταγράφει σοβαρά προβλήματα για την υγιεινή και την ασφάλεια των προσφερόμενων τροφίμων και ποτών, δεν φαίνεται πουθενά να προχωρεί σε ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τη νόμιμη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε ότι για το φλέγον θέμα των παραλιών που είχε αναδείξει σε πρωτοσέλιδο θέμα της η «δημοκρατία» στις 8 Μαΐου 2024 με τίτλο «Ακίνητα με άδεια καντίνας σε παραλίες του Δήμου Σαρωνικού» η Περιφέρεια Αττικής χρειάστηκε ακριβώς 53 ημέρες για να απαντήσει στα ερωτήματά μας (διατυπώθηκαν γραπτώς 1/4/2024) και άλλες 16 ημέρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας μας.

Πριν αναφέρουμε την… απάντηση της Περιφέρειας, θυμίζουμε τι γράφαμε: «Πάρτι ασυδοσίας στο παραλιακό μέτωπο της ανατολικής Αττικής, με τις ευλογίες του κρατικού μηχανισμού, που κλείνει συστηματικά τα μάτια, εδώ και χρόνια, σε σειρά καταχρηστικών και παράνομων ενεργειών, παρότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τακτικούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα, μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, για τις οποίες η “δημοκρατία” έκανε έρευνα. Από αυτές, ειδικά η παραλία Αλυκές αποτελεί εμβληματική περίπτωση συνδυασμού καταπάτησης όλων των όρων μίσθωσης με παράλληλη ολοκληρωτική απουσία οποιουδήποτε ελέγχου από οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή της χώρας».

Για να συμπληρώσουμε παρακάτω: «Σε αυτή την παραλία, την οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), οι μισθώσεις που υπάρχουν για πέντε επιχειρήσεις είναι για τροχήλατες καντίνες, οι οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 10 τ.μ. Αντ’ αυτού, έχουν στηθεί φαραωνικές κατασκευές πολλών τετραγωνικών, δηλαδή τεράστια μαγαζιά εστίασης πλήρους ανάπτυξης».

Η απάντηση της Περιφέρειας είναι όλο λάδι λάδι και από τηγανίτα τίποτα!

Στην απάντησή του το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής μάς ενημερώνει πως μετά τα ερωτήματά μας, που αφορούσαν τις Αλυκές Αναβύσσου, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου επισκέφτηκαν τα επίμαχα πέντε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τις επισκέψεις τις πρωινές ώρες διαπιστώθηκε να υπολειτουργούν συνήθως με έναν υπάλληλο και απουσία του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να μην καταστεί ευχερής ο έλεγχος των χώρων τους και των νομιμοποιητικών εγγράφων τους. Η επιχείρηση με την επωνυμία Nuevo Loca ήταν κλειστή και εγκαταλειμμένη. Από το αρχείο της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους (διαθέτουν άδεια) και αναφέρουν ως δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών καντίνας, αλλά η πλειονότητα αυτών είχε διαμορφώσει πλησίον τους και άλλους βοηθητικούς χώρους είτε ως παρασκευαστήριο είτε ως αποθήκη χωρίς να διασφαλίζουν επαρκώς τη υγιεινή και την ασφάλεια των προσφερόμενων τροφίμων και ποτών».

Επιβεβαιώνουν δηλαδή κάθε πτυχή του ρεπορτάζ μας, αλλά όλο λάδι λάδι και από τηγανίτα τίποτα! Με αυτή τη φράση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την απάντηση της Περιφέρειας. Ενώ αρχικά αναφέρει πως δεν βρήκε τους ιδιοκτήτες «με αποτέλεσμα να μην καταστεί ευχερής ο έλεγχος των χώρων τους και των νομιμοποιητικών εγγράφων τους», «ομολογεί» στη συνέχεια πως δεν λειτουργούν ως καντίνες αλλά επί της ουσίας ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα «χωρίς να διασφαλίζουν επαρκώς τη υγιεινή και την ασφάλεια των προσφερόμενων τροφίμων και ποτών». Δηλαδή και παραδέχεται ότι δεν λειτουργούν ως καντίνες, και εντοπίζει τον κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Αυτό όμως που δεν αναφέρει είναι τι έκανε ή τι κάνει γι’ αυτή την απαράδεκτη και μη νόμιμη κατάσταση.

