Τέμπη: Στην αναμονή το μνημείο του Βαρώτσου για τους 13 αδικοχαμένους φοιτητές του ΑΠΘ

Παρότι παρήλθε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ελήφθη η σχετική πρωτοβουλία

Must Read

Η ανείπωτη τραγωδία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, σόκαρε την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Συγκλόνισε τους πάντες κυρίως επειδή η πλειονότητα των 57 θυμάτων ήταν νέοι, φοιτητές με όνειρα ζωής. Δεκατρείς εξ αυτών σπούδαζαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επέστρεφαν στην πόλη με το μοιραίο τρένο, έπειτα από τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η τραγική απώλεια των δεκατριών παιδιών είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί το ΑΠΘ στην μακρά ιστορία του σημειώνει η ”Μακεδονία της Κυριακής”. Όταν η ακαδημαϊκή κοινότητα αισθάνθηκε την ανάγκη να τιμήσει την μνήμη των αδικοχαμένων μελών της, υπήρξε η πρόταση να τοποθετηθεί ένα συμβολικό μνημείο σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία του πανεπιστημίου, στην πλατεία η οποία βρίσκεται μπροστά από το κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος.
Την σχετική πρωτοβουλία πήρε το περασμένο καλοκαίρι ο τότε πρύτανης Δημήτρης Κωβαίος, ο οποίος επικοινώνησε με τον γλύπτη Κωνσταντίνο Βαρώτσο, που είναι και Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Ο κ. Βαρώτσος προσφέρθηκε να δημιουργήσει ανιδιοτελώς ένα έργο γι’ αυτό τον σκοπό. Ο διάσημος γλύπτης σε πολύ σύντομο χρόνο έστειλε και φωτογραφίες με την μακέτα.
Μετά την θετική ανταπόκριση του κ. Βαρώτσου η πρόταση πήγε προς έγκριση στο Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο την ενέκρινε ομόφωνα τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει το κόστος των υλικών για την κατασκευή του μνημείου, το οποίο υπολογίζεται σε 20.000-25.000 ευρώ. Το Πρυτανικό Συμβούλιο εισηγήθηκε προς τον πρόεδρο του ΕΛΚΕ, τον τότε αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης Ευστράτιο Στυλιανίδη και προς το επταμελές Συμβούλιο διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ, να εγκρίνει την δαπάνη αυτή, όπως και έγινε. Άνοιξε, μάλιστα και σχετικός λογαριασμός.

Παρέμβαση

Ωστόσο, παρότι παρήλθε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ελήφθη η σχετική πρωτοβουλία και εννέα μήνες μετά τις οριστικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του πανεπιστημίου, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία για την κατασκευή του μνημείου. Παρέμβαση στο θέμα αυτό υπήρξε από τον ΕΣΔΕΠ (Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) του ΑΠΘ, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, στις 2 Μαρτίου 2024 ανέφερε ότι «ο ΕΣΔΕΠ εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του, για την αδράνεια των Πρυτανικών Αρχών σχετικά με την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών». Σημείωνε, δε, ότι «οι Πρυτανικές Αρχές όχι μόνο δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία για να τιμήσει το ΑΠΘ τη μνήμη των νεκρών φοιτητριών και φοιτητών του, αλλά σε μία ανακοίνωση ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνονται την άσκηση διοίκησής τους, προέτρεψαν σε τήρηση ενός λεπτού σιγής κατά τη διεξαγωγή διαδικτυακών(!) μαθημάτων, καθώς πρακτικά η προσέλευση στο ΑΠΘ ήταν αδύνατη λόγω σχετικής απαγόρευσης και απεργίας…».

Για την πρόθεση του πανεπιστημίου να προχωρήσει στην κατασκευή του μνημείου είναι ενήμεροι και γονείς των παιδιών που χάθηκαν. Μάλιστα δύο εξ αυτών είναι καθηγητές στο ΑΠΘ. Ερωτηθείς για το θέμα και ειδικότερα για την καθυστέρηση κατασκευής του μνημείου ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας δήλωσε ότι «το έργο είχε αποφασιστεί από τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές. Γνωρίζετε ότι υπήρξαν αλλαγές στη θέση του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, εγώ έχω τέσσερις μήνες που ανέλαβα. Στο πανεπιστήμιο υπήρχαν εκατοντάδες εκκρεμότητες που έπρεπε να λυθούν και οι οποίες είχαν μείνει πίσω λόγω των εξελίξεων που προανέφερα. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μην γίνει το μνημείο. Έχει μπει στη σειρά του, θα γίνει την κατάλληλη περίοδο».

Ο πρώην πρύτανης Δημήτρης Κωβαίος δήλωσε ότι «πράγματι, στη διάρκεια της πρυτανικής μου θητείας το πρυτανικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των δεκατριών αδικοχαμένων φοιτητών και φοιτητριών μας στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Το θέμα γνωρίζουν οι νυν πρυτανικές αρχές».

Κ. Βαρώτσος: «Μου το ζήτησαν, αλλά μετά εξαφανίστηκαν»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Κωνσταντίνο Βαρώτσο από το Λέτσε της Ιταλίας, δήλωσε: «Πράγματι, μου είχε τηλεφωνήσει ο τότε πρύτανης ο κ. Κωβαίος και μου ζήτησε να φιλοτεχνήσω ένα μνημείο στη μνήμη των φοιτητών του ΑΠΘ που χάθηκαν στα Τέμπη. Απάντησα ότι θα το κάνω με μεγάλη χαρά, χωρίς καμία αμοιβή, λόγω της μεγάλης σημασίας του έργου, αλλά και της σημαντικής σχέσης μου με το πανεπιστήμιο. Είναι μία προσφορά στο ΑΠΘ στο οποίο άλλωστε, όπως ίσως γνωρίζετε υπήρξα και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου».

Όπως εξηγεί «σχεδίασα το μνημείο, το οποίο αποτελείται από 13 σιδερένια δοκάρια τα οποία λυγίζουν από τον άνεμο που απενεργοποιεί την δύναμη τους. Τα δοκάρια αυτά συμβολίζουν τους 13 φοιτητές και φοιτήτριες που χάθηκαν στα Τέμπη. Το ύψος υπολογίζεται να είναι από τέσσερα έως έξι μέτρα το οποίο πρέπει να οριστικοποιηθεί μετά από επίσκεψη στον χώρο όπου θα εγκατασταθεί».

Ακολούθως, ο γλύπτης και Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι «ετοίμασα τη μακέτα του έργου και την έστειλα στον πρύτανη ο οποίος ενθουσιάστηκε. Μου είπε ότι εξασφάλισε και την έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου καθώς και τα κονδύλια τα οποία απαιτούνταν για τα υλικά. Έκτοτε όμως, παρότι πέρασαν πολλοί μήνες, εξαφανίστηκαν. Δεν ξέρω για ποιο λόγο».

Συνεχίζοντας, αναφέρει σκωπτικά ότι «έτσι γίνεται στην Ελλάδα, για κάποιους λόγους τα πράγματα ‘παγώνουν’ ή αλλάζουν. Τα έχω συνηθίσει αυτά. Δεν πειράζει. Είναι ωραία η Θεσσαλονίκη και θα είναι ωραία και χωρίς το δικό μου έργο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This