Από εμπρησμό η μεγάλη φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου – Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην περιοχή - Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης

Must Read

Σαφώς καλύτερη είναι την τελευταία ώρα η κατάσταση με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου, πλησίον της Σχολής Ευελπίδων, αλλά η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν  αρκετές διάσπαρτες εστίες.

Πλέον επιτόπου επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 45 οχήματα, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα δασοκομμάντος, έξι αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων του ΓΕΕΘΑ, για συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν ενισχυθεί περαιτέρω.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, η οποία, πλέον, παρουσιάζει μειωμένη ένταση, έχει μπει σε αυλές σπιτιών και στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων, με το μέγεθος των ζημιών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να μην είναι ακόμη γνωστό, ο απολογισμός του οποίου ωστόσο θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως στον οικισμό Κίτσι κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις.




Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι υπάρχει οπτικό υλικό, στο οποίο απεικονίζεται εμπρηστής να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου. Όπως είπε οι Αρχές διαθέτουν βίντεο με οπτικό υλικό που εμφανίζει εμπρηστή να βάζει φωτιά, προτού εκδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή,  τονίζοντας πως έχει βρεθεί ακόμη και ένα μπιτόνι με βενζίνη στο σημείο όπου ξέσπασε.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ως εξής:

«Από τα ξημερώματα σήμερα πυροσβέστες εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη. Γνωρίζαμε -και για αυτό είχαμε ζητήσει την προσοχή όλων- ότι έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων με ριπές που φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα, κάποια απ’ αυτά επικίνδυνα όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου, όπου συνελήφθη εξ’ αμελείας -εγκληματικής αμέλειας- εμπρηστής. Πριν καλά – καλά τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο, ξέσπασε νέα φωτιά στην Αττική, στη Βάρης – Κορωπίου, σε ξερά χόρτα.

Παρά την άμεση επέμβαση ισχυρών επίγειων και εναέριων μέσων εξαπλώθηκε και επεκτάθηκε ταχύτατα. 45 οχήματα, 145 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα της 1ης Ομάδας Δασοκομάντος, και 17 εναέρια μέσα (6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 του ΓΓΕΘΑ), μαζί με πλήθος εθελοντών, δυνάμεις των ΟΤΑ, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία που συνέδραμε στις ασφαλείς εκκενώσεις, βρέθηκαν στο πεδίο.

Όπως είπα προηγουμένως, η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες.

Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί. Όταν έχουμε την άδεια από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό».




Σε πλήρη ετοιμότητα, την ίδια ώρα, βρίσκεται και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 10 υδροφόρα οχήματα και τρία μηχανήματα έργου, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This