Για να είμαστε τυπικά ορθοί, για το τι κάνει η Περιφέρεια η απάντησή της δίνεται στον επίλογο: «Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η υπηρεσία μας έχει διαβιβάσει Εκθέσεις Επιθεωρήσεως στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας την ποινική δίωξη των ιδιοκτητών τους για όλες τις επιχειρήσεις στην προαναφερόμενη θέση, στο χρονικό διάστημα 2020 έως και το 2023. Τέλος, η υπηρεσία μας έχει αποστείλει τα υπ’ αρ. πρ. 115715/29-01-24, 980712/07-10-2022, 917757/2020 έγγραφά μας στην Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών, στον Δήμο Σαρωνικού και στο Αστυνομικό Τμήμα Σαρωνικού για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Μπορεί εκθέσεις επί εκθέσεων να πηγαίνουν και να έρχονται από τον Περιφέρεια, την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών, τον Δήμο Σαρωνικού, το Αστυνομικό Τμήμα Σαρωνικού και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και σταματημό να μην έχουν, αλλά η ουσία είναι πως οι… καντινιέρηδες λειτουργούν απρόσκοπτα, λες και δεν τρέχει κάστανο. Κοινώς, πέντε αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επί τέσσερα χρόνια, δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό σε μια από τις πιο εξόφθαλμες παραβάσεις του νόμου…

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ελεύθερες παραλίες για τον κόσμο.
    Τα μαγαζιά υπό συνθήκες που θα τηρούνται θα έπρεπε να κατέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό προς εκμετάλλευση.

  2. Ως κάτοικος πού απολαμβάνει τη παραλία μας, πολύ νωρίς το πρωί η αργά το βράδυ, ήθελα με τη σειρά μου να συμβάλω με λίγα λόγια για αυτό το θέμα. Το αν κάνει η δημόσια αρχή η, η Περιφέρεια τη δουλειά της για το συγκεκριμένο θέμα η όχι δεν με προβληματίζει όσο με ανησυχεί η αρνητική τάση που έχουμε αποκτήσει ως Έλληνες σέ ότι όμορφο και καλό σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όταν κάποιοι επαγγελματίες, ειδικά ντόπιοι κάνουν με δικά τους έξοδα τη παραλία πιο όμορφη και καθαρή, πού λογικά έπρεπε ο Δήμος να το έχει κάνει για τούς πολίτες, δεν μας αρέσει. Βεβαίως, πρέπει και αυτοί να βγάλουν το κέρδος τούς απο την εκμετάλλευση του χώρου. Για αυτό το αν πουλάνε ακριβά η παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ακριβή τιμή είναι στη κρίση κάθε πολίτη. Εγώ ξέρω προσωπικά από την καθημερινή μου εμπειρία οτι, βρίσκω καί άδειους χώρους χωρίς ξαπλώστρες για να κάνω το μπάνιο μου, όλοι την παραλία για να περπατήσω το σκυλί μου και μπροστά από τα μαγαζιά αυτά χωρίς πρόβλημα και αν θέλω το βράδυ να απολαμβάνω τη μουσική πού παίζουν αυτά τα μαγαζιά και τσάμπα είτε καθισμένος στο καρεκλάκι μου στο άμμο με το καφέ μου απο το σπίτι, και να ρεμβάζω τη θάλασσα η τα όμορφα φώτα μεσα στη θάλασσα πού εχουν βάλει αυτοί οι επιχειρηματίες για να ομορφαίνουν τα μαγαζιά τους, το κάνω χωρίς πρόβλημα και χωρίς να πληρώνω Φράγκο. Τώρα, αν θέλω να πληρώσω για να απολαμβάνω τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ε θα το κάνω, όταν θέλω να χαλάσω λεφτά και τα έχω. Κανείς ποτέ ολα αυτα τα χρόνια πού λειτουργούν αυτά τα μαγαζιά, δεν μου βάλε κάνεις το πιστόλι στο κεφάλι για πάω απο το μαγαζί του η θάλασσα τού για να απολαμβάνω τη παραλία μας. Θα έλεγα να είμαστε ορθή στη κριτική μας σε ότι θέμα που μας αφορά σαν πολίτες. Η αρχές πρώτα να κοιτάξουν τα σοβαρά μας θέματα απο υγεία, υπηρεσίες, δομές, δρόμοι που δεν έχουμε ειδικά εμείς στην Ανάβυσσο! Για αυτό μη τρέχουμε να καταδικάζουμε κάποιους που στο κάτω κάτω κάνουν τη δουλειά τους, ομορφαίνουν το χώρο, το κρατάνε και καθαρό και τρώνε πολλές οικογένειες απο αυτούς. Αυτά έπρεπε να τα εχουν κάνει η αρχές για εμάς και όχι οι ιδιώτες……

    • Έχουν κάνει καταληψη των ωραιότερων κομματιών της παραλίας και υπάρχουν και καποιοι που θέλουν να απολαύσουν την παραλία ακούγοντας το κύμα και μόνο χωρίς ηχορύπανση.

  3. Όταν θα κλείσουν τις παραλίες οι μεγάλες εταιρείες να δω που θα κρυφτείτε εσείς με τις μεγαθηριακεσ σας δημοσιεύσεις!!Αυτοί τουλάχιστον είναι ντόπιοι και προσέχουν την καθαριότητα την ασφάλεια μασ και τα παιδιά μασ,και αμήν τι άλλο έχουν ελεύθερη την παραλία μασ.Οπωσ λέτε ο καθένας έχει την ευθύνη όσων γράφει!

