Αντιδράσεις από συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς έχει προκαλέσει η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες ή παραλείψεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον θάνατο της 17χρονης Νικολέτας, μαθήτριας του Γενικού Λυκείου Μοχού, στην Κρήτη.
Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, που είναι ήδη σε εξέλιξη, το εκπαιδευτικό προσωπικό και η διεύθυνση του σχολείου έχουν κληθεί να μιλήσουν για όσα ενδεχομένως γνωρίζουν γύρω από τη σχολική καθημερινότητα της Νικολέτας.
Η 17χρονη έχασε τη ζωή της πέφτοντας από τη γέφυρα του Αποσελέμη στον ΒΟΑΚ, στις 23 Μαΐου. Λίγο νωρίτερα είχε φύγει από το σχολείο της, όπου έγγραφε προαγωγικές εξετάσεις. Στην ΕΔΕ αντιδρά η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για την έλλειψη παιδοψυχιάτρων και ψυχολόγων στα σχολεία».
«Ειδικότερα, στο ΓΕ.Λ. Μοχού δεν υπήρχε ψυχολόγος, ούτε έστω για λίγες ώρες την εβδομάδα (ψυχολόγος κάλυπτε το Γυμνάσιο Μοχού μόνο για δύο ώρες!). Και ενώ, ουσιαστικά, όλη η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αλλά και η Διοίκηση τοπικά είναι υπόλογες για την έλλειψη των ειδικών επιστημόνων της ψυχικής υγείας στο εν λόγω σχολείο, ελέγχεται ο διευθυντής του ΓΕ.Λ. Μοχού για την έλλειψη διάγνωσης(!) και καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου να… καταθέσουν για τυχόν παραβάσεις των καθηκόντων τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η οικογένεια της άτυχης Νικολέτας δεν είχε, όπως λέει προς πάσα κατεύθυνση, κάποια ένδειξη ότι η 17χρονη είχε τάσεις αυτοκτονίας. Πιστεύουν ότι πήρε τη μοιραία απόφαση λόγω ψυχολογικής πίεσης που αισθανόταν από τις συμπεριφορές διάφορων ατόμων. Για υπόθεση εκφοβισμού είχε μιλήσει και η δικηγόρος της οικογένειας Αλεξάνδρα Σπανάκη. «Θα πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος ή ποιοι “έσπρωξαν” αυτό το παιδί στην αυτοκτονία, αν αυτό τελικά έχει συμβεί» είχε δηλώσει.