Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα όσα υποστηρίζουν επιστήμονες, σχετικά με το μέλλον της Δήλου, το οποίο φαίνεται αβέβαιο. Το νησί που έγινε γνωστό ως σημαντικός τόπος στην ελληνική μυθολογία και πλέον ξεχωρίζει για τον πλούσιο αρχαιολογικό χαρακτήρα του, απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Δεύτερη Δήλος δεν υπάρχει», έχει δηλώσει η Βερονίκ Σανκόφσκι, μία γυναίκα που έχει αφιερωθεί στην ιστορία του νησιού, ως επικεφαλής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, συμπληρώνοντας: «Η Δήλος είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί σε περίπου 50 χρόνια». Οι ερευνητές που μελετούν τη Δήλο τα τελευταία 150 χρόνια αποκάλυψαν ζημιές που έχουν ήδη γίνει. Το νησί «βυθίζεται σταδιακά εξαιτίας των κινήσεων των τεκτονικών πλακών στην περιοχή», εκτιμά σε σχετικό του άρθρο το περιοδικό «Newsweek».
Μέτρα για την αποτροπή της φθοράς
Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η μεγάλη επισκεψιμότητα επιδεινώνει το πρόβλημα, καθώς οι επισκέπτες συχνά περνούν μέσα από απαγορευμένες περιοχές, επιταχύνοντας την παρακμή του νησιού. Για να αποτρέψουν τις ζημιές από τη θάλασσα, οι ειδικοί εγκαθιστούν ξύλινα δοκάρια για να στηρίξουν ορισμέ να από τα αρχαία τείχη.
«Όλες οι παράκτιες πόλεις θα χάσουν σημαντικές εκτάσεις που βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο της θάλασσας», τόνισε η αρχαιολόγος Αθηνά-Χριστιάνα Λούπου, ξεναγός στην περιοχή και συμπλήρωσε: «Αντικαταστήσαμε τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα, αλλά χάσαμε τον πόλεμο».
Για κάποιον λόγο ανεδύθη, για κάποιον λόγο θα βυθιστεί με την ώρα της η ιερή νήσος.