Δακτύλιος 2024: Μέχρι τότε ισχύει το μέτρο για την κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθήνα

Τα πρόστιμα για τον Δακτύλιο και τα οχήματα που εξαιρούνται όλο το χρόνο

Must Read

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι να ρίξει «αυλαία» ο Δακτύλιος, που θα δώσει την θέση του στην ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, για το καλοκαίρι. Όπως προβλέπεται, το μέτρο θα ισχύσει ως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου, για να επανέλθει και πάλι στα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2023 χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Οικονόμου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου».

Ο Δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη, κατά τις ώρες 07:00 – 20:00, και την Παρασκευή από 07:00 – 15:00. Τα μέτρα του Δακτυλίου δεν ισχύουν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που υπάρχει απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ζυγές ημερομηνίες: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Μονές ημερομηνίες: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Να σημειωθεί πως μέτρο του Πράσινου Δακτυλίου για τα φορτηγά ισχύει κανονικά μέχρι το τέλος τους έτους.

Πρόστιμα

Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 – Α’ 218).

Ποια αυτοκίνητα επιτρέπονται στον Δακτύλιο

Οι παρακάτω τύποι οχημάτων εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Δακτυλίου:

  • Αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Αυτοκίνητα EURO 6 (εκτός των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης) που εκπέμπουν λιγότερο από 120 γρ./χλμ. διοξειδίου του άνθρακα (σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης – NEDC) και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Αυτοκίνητα EURO 6 (εκτός των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης) που εκπέμπουν λιγότερο από 145 γρ./χλμ. διοξειδίου του άνθρακα (σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – WLTP) και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά.

Ακόμη, επιτρέπεται η κυκλοφορία των παρακάτω οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας:

  • Οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα)
  • Οχήματα φυσιοθεραπευτών
  • Οχήματα αναπήρων πολέμου
  • Ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (με σχετική βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος)
  • Οχήματα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, με την προϋπόθεση ότι το άτομο Με Αναπηρία είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες
  • Νεκροφόρες
  • Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου
  • Οχήματα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών
  • Οχήματα επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών
  • Οχήματα εκπροσώπων του Τύπου, με περιορισμό ανά ΜΜΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This