Φωτιά στην Ύδρα: Τα στοιχεία που «καίνε» το πλήρωμα του σκάφους «Περσεφόνη»

Must Read

Νέες λεπτομέρειες για το τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στον όρμο Μπίστι της Ύδρας έρχονται στην δημοσιότητα.

Δείτε βίντεο:




Σε βάρος του καπετάνιου και των 12 μελών του πληρώματος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό με ενδεχόμενο από τον εισαγγελέα Πειραιά. Τα 13 άτομα που ήταν επιβάτες του σκάφους, όλοι από το Καζακστάν ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η «Περσεφόνη» ήταν το μοναδικό σκάφος που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά. Μάλιστα, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το marinetraffic το οποίο έχει καταγράψει την κίνηση στον όρμο Μπίστι την ώρα που «λαμπάδιασε» το δάσος.

Δείτε βίντεο:




Παράλληλα, τα μέλη του πληρώματος όταν είδαν να τους πλησιάζει το τέντερ από το σκάφος σε διπλανό όρμο επέστρεψαν στην θαλαμηγό και σήκωσαν άγκυρα για να φύγουν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες καθώς έπνεαν άνεμοι που έφταναν τα 6 μποφόρ.  Η επόμενη στάση τους θα ήταν η μαρίνα της Βουλιαγμένης. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το πλήρωμα δεν είχε ενημερώσει πως θα βρίσκεται στο όρμο Μπίστι όπως είναι ο κανονισμός.

Δείτε βίντεο:




Πηγές αναφέρουν πως τα ίδια μέλη προσπάθησαν να απομακρύνουν τα ίχνη του εμπρησμού από την παραλία δηλαδή τα απομεινάρια από τα πυροτεχνήματα.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων λίγο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στην Ύδρα:

«Δεν γνωρίζω» λέει ο καπετάνιος

&Παραμένουν στα κρατητήρια μέχρι την απολογία τους την Τετάρτη (26/06), οι 13 συλληφθέντες για τη μεγάλη πυρκαγιά στο πευκόδασος της Ύδρας, η οποία προκλήθηκε από πυροτεχνήματα θαλαμηγού. Διώκονται με την κατηγορία του εμπρησμού με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος.




 

Προβληματισμό για το γεγονός ότι συνελήφθη και διώχθηκε το σύνολο του προσωπικού του ψυχαγωγικού σκάφους εξέφρασε από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.

 

«Μπορώ να καταλάβω την αυτοδίκαιη ποινική ευθύνη του πλοίαρχου, αλλά γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ανθρώπους π.χ. που ασκούσαν τις ειδικότητες του μάγειρα ή του καμαρότου;» διερωτήθηκε ο κ. Βάλλης και αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι μίλησε με τον πλοίαρχο λίγο μετά το συμβάν και του είπε πως «την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες αρχές, ανέφερα το συμβάν, ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε, δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα και νομίζω ότι έμπλεξα σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη».

Ακόμα ο κ. Βάλλης σημείωσε ότι με την παρούσα νομοθεσία απαγορεύεται απολύτως η ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και κατόπιν ενημέρωσης της κατά τόπον αρμόδιας λιμενικής αρχής, πράγμα που άλλαξε καθώς μέχρι πρότινος, αν η αρχή το ενέκρινε αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Επομένως», κατέληξε, «κανείς πλοίαρχος δεν θα διακινδύνευε να χάσει το ίδιο του το ναυτικό δίπλωμα κάνοντας τέτοιο που είναι ξεκάθαρα παράνομο».

Την οργή του για τον κίνδυνο ο οποίος απείλησε το πευκόδασος της Ύδρας εξαιτίας της ενεργοποίησης πυροτεχνημάτων από παραπλέον σκάφος, εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.




