Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες σε Κω και Χίο – Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά και στην Κρήτη

Σύλληψη άνδρα για την φωτιά στη Χίο

Must Read

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε τρία πύρινα μέτωπα. Κως, Χίος και Ηράκλειο φλέγονται από χθες, με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη.

Ήταν χθες το πρωί όταν ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας, στην Κω. Οι φλόγες κινούνται προς την παραλία και για το λόγο αυτό έχει εκκενωθεί το χωριό Καρδάμαινα. Πλέον, το μέτωπο εκτείνεται από την περιοχή του παλιού λατομείου ως την Καρδάμαινα ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Αντιμάχειας, ενώ οι φλόγες απειλούν σπίτια και ανθρώπινες περιουσίες.

Τα ξημερώματα υπήρξε η πληροφορία πως η φωτιά που έκαιγε στην περιοχή λίγο έξω από τη Καρδάμαινα βρίσκεται σε ύφεση, η Πυροσβεστική δεν την επιβεβαίωσε.

Νωρίτερα το 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων που βρίσκονται στα Καρδάμαινα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια. Άπαντες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, με μέριμνα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και στο γήπεδο της περιοχής. Σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και το Λιμενικό Σώμα, εφόσον απαιτηθεί.

 

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε ανάρτησή του στο Facebook απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες. «Επείγον! Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά παραμένουν τα δημόσια κτίρια της Αντιμάχειας, το συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου, το Δημοτικό Σχολείο και η αίθουσα της Κοίμησης, όπου μπορούν να κατευθύνονται κάτοικοι και επισκέπτες της Καρδάμαινας μετά την εκκένωση λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους ίδιους χώρους μπορεί να κατευθύνεται η εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται για την περίθαλψη των συνανθρώπων μας», ανέφερε στο Facebook.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε πως κύριο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή.

«Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας. Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες. Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγει νικήτρια και από αυτήν την μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της!», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάχη με τις φλόγες στη Χίο

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένει και το μέτωπο στην Χίο, που ξέσπασε χθες το πρωί στην Σιδηρούντα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κατέβαλαν προσπάθειες όλο το βράδυ για τον περιορισμό της φωτιάς. Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές.

Υπενθυμίζεται, πως χθες οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε. Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ. Ο άνδρας κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

Συναγερμός και στο Ηράκλειο

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά και σε χορτολιβαδική έκταση σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο σημείο επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα.

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Κατωφύγι Ηρακλείου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι σε καλύτερη κατάσταση κι επί τόπου επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα. Νωρίτερα χθες, εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This