Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Δίστομο – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα

Τι καταγγέλλει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής για τις πυρκαγιές που πλήττουν φέτος την Κερατέα

Must Read

Ολονύχτια ήταν η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, που συνέχισαν αδιάκοπα το δύσκολο έργο της κατάσβεσης των «δύο εξαιρετικά επικίνδυνων πυρκαγιών», όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κερατέα και Σταμάτα, που μετέτρεψαν την χθεσινή ημέρα σε εφιάλτη.

Στιγμιότυπο από την φωτιά στη Σταμάτα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στη Σταμάτα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και σύντομα εξαπλώθηκε λόγω των λυσσασμένων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς ένας 45χρονος υπέστη ανακοπή και μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, όπου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, άφησε την τελευταία του πνοή. Στην περιοχή συνέχισαν να επιχειρούν όλο το βράδυ 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεφύγουν εκ νέου τα μέτωπα.

«Η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή, ήδη από εχθές το βράδυ, περίπου στις 20.00, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο», ανέφερε νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας και συνέχισε: «Οι εστίες οι οποίες προέκυψαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά ήταν σε δύσβατη περιοχή. Η ιδιαιτερότητα του σημείου είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες κατοικίες. Με τη βοήθεια και των εναερίων μέσων αλλά και των πεζοπόρων τμημάτων και των μηχανημάτων έργου, με τη βοήθεια του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. καταφέραμε και περιορίσαμε όλο το μέτωπο και έχει οριοθετηθεί αυτή η πυρκαγιά».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τα πιο πολλά σπίτια δεν είναι καθαρισμένα, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποιο υδροδοτικό δίκτυο στην περιοχή λόγω των πάρα πολλών πεύκων και της πυκνής βλάστησης που υπάρχει κι έτσι είναι δύσκολο, σε περίπτωση που προκύψει πυρκαγιά, να περιοριστεί.

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στις υπόλοιπες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα, εκτιμώντας πως η βλάστηση, η χαμηλή υγρασία και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν πάρα πολύ γρήγορα την εξάπλωσή τους. «(…) Το ζητούμενο είναι ότι πίσω από όλες τις πυρκαγιές στο 99% υπάρχει ένα ανθρώπινο χέρι. Ας ελπίσουμε ότι τους 2 επόμενους μήνες οι οποίοι θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι για τη χώρα, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα», κατέληξε.

«Όλες τις φορές που εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή μας, δεν είναι από φυσικά αίτια»

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι στην περιοχή Πλάκα Κερατέας και στάθηκε η αιτία να ηχήσει το 112 αρκετές φορές, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα.

«Όλο το βράδυ με όλους τους πυροσβέστες και εθελοντές δεν κοιμηθήκαμε. Κάναμε πολύ καλή δουλειά, πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και συνέχισε:

«Όλες τις φορές που εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή μας, δεν είναι από φυσικά αίτια. Την προηγούμενη φορά, 22.00 το βράδυ, σε μια περιοχή, όχι δίπλα στον δρόμο που θα μπορούσε να είναι τσιγάρο, 100 μέτρα πίσω από τον δρόμο, σε δύο σημεία διαφορετικά. Και εκρήξεις ακούστηκαν σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην χθεσινή φωτιά που ξεκίνησε από τους Αγίους Αναργύρους στον οικισμό Πλάκα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις που παραπέμπουν είτε σε πυλώνα που έσκασε είτε σε γκαζάκι. Δεν ξεκίνησε από μία εργασία ή από ανθρώπινο λάθος. Το θέμα είναι ότι με 9 μποφόρ άνοιξε η φωτιά, δημιουργήθηκε ένα μέτωπο 8 χλμ».

Στιγμιότυπο από τη φωτιά στην Κερατέα
Επιπλέον, από το μεσημέρι της Κυριακής (30/06) έχουν μείνει οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς ρεύμα.




 




 

Στον αντίποδα, η φωτιά στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου, συνεχίζει να καίει, με τους κατοίκους και τους εθελοντές να βρίσκονται στο πόδι, προκειμένου να σώσουν τις ανθρώπινες περιουσίες. Επί τόπου επιχειρούν 52 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα με 17 οχήματα να δίνουν τη μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ενώ στην κατάσβεση συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροπλάνα. Σήμερα το πρωί αναμένεται με το πλοίο της γραμμής ακόμα ένα πεζοπόρο τμήμα με 4 οχήματα.

«Η φωτιά έχει κάποια ενεργά μέτωπα ακόμη, ευτυχώς είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο και αυτή. Επιχειρούν και εκεί εναέρια μέσα (…) έτσι ώστε να έχουμε και εκεί μια πάρα πολύ καλή εικόνα. Άνεμοι ισχυροί και στην περιοχή, είχε πέσει σε μια χαράδρα, από ό,τι πληροφορήθηκα έχουν κατέβει και εκεί δυνάμεις, γίνονται και ρίψεις από εναέρια μέσα για να μπορέσει να περιοριστεί και αυτή η πυρκαγιά. Αυτήν την στιγμή είμαστε σε πολύ καλό σημείο σε όλες τις πυρκαγιές, υπάρχει όμως διασπορά δυνάμεων διότι σε 2 – 3 ώρες που και ο αέρας θα φυσήξει και η θερμοκρασία θα ανέβει, τα θερμά σημεία θα αναθερμανθούν και θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων εστίες», δήλωσε σχετικά ο Κώστας Στίγκας.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το απόγευμα της Κυριακής, στην περιοχή Δίστομο Βοιωτίας. Οι φλόγες καίνε βορειοανατολικά του Διστόμου, μακριά από τον οικισμό σε δύσβατο σημείο. Επί τόπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This