Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι 13 συλληφθέντες για τη φωτιά στην Ύδρα

Must Read

Προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους ζήτησαν κι έλαβαν οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού «Περσεφόνη» από την οποία εκτιμάται πως εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στην Ύδρα.

Τα μέλη του πληρώματος πέρασαν γύρω στις 8 σήμερα το πρωί το κατώφλι του ανακριτή Πειραιά, για δεύτερη φορά, όμως τελικά έλαβαν προθεσμία, για να προετοιμάσουν την απολογία τους.




Σε βάρος τους ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο, όμως από την πλευρά τους οι 13 αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται υποστηρίζοντας πως δεν έχουν καμία εμπλοκή με τη ρίψη των βεγγαλικών.

Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που έπλεε κοντά στο πευκόδασος της Ύδρας. Σύμφωνα με την κατηγορία, από τη θαλαμηγό εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα τα οποία προκάλεσαν τη φωτιά στο μοναδικό πευκόδασος του νησιού. Τη θαλαμηγό είχαν νοικιάσει άτομα από το Καζακστάν, που πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα.




Αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για ρίψη πυροτεχνημάτων ή φωτοβολίδας από το πολυτελές σκάφος. Με βάση νέες αποκαλύψεις που ήρθαν σήμερα στο φως μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA, σχετικά με το εξοργιστικό αυτό περιστατικό, δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε σκάφος που ήταν κοντά στην «Περσεφόνη», κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς, ωστόσο, να δηλώσουν ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.

Υποστήριξαν, επίσης, ότι είδαν φουσκωτό σκάφος που άνηκε στη θαλαμηγό, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, κάτι που φέρεται να έγινε τρεις φορές. Ακόμη, κατέθεσαν πως είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, την θαλαμηγό είχε νοικιάσει μια παρέα 10 ατόμων από το Καζακστάν και μαζί τους ήταν ένας Άγγλος και δύο Πολωνοί. Ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού, μάλιστα, ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας και ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού, για τον οποίο υπάρχουν αιχμές για ξέπλυμα χρήματος.




Με ιδιωτική πτήση έφυγαν από την Ελλάδα οι Καζάκοι που ναύλωσαν την «Περσεφόνη»

Ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τους επιβάτες της «μοιραίας» θαλαμηγού, αλλά και για το τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής, όταν ξέσπασε η καταστροφική φωτιά στην Ύδρα, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ieidiseis.gr, το οποίο αναφέρει πως το πιθανότερο σενάριο που προκύπτει από σχετική έρευνα είναι το κακό να συνέβη την ώρα που οι «λεφτάδες» ενοικιαστές του πανάκριβου -με κόστος ενοικίασης περίπου 200.000 ευρώ την εβδομάδα- σκάφους απολάμβαναν το δείπνο τους.

Κι αυτό γιατί, από τους 10 υπηκόους Καζακστάν που είχαν ναυλώσει την «Περσεφόνη», οι πέντε είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, ενώ μεταξύ των υπόλοιπων πέντε είναι ένας 21χρονος, ένας 39χρονος και ένας 45χρονος, οπότε μάλλον δεν έγινε κάποιο πάρτι εν πλω. Πρόκειται, πάντως, για υπηκόους Καζακστάν με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι, βάσει του προγράμματός τους, θα έφταναν με τη θαλαμηγό στη Βουλιαγμένη το Σάββατο 22/6 και λίγες ώρες αργότερα θα έφυγαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προγραμματισμένη πτήση για την πατρίδα τους.
Ως γνωστόν, κανείς από τους επιβάτες δεν συνελήφθη, ούτε κατηγορήθηκε για το καταστροφικό συμβάν, ενώ, όπως όλα δείχνουν, ταξίδεψαν ανενόχλητοι για το Καζακστάν. Αντιθέτως, από την Πυροσβεστική συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος,  όλοι τους Έλληνες, ανάμεσά τους ο καπετάνιος και οι τέσσερις αξιωματικοί του, ένας μάγειρας και oi καμαριέρες.

Το στοιχείο, πάντως, που «επικυρώνει» την πιθανή εμπλοκή των επιβαινόντων στη θαλαμηγό με τη φωτιά που κατέκαψε το ανεκτίμητης οικολογικής αξίας δάσος στην Ύδρα αφορά στο στίγμα του σκάφους, που δείχνει ότι ήταν το μόνο που ήταν στο συγκεκριμένο σημείο την επίμαχη ώρα. Επίσης, υπάρχει μία κατάθεση καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους που αναφέρει ότι άκουσε θόρυβο που παραπέμπει σε χρήση πυροτεχνήματος ή φωτοβολίδας (εντούτοις σημειώνεται ότι δεν είδε παρά μόνο άκουσε), ενώ υπάρχει και μία ακόμη μαρτυρία ότι εθεάθησαν άτομα με βοηθητικό φουσκωτό της θαλαμηγού να έχουν βγει στη στεριά και να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της Πυροσβεστικής πάνω στην -κατασχεμένη- θαλαμηγό οι φωτοβολίδες που υπήρχαν στο σκάφος για χρήση έκτακτης ανάγκης ήταν άθικτες.  Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, αν και, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «εάν πράγματι οι επιβαίνοντες έκαψαν το δάσος, είχαν πολύ χρόνο για να εξαφανίσουν κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο πετώντας το στη θάλασσα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This