Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης στη Χίο για την συμπλήρωση 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών από τους Οθωμανούς, στις 22 Ιουνίου του 1824.
«Η καταστροφή των Ψαρών και το Ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία γεγονότα του μεγάλου αγώνα του έθνους μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. Πέρασε τελικά στην ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και στη συνείδηση όλων όχι σαν ήττα αλλά σαν δόξα αθάνατη για ολόκληρο τον ελληνισμό», σημειώνει ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών.
Πραγματοποιήθηκε μάλιστα πορεία μνήμης που ξεκίνησε από το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων το 1824 και κατέληξε στη μαρτυρική Μαύρη Ράχη, διασχίζοντας το νησί. Με ενδιάμεσες στάσεις σε τοποθεσίες ορόσημα, όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες, οι συμμετέχοντες απότισαν φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές του νησιού.
Οι συμμετέχοντες, μετέφεραν εναλλάξ τον φλεγόμενο πυρσό, που συμβολίζει τη φωτιά και τον όλεθρο που άφησαν πίσω τους οι εισβολείς. Παράλληλα όμως, όλο αυτό συμβολίζει και τη φλόγα της επανάστασης, καθώς η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης στη Μαύρη Ράχη, αποτέλεσε σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης. Πραγματοποιήθηκε εξάλλου στη Μαύρη Ράχη ο πανηγυρικός εσπερινός και ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και προσκλητήριο νεκρών.
Στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος έγιναν οι χαιρετισμοί των επισήμων, απαγγελίες ποιημάτων, βραβεύσεις από πλευράς Δήμου και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος και αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης.
Την Κυριακή στις 11 το πρωί θα γίνει η Δοξολογία για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, με εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στο χώρο που υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».