Έδεσσα: Είδαν τη σοδειά τους να χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά από την κακοκαιρία!

Όπως λένε οι παραγωγοί, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι περσινές αποζημιώσεις από τα χαλάζια!!!

Must Read

Την δική τους “δευτέρα παρουσία” έζησαν οι παραγωγοί του ορεινού όγκου του Δήμου Έδεσσας, που είδαν την σοδειά τους να χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά από την κακοκαιρία που ξέσπασε την Τρίτη το απόγευμα.

Η κακοκαιρία

Στις 6 το απόγευμα, άνοιξαν οι ουρανοί και αρχικά ξέσπασε η ραγδαία βροχή! Όταν όμως, αυτή συνοδεύτηκε και από χαλάζι, έβλεπες τους παραγωγούς στα χωριά του πρώην Δήμου Βεγορίτιδας (τώρα έχουν ενσωματωθεί στον Δήμο Έδεσσας) στην κυριολεξία να κλαίνε, βλέποντας τους κόπους μηνών να διαλύονται από το χαλάζι που διήρκεσε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε παραγωγές όπως του κερασιού, του μήλου και του ροδάκινου! Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαλάζι που έπεφτε με μανία, είχε το μέγεθος καρυδιού!!

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Θεόδωρο Απόστολου (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Έδεσσας) οι ζημιές που έχουν προκληθεί εκτείνονται σε μία έκταση 50.000 στρεμμάτων (για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο) και είναι ανυπολόγιστες!!! Χωριά, όπως η Καρυδιά και η Κερασιά, όπου η κυρίαρχη παραγωγή είναι το γνωστό ” Κεράσι Έδεσσας” χτυπήθηκαν ανελέητα από την κακοκαιρία, αποτελειωνοντας, ότι είχε απομείνει στα δέντρα. Να τονιστεί ότι στο τελευταίο χρονικό διάστημα, οι παραγωγές του κερασιού χτυπήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα και τώρα το χαλάζι τις αποτελείωσε!!

Πρώτα το κεράσι

Από την πλευρά του Δήμου Έδεσσας , οι υπεύθυνοι ήρθαν σε συνενόηση με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια, προκειμένου άμεσα να μπούνε οι εκτιμητές στα χωράφια για την αποτίμηση των ζημιών. Προτεραιότητα δίνεται σε αυτό το προϊόν, καθώς η περίοδος συγκομιδής τελείωνε σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΛΓΑ, ανταποκρίθηκε άμεσα και από Δευτέρα θα έρθουν οι γεωπόνοι εκτιμητές. Σε ότι αφορά τις ζημίες σε μήλο και ροδάκινο, και εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι το κακό συμπληρώθηκε με τους θυελλώδης ανέμους, που ξέσπασαν αμέσως μετά την καταιγίδα, που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και να σκιστούν δίχτυα αντιχαλαζικης προστασίας.

Τα αεροπλάνα του ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η καταιγίδα στην περιοχή ήταν γνωστή από το μετεωρολογικό δελτίο . Και όμως, δεν πέταξε ούτε ένα αεροπλάνο!!! Και αυτό γιατί, ο ΕΛΓΑ, στην σύμβαση που έχει με την εταιρεία που σηκώνει τα αεροπλάνα, βάζει ως όριο αντιχαλαζικης προστασίας, μέχρι και την Έδεσσα.

Με άλλα λόγια, στην περιοχή δεν πετάει κανένα αεροπλάνο!!! Άτομα που γνωρίζουν, αναφέρουν ότι αν πετούσαν αεροπλάνα, το μέγεθος της καταστροφής θα είχε μετριαστεί και δεν θα ήταν αυτό, που υπάρχει τώρα. Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, αφορά το μέλλον της λεγόμενης προστασίας από το χαλάζι. Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου, λήγει η σύμβαση με την εταιρία που έχει τα αεροπλάνα. Για να υπογραφεί νέα, θα περάσει καιρός. Με άλλα λόγια, υπάρχει η εκτίμηση, ότι τη νέα χρονιά, η περιοχή της Πέλλας, δεν θα καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, στο επίπεδο της προστασίας.

Οι αποζημιώσεις

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι οι αποζημιώσεις των ζημιών. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι παραγωγοί, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι περσινές αποζημιώσεις από τα χαλάζια!!! Τι θα γίνει λοιπόν, φέτος; Άτομα που γνωρίζουν καλά τι ακριβώς συμβαίνει, θεωρούν ότι για να υπάρχει μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση της κατάστασης, θα πρέπει να υπάρχει το αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή όπου έγιναν οι ζημιές, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συντονισμός με προεξάρχουσα αρχή την Αντιπεριφερεια Πέλλας ( κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πέρσι, σε περιοχές του Δήμου Πέλλας).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που προέχει είναι η επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου η περιοχή να μην στερηθεί των οικονομικών δεδομένων, που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο διαβίωσης των αγροτικών οικογενειών και φυσικά την έλλειψη κινητήριων μοχλών στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ” αν ο αγρότης έχει γεμάτο το πορτοφόλι, μπορεί να κινηθεί το χρήμα και στις τοπικές αγορές!”.

Διαβάστε ακόμα: Εικόνες καταστροφής από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την Έδεσσα

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This