Σπείρα διακινητών εξαπατούσε αλλοδαπούς και τους έστελνε με το ζόρι για δουλειά στα χωράφια

Εντόπιζαν Ασιάτες στη Ρουμανία στους οποίους υπόσχονταν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας

Must Read

Τους εντόπιζαν στη Ρουμανία, τούς έφερναν στην Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας και αφού τούς έπαιρναν τα χαρτιά, στη συνέχεια τούς έστελναν στα χωράφια, όπου εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίες.

Αυτή ήταν η τύχη των άμοιρων Ασιατών που είχαν πέσει στα νύχια εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στη χώρα μας, τα μέλη της οποίας τούς εξαπατούσαν, καθώς τούς υπόσχονταν καλύτερες οικονομικές απολαβές, προκειμένου να τούς πείσουν να έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα, με απώτερο σκοπό, ωστόσο, να τούς εκμεταλλευτούν παρά τη θέλησή τους.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση, αποτελούμενη από εννέα συνολικά μέλη, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρει πως οι επιτήδειοι διακινητές, «αφού εξασφάλιζαν την εγκατάσταση των θυμάτων τους σε ενδιάμεσα σημεία, τούς αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα έως την δήθεν αποπληρωμή του χρέους και τους οδηγούσαν σε χωριά της επαρχίας, όπου απασχολούνταν ως εργάτες σε εποχικές καλλιέργειες».

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση, «για τον τερματισμό της δράσης της οργάνωσης, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχειρησιακή δράση που έλαβε χώρα την 1-7-2024 στην Αθήνα, όπου συνελήφθησαν 29χρονη και 30χρονος ομοεθνείς των υπό εκμετάλλευση αλλοδαπών, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 33 έως 61 ετών.

Σε βάρος των μελών της οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παράβαση του κώδικα περί μετανάστευσης. Τα ανωτέρω μέλη σύστησαν το εγκληματικό κύκλωμα και δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2023 με μεθοδικό τρόπο δράσης και διακριτούς ρόλους».

Αναλυτικά η δράση του κυκλώματος

Με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης, οι αλλοδαποί μετακινούνταν αεροπορικώς από τη Ρουμανία προς τη Σερβία και έπειτα οδικώς προς τη Βόρεια Μακεδονία, περνούσαν παράνομα τα χερσαία σύνορα της χώρας μας και μεταφέρονταν από τα μέλη της οργάνωσης με τα ιδιωτικά τους οχήματα με ενδιάμεσους σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας, όπου τους παρακρατούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη διακίνηση τους και την εύρεση εργασίας τους.

Η είσοδος των εργατών γης, που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, στην Ελλάδα επιτυγχάνονταν με τη συνδρομή έτερων εγκληματικών ομάδων διακίνησης υπό την καθοδήγηση της 29χρονης γυναίκας. Τελικός προορισμός των θυμάτων ήταν διάφορες περιοχές της επαρχίας, όπου παραλαμβάνονταν από επιστάτες μέλη της οργάνωσης που επέβλεπαν και επιτηρούσαν την κίνηση τους, ώστε να διοχετεύονται χρήματα στην εγκληματική οργάνωση από την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων μελών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν παρακρατηθεί και σημειώσεις που αφορούσαν τις κινήσεις των αλλοδαπών, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων από τους εργάτες αλλοδαπούς προς την οργάνωση, καθώς και το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ.

Σε ένα από τα θύματα εμπορίας λόγω της εργασιακής του εκμετάλλευσης παρασχέθηκε αρωγή και προστασία από την ανωτέρω υπηρεσία, με τη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ζητήματα εμπορίας ανθρώπων «Α21» και «OUR GREECE». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This