Ολονύχτια μάχη σε Ηλεία και Αχαΐα – Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Πυρκαγιά από ασυνείδητους και στην Ύδρα

112 τα ξημερώματα - Αναφορές για εμπρησμό - Τι συμβαίνει στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα -

Must Read

Εφιαλτική ήταν η νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην Αχαΐα και την Ηλεία όπου από χθες το απόγευμα μαίνεται ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο. Την ίδια στιγμή που ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες οι κάτοικοι δεκάδων χωριών που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν πέρασαν το βράδυ μακριά από το σπίτια τους ενώ δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν και κυρίως τι θα αντικρίσουν.




Η κατάσταση το πρωί

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μεγάλο πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την Αχαΐα και έφτασε στα ορεινά της Ηλείας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση μετά την προσπάθεια που έκαναν οι δυνάμεις μέσα στη νύχτα.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις «παλεύουν» κυρίως με διάσπαρτες εστίες. Όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας μαζί με μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι εθελοντές ήταν επί ποδός καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά.

Στην περιοχή επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι πεζοπόρα τμήματα 56 οχήματα, εθελοντές καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες που έχουν διατεθεί από τη τοπική αυτοδιοίκηση. Από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα ήχησε ξανά το 112 στην Ηλεία το οποίο προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το Σιμόπουλο για να είναι ασφαλείς.Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο, Βασίλη Βαθρακογιάννη, έχουν αποσταλεί από το 112, 26 μηνύματα συνολικά εκ των οποίων τα 13 απ’ αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.




Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής λίγο μετά τις 7:20 το πρωί του Σαββάτου ήταν ότι η μάχη δίνεται κυρίως στα χωριά Λάτας και Πρόδρομος.

Όπως δήλωσε και νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στην Ηλεία, που βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη. Μιλώντας σε ραδιόφωνο ανέφερε ότι οι άνεμοι είναι ασθενέστεροι από χθες και εξέφρασε την ελπίδα του, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που αναμένεται να ξεκινήσουν από αέρος ρίψεις, να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση.Σύμφωνα με τον ίδιο μέσα στην ημέρα αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και όσοι από τους ανθρώπους τα είχαν εγκαταλείψει στις περιοχές που εκκενώθηκαν.Προς το παρόν, «δεν υπάρχει πραγματική εικόνα από τις ζημιές», σημείωσε ακόμη ο κ. Κοροβέσης.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο σε Μεγαλόπολη, Κρανίδι, Αργολίδα είναι είτε σε ύφεση είτε έχουν οριοθετηθεί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων δεδομένου ότι και σήμερα οι περισσότεροι νομοί της περιοχής είναι στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιίας (κατηγορία 4-πορτοκαλί).




Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής από την Πυροσβεστική, βελτιωμένη ήταν η εικόνα στις πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας και Κρανίδι Αργολίδας.

Στις φωτιές αυτές υπήρχαν διάσπαρτες εστίες οι οποίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονταν, ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις προσπάθησαν να ανακόψουν και να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά στο Αλποχώρι Ηλείας ήταν οριοθετημένη όπως επίσης και σε Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο, Βασίλη Βαθρακογιάννη, έχουν αποσταλεί από το 112, 26 μηνύματα συνολικά εκ των οποίων τα 13 απ’ αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.




 

Είναι εμπρησμός;

Σε εμπρησμό αποδίδει την φωτιά στη Ηλεία ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.

«Πραγματικά περάσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί» δήλωσε και τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο πως υπήρχαν τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά.

Φωτιά από από ασυνείδητους και στην Ύδρα!

Την στιγμή που μαινόταν το πύρινο μέτωπο σε Ηλεία και Αχαία πυρκαγιά ξέσπασε και στην Ύδρα από τις κινήσεις ενός ασυνείδητου!




Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 11 το βράδυ ασυνείδητοι που επέβαιναν σε ιδιωτικό σκάφος πέταξαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να «ανάψει» δάσος στην παραλία Άγιος Νικόλαος. Όταν διαπίστωσαν τι έκαναν προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά μόνοι τους αλλά δεν τα κατάφεραν και κάλεσαν την Πυροσβεστική.

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι η πυρκαγιά καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, που δεν έχει δρόμο, ενώ δεν υπάρχει κοντά και κάποιος οικισμός.

 

Ο χάρτης πρόβλεψης για σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Πελοπόννησο.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This