Π. Γιαννόπουλος: «Ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 134 χρόνια»

Τι εξηγούν οι ειδικοί για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου μήνα

Must Read

Αναμφίβολα ο φετινός Ιούνιος κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησαν αποπνικτικό κλίμα. Συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών συνέθεσαν το σκηνικό για όλο το μήνα, με συνέπεια να αποτελέσει τον θερμότερο Ιούνιο των τελευταίων 134 ετών, στην Αττική.

Σε ολόκληρη τη χώρα ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Αστεροσκοπείου, κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, που υπάρχουν πανελλαδικά στοιχεία. Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν σταθερά πολύ υψηλές, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό.

Στον αντίποδα, οι βροχές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, καθιστώντας τον Ιούνιο του 2024 όχι μόνο θερμό, αλλά και ξηρό μήνα, γεγονός που επιδείνωσε τις συνθήκες καύσωνα ενώ παράλληλα αύξησε τρομερά τον κίνδυνο για πυρκαγιές.

«Ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 134 χρόνια»

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στοιχεία για τις θερμοκρασίες της Αθήνας υπάρχουν από το 1890 από τον εθνικό μετεωρολογικό σταθμό στο Θησείο. «Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούμε να πούμε ότι ο φετινός Ιούνιος είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 134 χρόνια», ανέφερε στο Newsbomb.gr και συνέχισε:

«Η μέση ημερήσια θερμοκρασία του Ιουνίου ήταν 30 βαθμοί Κελσίου. Η ανώτερη θερμοκρασία του μήνα έφτασε τους 41,2 βαθμούς στις 13 Ιουνίου, ενώ ο μέσος όρος των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών ήταν 35,6 βαθμοί Κελσίου».

Σε ερώτηση για το αν οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι μεμονωμένα περιστατικά μπορούμε να τα χρεώσουμε στην κλιματική αλλαγή».

«Ανησυχητικό το πώς εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή»

Από την πλευρά του, ο δρ. Θοδωρής Γιάνναρος, φυσικό-μετεωρολόγος με ειδίκευση στην πυρομετεωρολογία έκανε λόγο για τον πιο θερμό Ιούνιο των τελευταίων 10 ετών.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μέχρι στιγμής, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας των τελευταίων δέκα ετών. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από δεδομένα σταθμών της τελευταίας δεκαετίας. Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 14 Ιουνίου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή των Χανίων, το θερμόμετρο έδειξε 44,5 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε και συνέχισε:

«Είναι ένα φαινόμενο αρκετά ανησυχητικό για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Από το τέλος της άνοιξης τα στοιχεία που έχουμε από τα μοντέλα εποχιακής πρόγνωσης του καιρού έχουν δώσει ένα ισχυρό σχήμα για μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις. Είναι πιθανό στο τέλος του καλοκαιριού να δούμε μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ή ότι θα έχουμε κάποια κύματα καύσωνα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τις αποκλίσεις ή να είμαστε σταθερά σε πολύ υψηλές αποκλίσεις. Και οι δύο περιπτώσεις είναι σοβαρές όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία αλλά και τις ανθρώπινες πυρκαγιές».

Ο φετινός Ιούνιος ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα

Ο φετινός Ιούνιος ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This