Πριν συμπληρωθεί μία ώρα από τα 4,5 Ρίχτερ, την Κρήτη «ταρακούνησε» μια ακόμη ισχυρή σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά εντάσεως 4,6 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο νότια του Ηρακλείου Κρήτης.
Το επίκεντρό της εντοπίζεται συγκεκριμένα στα 30 χλμ. νότια των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 3,8 χλμ., σύμφωνα, πάντα, με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Και, παρά το γεγονός ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξαν αναφορές για υλικές ζημιές, οι απανωτοί σεισμοί αναστάτωσαν, όσο να ‘ναι, τους κατοίκους περιοχών της Νότιας Κρήτης, όπου έγιναν αισθητοί. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, επισημαίνοντας πως δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας στο news274.gr, προσθέτοντας πως η περιοχή έχει προϊστορία από σεισμικές δονήσεις. Υποστήριξε δε πως οι δύο αυτοί σεισμοί δεν φαίνονται να συνδέονται μεταξύ τους.
Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε πως δεν πρόκειται για κάτι αξιόλογο. «Το γεγονός πως σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές, σε συνδυασμό με τα μικρά μεγέθη δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο», ανέφερε μιλώντας στο news274.gr, υποστηρίζοντας πως η περιοχή δίνει πολύ συχνά τέτοια μεγέθη σεισμών.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, εξάλλου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σημειώνει κι εκείνος πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Υπάρχουν δυο περιοχές Β και Ν της Κρήτης που μας έδωσαν σήμερα λίγους μικρούς σεισμούς με τους μεγαλύτερους 4,5R και 4,6R Νότια. Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας για τους κατοίκους του Ηρακλείου που έγιναν πολύ αισθητοί. Απλώς να εφαρμόζουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης», αναφέρει σχετικά και προσθέτει: «Όσοι κολυμπούν στις νότιες παραλίες, αν δουν κάποια απόσυρση των υδάτων, ας απομακρυνθούν από την ακτή».