 

Ο κ. Κουκουδάκης ευχαρίστησε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, τα εναέρια μέσα και τις ενισχυτικές δυνάμεις που κατέφθασαν στο νησί και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση αποζημίωσης από τους υπαιτίους. «Βιώσαμε τρομερή βλάβη, ψυχική οδύνη και τρομοκρατήθηκαν κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού. Είναι αδιανόητα ότι τέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο σε μέρα κόκκινου συναγερμού, σε απομονωμένη δασική έκταση στην οποία δεν είχαμε άμεση πεζή πρόσβαση για πυροσβεστική παρέμβαση. Σας υπενθυμίζω ότι από την Ύδρα δεν έχουμε καν ορατότητα προς το συγκεκριμένο σημείο, η περιοχή είναι σαφώς ορατή μόνο από τις Σπέτσες. Είμαι 10 χρόνια δήμαρχος του νησιού και πρώτη φορά συναντάω τέτοιο περιστατικό. Αν δεν είχε παρέμβει έγκαιρα η Πυροσβεστική, το δάσος θα είχε καεί και θα είχε απειληθεί ανοιχτά ο ίδιος ο οικισμός της Ύδρας».

 

Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη του πληρώματος εν αντιθέσει με τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τους μισθωτές, οι οποίοι μάλιστα αυθημερόν αναχώρησαν από τη χώρα, ο κ. Κουκουδάκης υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της σχηματισθείσας δικογραφίας και επισήμανε την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Βασίλης Κικίλιας: «Κάηκαν 300 στρέμματα στην Ύδρα»

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σήμερα το πρωί πως στην Ύδρα κάηκαν 300 στρέμματα, σημειώνοντας ότι ο Εισαγγελέας ζήτησε να προσαχθεί το πλήρωμα και να κατασχεθεί το σκάφος. «Η ΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και σε αυτή την περίπτωση. Στο περιστατικό της Ύδρας μένει να αποδειχθεί από την προανάκριση και ανάκριση, ότι κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα μαζί» του OPEN

«Θέλω πω ότι, χθες το βράδυ, χειριστήκαμε την πιο δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει για την Αττική φέτος, μια μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα σε ώρα που δεν μπορούσαν να απογειωθούν εναέρια μέσα, μεταξύ κατοικιών κοντά στη Λαυρίου. Ευχαριστώ παρά πολύ και μέσα από την καρδιά μου Πυροσβεστική, εθελοντές, τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, την Ελληνική Αστυνομία. Σε περισσότερο από μια ώρα είχε κατασβεστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.




 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, εξέφρασε χθες Σάββατο την αγανάκτησή του για τη φωτιά που ξέσπασε στο πευκοδάσος του νησιού το βράδυ της Παρασκευής. «Εμείς ειδοποιήθηκαμε γύρω στις 22:40 και, μάλιστα, μάς ειδοποίησαν οι γείτονές μας, οι Σπετσιώτες, γιατί εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην άκρη του νησιού, στη “μύτη” –όπως λέμε– που βλέπει προς τις Σπέτσες. Εμείς από την πόλη της Ύδρας δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα», ανέφερε σχετικά στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ.

Κατόπιν πρόσθεσε ότι «κάναμε αυτό που έπρεπε, ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική, το αστυνομικό τμήμα, το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Ύδρας που από την πρώτη στιγμή έσπευσε στην περιοχή – μια δύσβατη περιοχή. Μάλιστα, μάς έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση θα έλεγα δημοσίευμα ότι η φωτιά ξεκίνησε από φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε ή πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν από θαλαμηγό. Πραγματικά, μεγάλη αγανάκτηση. Την υπόθεση θα αναλάβουν οι αρμόδιες Αρχές, αλλά υπάρχει αυτό το δημοσίευμα που εμάς μας έχει προκαλέσει αγανάκτηση, γιατί στην περιοχή που εκδηλώθηκε δεν είναι οργανωμένη παραλία δίπλα, ούτε τίποτα».

«Έχει οριοθετηθεί η φωτιά, ευτυχώς δεν πέρασε στο πυκνό πευκοδάσος που υπάρχει στην περιοχή, για την ώρα τουλάχιστον. Ελπίζω να μην δυναμώσει ο αέρας. Σε συνεργασία με τους νομικούς του δήμου, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση…», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κουκουδάκης.




 

Διαβάστε ακόμα:

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This