    • Χαχαχαχα προσεχουν τα παιδια μας λεει ο αλλος!! Σας ευχαριστουμε για το baby sitting κυριοι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ της δημοσιας παραλιες που πλουτιζετε με πρακτικες μαφιοζων και απειλουν οικογενειες αν δεν καταναλωσουν για να κολυμπησουν που;;; Σε μια δημοσια παραλια που δεν μπορεις να περασεις απο τις ξαπλωστρες. Να βρειτε κανονικα επαγγελματα να κανετε. Κατεβαζουμε ΟΛΟΙ την εφαρμογη και αρχιζουμε κανονικα τις αναφορες μηπως και τους συνετισουμε αλλιως δεν αλλαζει τιποτα. Αντε που θελουμε καθε σαββατοκυριακο 100 ευρω να κανουμε μπανιο σαν οικογενεια.

      • Είδες που χρειάζεται ένα σμάρτ φον?
        Κι ας κοροιδεύουν μερικοί ..
        Τί θα κάναμε σαν πολίτες χωρίς σμάρτ φον..Τί σόι πολίτες κ οικογενειάρχες θά μασταν..
        Αντε λοιπόν..
        Και μόλις μαζέψετε όλοι μαζί τις αναφορές σας,στείλτε τες στο υπουργείο να σας κάνει έκπτωση και να σας δώσει συγχαρητήρια!..

  4. Αυτό που βλέπω ως δημότης του δήμου Σαρωνικου είναι η καταστροφολογία που υπάρχει!Αυτοι οι επιχειρηματίες ερωτήθηκαν για τα μισθώματα που πληρώνουν και τις υπερβάλλων υποχρεώσεις τους;Έμαθα ότι χρεώθηκαν 310.000€ για τους ναυαγοσωστεσ για ολόκληρη την παραλια!δεν είναι λογοσ Για να παρανομήσουν,αλλά;Αυτοί οι επιχειρηματίες που απασχολούν εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες εργαζόμενους ερωτήθηκαν από εσάς τους δημοσιογράφους γιατί συμβαίνει αυτό!Μηπως ο στόχος σας είναι να τους βγάλετε από εκεί για να μπει μια μεγάλη εταιρεία που θα περιφραξη την παραλια όπως έγινε και στην βαρκιζα!Εισαστε αστείοι!Δεν καταλαβαίνετε μάλλον,ζείτε σε άλλο κόσμο.Ο κάθε ένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του.Καλο σας καλοκαίρι και καλή καρδιά,στο επανιδείν!

  5. Πήγαμε προχθές συν ότι δεν μας κόψανε απόδειξη για καφέ στοΝοssa
    Μας χρέωσαν και 20 ευρώ τις ξαπλώστρες ..Και οι ξαπλώστρες ως τους ναυαγοσώστες πιάνει όλη την παραλία

  6. Οι ξαπλωστρες και οι καρεκλες μεχρι κατω δεν μπορουμε να περασουμε απο μπροστα για να περπατησουμε στη θαλασσα κατα μηκος ασε που ειναι πανακριβα ο δημαρχος που ειναι

  7. Εγώ ένα βλέπω και λέω ότι μας έχουν ξεπουλήσει για να τα περνούν μερικοί και να μην έχουμε παραλία να κάνουμε μπάνιο, τα μπιτσομπαρα έχουν επεκταθεί λες και είναι δική τους η παραλία. Στο μαύρο λιθάρι την έχουν κλείσει όλη την παραλία δεν υπάρχει καθόλου χώρος για να βάλεις την δική σου ομπρέλα.
    Και αυτά όλα με τις ευλογίες της περιφέρειας και του δήμου Σαρωνικού.
    Κρίμα για ο δήμαρχος Σαρωνικού έταζε πριν τις εκλογές όλοι για την μάσα είναι.!!
    ΝΤΡΟΠΉ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ.

  8. Πέραν των παραβάσεων των επιχειρήσεων, κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει τι ρόλο παίζει αυτή η ΕΤΑΔ, που έχει μεταβάλει σε σκουπιδότοπους τμήματα της παραλίας Αναβύσσου που εκμεταλλεύεται και το μόνο που την νοιάζει είναι να εισπράττει τα μισθώματα από τα μπιτσόμπαρα. Σε σχετική αλληλογραφία μας με την ΕΤΑΔ μας απαντήθηκε εγγράφως πως η καθαριότητα είναι αρμοδιότητα του Δήμου Σαρωνικού και ο Δήμος αντίστοιχα μας επισήμανε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καθαρισμό τμήματος της παραλίας που ανήκει στην ΕΤΑΔ.
    Στη διάθεση σας για λεπτομέρειες και περαιτέρω πληροφορίες από έναν κάτοικο Αναβύσσου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This