Ξεκινά σήμερα η δίκη για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – «Ευχής έργον να εντοπιστούν και οι ηθικοί αυτουργοί»

Must Read

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν σήμερα τα δύο αδέρφια, που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, στις 9 Απριλίου του 2021.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 41 και 49 ετών, είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν «συμβολαίου θανάτου». Εντούτοις, μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος ο άνθρωπος που παρήγγειλε την εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου, θέση που διατύπωσαν αμέσως μετά την σύλληψη τους δύο χρόνια μετά το έγκλημα που συντάραξε όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά και την διεθνή κοινότητα. Ο μικρότερος σε ηλικία φαίνεται να αρνείται εντελώς την παρουσία του στον Άλιμο την επίμαχη ημέρα, ενώ ο αδελφός του φαίνεται να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους.
Οι δύο τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει πως η δίκη πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί, αφού το φθινόπωρο συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

«Ευχής έργον να εντοπιστούν και οι ηθικοί αυτουργοί»

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή εμφανίστηκε ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ, Αντώνης Ξυλουργίδης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε δημοσιογράφους αντικειμενικούς, ανέλεγκτους, ελεύθερους ή αν θέλουμε δημοσιογράφους ελεγχόμενους και νεκρούς.

«Εγώ ανέλαβα την υπόθεση πριν από λίγους μήνες και δεν σταμάτησα αυτήν την άοκνη προσπάθεια γιατί έβλεπα ότι υπάρχουν περιθώρια ανεύρεσης στοιχείων και θα συνεχίσουμε. Σήμερα ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία και στο εδώλιο κάθονται οι φερόμενοι ως δράστες, φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας. Υπάρχει μια πλήρης δικογραφία με μια διαδικασία που ακολούθησε μεθοδικά το Ανθρωποκτονιών. Όποιοι πίστευαν ότι θα είναι ένα δικαστήριο απλό ή θα είναι ένας περίπατος, όπως άκουγα να λένε, λανθάνουν. Υπάρχουν εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα εισφερθούν και στη δίκη και σε κάθε περίπτωση θα υποστηριχτεί και η δική μας η πλευρά», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Θα ήταν ευχής έργον να εντοπιστούν και οι ηθικοί αυτουργοί γιατί μετά τη δολοφονία του Γιώργου πέτυχαν αυτοί οι άνθρωποι να φοβίσουν τον δημοσιογραφικό κόσμο. Πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε δημοσιογράφους αντικειμενικούς, ανέλεγκτους, ελεύθερους ή αν θέλουμε δημοσιογράφους ελεγχόμενους και νεκρούς. Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς».

Ο κ. Ξυλουργίδης επεσήμανε πως το δικονομικό σύστημα, δεν επιτρέπει σε τέτοιου είδους δίκες να υπάρχει επέκταση του αξιοποίνου. «Εγώ σε αυτήν τη δίκη περιμένω να δω τους μάρτυρες, ποιοι από τους μάρτυρες θα έρθουν, γιατί αντιλαμβάνομαι και ενημερώνομαι από διάφορες πλευρές ότι υπάρχει ένας διάχυτος φόβος. Εγώ θέλω να ζητήσω από τους μάρτυρες, γιατί είναι 30 τον αριθμό, να προσέλθουν στη δίκη, να ξέρουν ότι η επίσημη πολιτεία είναι εδώ για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και ότι πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Δεν μπορεί να συσκοτιστεί αυτή η διαδικασία επειδή υπάρχει ένας διαχεόμενος φόβος. Εγώ εκφράζω τον προβληματισμό μου για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Θα είμαστε όμως εκεί και θα είμαστε εγγυητές», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς το ελληνικό δικονομικό σύστημα, δεν επιτρέπει σε τέτοιου είδους δίκες να υπάρχει επέκταση του αξιοποίνου. Έχουμε συγκεκριμένους κατηγορούμενους, συγκεκριμένες κατηγορίες, οπότε, ακόμα και αν προκύψουν στοιχεία, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έναρξη άλλης προκαταρκτικής που θα καταλήξει στη στοιχειοθέτηση άλλων πιθανών αδικημάτων».

Κλείνοντας, ο δικηγόρος εξέφρασε την πεποίθηση πως με κάποιον τρόπο θα σπάσει ο ‘κρίκος’ γιατί και αυτοί που έχουν διαπράξει αυτήν την πράξη, έχουν λάβει σίγουρα διαβεβαιώσεις. «Αν δουν ότι δεν εξελίσσονται τα πράγματα όπως πρέπει, κάπου η ‘δουλειά’ αυτή μπορεί να μην πάει όπως την έχουν προσχεδιάσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πολύ καλά προσχεδιασμένο έγκλημα αλλά έχουν κάνει και λάθη. Αυτά, θα τα αναδείξουμε στην ποινική δίκη. (…) Σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», κατέληξε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Το υλικό από την δικογραφία

Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, οι εκτελεστές του δημοσιογράφου χρησιμοποίησαν ένα σκούτερ και ένα βανάκι, μελέτησαν καλά την περιοχή και τον τρόπο διαφυγής τους μετά το έγκλημα, ενώ φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά και τις κινήσεις του θύματος, τις ώρες αναχώρησης για την εργασία του σε τηλεοπτικό σταθμό και τις ώρες επιστροφής του στο σπίτι κ.α.

«Έχοντας προαποφασίσει να διαπράξουν από κοινού το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο, σκότωσαν με τη χρήση πυροβόλου όπλου τον Γεώργιο Καραϊβάζ. Γνωρίζοντας τον ακριβή τόπο της κατοικίας του, το ημερήσιο πρόγραμμα της εργασίας του και τις συγκεκριμένες ώρες μετάβασης στον τόπο παροχής της (της εργασίας του) και επιστροφής στην κατοικία του, αποφάσισαν και οργάνωσαν τη δολοφονία», αναφέρεται στο βούλευμα παραπομπής των δύο αδελφών και συμπληρώνεται:

«….Προσέγγισαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και πυροβόλησαν, επανειλημμένα, εναντίον του με πιστόλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του… Αμέσως μετά οι δύο δράστες επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα τύπου scooter και κινούμενοι επί της οδού Θέμη Άννινου, με κατεύθυνση προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση από το σημείο της δολοφονίας..».

Στην σημερινή δίκη παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας η οικογένεια του δημοσιογράφου, η οποία από την αρχή δήλωσε παράσταση για το έγκλημα.

Σημαντικά ευρήματα

Την ίδια ώρα, οι Αρχές έχουν στη διάθεση τους στοιχεία «φωτιά», που μπορεί να οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου και στα ίχνη του ηθικού αυτουργού.

Συγκεκριμένα, μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου στους λογαριασμούς των ανδρών, αποκαλύφθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο τα αδέρφια δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Ειδικότερα, από το 2020 έως το 2023 δέχονταν εμβάσματα, ενώ παρατηρήθηκε και διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή, προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από το υπέρογκο αυτό έμβασμα.

Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται πως είχαν προχωρήσει σε αγορά τριώροφου ακινήτου στην Παλλήνη, έπειτα από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This