Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πάνω από 45% οι αυξήσεις την τελευταία πενταετία

Πού οφείλονται οι ανατιμήσεις

Must Read

Ακρίβεια στα ύψη… Ειδικότερα, άνω του 45% είναι πλέον η αύξηση των εισιτηρίων για ένα απλό εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε προορισμούς όπως η Ικαρία, η Κεφαλονιά και η Σάμος! Το 60% ξεπερνά η αύξηση για εισιτήρια με αυτοκίνητο στα Χανιά και το 40% σε Σάμο, Ικαρία, Ρόδο. Η Κέα (Τζια) από την άλλη, έχει την μικρότερη αύξηση με μόλις 6%.

Σημαντικές αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί την τελευταία 5ετία στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σχεδόν σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς. Η ομάδα της online πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ferryroute.com, συνέκρινε τις τιμές την τελευταία 5ετία και παρουσίασε τους προορισμούς που οι τιμές σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έπαιξε ο Covid-19, καθώς η «επιστροφή στην κανονικότητα» συνδυάστηκε με ακριβότερα εισιτήρια. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση έγινε το 2022, όταν στο διάστημα Απρίλιος – Ιούλιος είχαμε συνεχόμενες αυξήσεις. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η αύξηση των τιμών των καυσίμων και η αύξηση του πληθωρισμού, αφού όλα έχουν ακριβύνει. Ένας άλλος λόγος είναι η άνοδος του κόστους εργασιών, η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά θέσεων και επίσης οι αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Φτάνοντας στο 2024, προστέθηκε και το γεγονός ότι η ναυτιλία εντάσσεται στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ, δξλαδή αυξημένο κόστος για τις εταιρείες. Στους πίνακες, βλέπουμε την αύξηση της τιμής σε δημοφιλείς προορισμούς για απλό εισιτήριο (Οικονομική Θέση – Deck) με αυτοκίνητο και χωρίς, για εισιτήρια μονής διαδρομής. Οι τιμές που αναφέρονται έχουν υπολογιστεί με συμβατικά καράβια και όχι με ταχύπλοα, μονής διαδρομής από το λιμάνι του Πειραιά, Κυλλήνης (προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά) και Ραφήνας (προς Άνδρο) και χωρίς να παρέχουν εκπτώσεις ή πακέτα προσφορών.

Χανιά: Τα Χανιά είναι ένας από τους προορισμούς που έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση. Η τιμή ενός απλού εισιτηρίου (Οικονομική Θέση – Deck) χωρίς επιστροφή ήταν 27€ το 2019 και πλέον, έχει εκτοξευθεί στα 41€, δηλαδή γνώρισε ποσοστιαία αύξηση 51.85%. Στο αυτοκίνητο η αύξηση ξεπερνά το 60% (από 49€ πλέον κοστίζει 79€).

Σαντορίνη: Η Θήρα είναι ένας από τους προορισμούς με την μεγαλύτερη άνοδο. Ένα απλό εισιτήριο (Οικονομική Θέση – Deck) κόστιζε περίπου 41€ το 2019, ενώ με αυτοκίνητο η τιμή του ήταν γύρω στα 91€. Φέτος, οι τιμές αντίστοιχα είναι 58 και 128€, δηλαδή 40% ακριβότερες!

Ρόδος: Τεράστια είναι η αύξηση και για το σμαραγδένιο νησί, εκεί όπου ένα απλό εισιτήριο (Οικονομική Θέση – Deck) κόστιζε το 2019 65€ και φέτος 91€ (αύξηση περίπου 39%). Το 44% έχει φτάσει η αύξηση των τιμών με αυτοκίνητο, αφού το κόστος απλής μετάβασης το 2019 ήταν 104€ και φέτος είναι 150€.

Τήνος: Σε επίπεδα Ρόδου κινείται και το νησί της Παναγίας, με τις αυξήσεις να βρίσκονται στο 40%, τόσο για απλή μετάβαση ενός ατόμου σε οικονομική θέση – Deck (από 35€ σε 49€), όσο και για μετάβαση με αυτοκίνητο (από 79€ σε 110€).

Πάρος: Ακόμη ένας δημοφιλής προορισμός που οι τιμές των ακτοπλοϊκών έχουν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο. Από 36€ το 2019 η απλή μετάβαση κοστίζει πλέον 50€, ενώ με αυτοκίνητο η τιμή αυξήθηκε από 83€ στα 116€ (αύξηση και στα δύο σχεδόν 40%).

Όλες ανεξαιρέτως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μην έχοντας άλλη επιλογή, δίνουν εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες επιβατών, (πολύτεκνοι, φοιτητές, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρίες- ΑΜΕΑ). Σε προορισμούς όπως Δωδεκάνησα, Κρήτη, Σποράδες, Κυκλάδες κλπ, πέραν των συνηθισμένων εκπτώσεων υπάρχουν και επιπλέον προσφορές με προγράμματα μελών, οικογενειακές προσφορές ή με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This