Η πικρή γεύση, που άφησε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2022, για τo σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων της Siemens», το οποίο είκοσι χρόνια μετά, έκλεισε με παραγραφή και αθώωση των 20 κατηγορουμένων, έφτασε στην κορύφωση της την περασμένη Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.
- Μαίρη Μπενέα
Με μία ακατανόητη απόφαση, η οποία μόνον υπερηφάνεια δεν ποιεί, για την Ελληνική Δικαιοσύνη, το ίδιο δικαστήριο, με άλλους δικαστές στην έδρα, αποφάσισε την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος όχι μόνον στους αθωωθέντες κατηγορούμενους, αλλά και σε αυτούς, που ουσιαστικά έμειναν ατιμώρητοι, καθώς τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορούντο έκλεισαν με παραγραφή, λόγω παρέλευσης 20ετίας και πλέον.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, που γλύτωσαν την τιμωρία λόγω παραγραφής και στους οποίους επεστράφησαν – και μάλιστα έντοκα – τα χρήματα, που είχαν δεσμευτεί στους λογαριασμούς τους, ως προιόντα εγκληματικών ενεργειών, είναι και ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου των “μαύρων ταμείων”, το μεγάλο αφεντικό – τότε – της siemens, ο πρωθυπουργικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Μιχάλης Χριστοφοράκος!
Η Δικαιοσύνη, που όχι μόνο επικρίθηκε σφόδρα, αλλά επιπλέον ελέγχεται και ποινικά, για την αδυναμία της να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διερεύνηση του σκανδάλου των “μαύρων ταμείων”, οδηγήθηκε στην απόφαση περί επιστροφής των κατασχεθέντων, που όχι μόνον έβαλε διπλή ταφόπλακα στην υπόθεση, αλλά προκάλεσε… σεισμικά ερωτηματικά, για τις παλινωδίες και τις νομικές ακροβασίες, που είχαν αποτέλεσμα ταπεινωτικό…
Επιπλέον άνοιξε μιά χαραμάδα, όχι μόνον στο Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και σε όλους αυτούς, που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν πρωτόδικα, ενώ απαλλάχτηκαν και ουσιαστικά έμειναν ατιμώρητοι στο δεύτερο βαθμό, να στραφούν και κατά της χώρας μας στο Ευρωπαικό δικαστήριο, διεκδικώντας αποζημιώσεις, μέσω της καταδίκης της Ελλάδας!
Τι άλλο να πει κανείς, όταν μετά από 20 και πλέον χρόνια και αφού έχει γίνει σωρεία ανακρίσεων και δικών, όπου κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν και κάποιοι οδηγήθηκαν στη φυλακή, σαν να μην συνέβη τίποτα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αποφάσισε να επιστρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν δεσμευτεί ως προιόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, προερχόμενου από δωροδοκίες και μίζες και στους κατηγορούμενους, που ενώ είχαν καταδικαστεί έμειναν ατιμώρητοι λόγω παραγραφής;
Ανάμεσα σε αυτούς και ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της siemens Mιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος ποτέ δεν απάντησε, γιατί αφού ήταν αθώος, έσπευσε να εξαφανιστεί στη Γερμανία, την ίδια ακριβώς στιγμή, που είχε κληθεί στην ανάκριση κι ενώ ο τότε ανακριτής κ. Ζαγοριανός τον περίμενε στα δικαστήρια της Ευελπίδων με το μολύβι στο χέρι…
Ακατανόητη και γιά πολλούς αδιανόητη θεωρείται η πρόσφατη δικαστική εξέλιξη να επιστραφούν τα κατασχεθέντα και μάλιστα εντόκως, ακόμη και στους κατηγορούμενους, που δεν αθωώθηκαν, αλλά παρέμειναν ατιμώρητοι λόγω παραγραφής.
Το επίσημο σκεπτικό του Πενταμελούς Εφετείου, δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς θα καταγραφεί και θα δημοσιοποιηθεί στα πρακτικά της δικαστικής απόφασης, άμα τη δημοσίευση τους.
Κρίνοντας ωστόσο από όσα έγιναν δημόσια στη διάρκεια της συνεδρίασης, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας “αγκάλιασε” την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ακόμη και γι΄αυτούς, που οι πράξεις τους είχαν παραγραφεί και ουσιαστικά έμειναν ατιμώρητες.
Με δεξιότητα… ακροβάτη το δικαστήριο φέρεται ότι, βασίστηκε στα πρακτικά χιλιάδων σελίδων της δίκης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο το Σεπτέμβριο του 2022 είχε αθωώσει για ορισμένες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος προερχόμενου απο δωροδοκίες τους 20 κατηγορούμενους, ενώ είχε κρίνει ότι, οι υπόλοιπες πράξεις, γιά τους ίδιους κατηγορούμενους είχαν παραγραφεί.
Χαρακτηριστικά, για το Μιχάλη Χριστοφοράκο, Πενταμελές Εφετείο είχε αποφασίσει το Σεπτέμβριο του 2022 ότι, παύει οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις του, που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές κατηγορίες τον έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Απορίας άξιον: Το δικαστήριο καθ΄υπέρβασιν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους για πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος προερχόμενου από δωροδοκίες, που δόθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens, όταν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, δεν μπόρεσε να κρίνει την ουσία της υπόθεσης λόγω παραγραφής;
Δηλαδή το δικαστήριο 24 χρόνια μετά έκρινε ότι, οι μίζες δεν δόθηκαν, ενώ το 2010 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μεταξύ άλλων είχε προσδιορίσει το ύψος της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο απο τη Siemens, στα 2 δισ. ευρώ;
Και όταν, μάλιστα δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο – εν μέσω μνημονίων και σκληρής οικονομικής κρίσης, υπέγραψε το 2012 συμφωνία συμβιβασμού με τη Siemens, η οποία ουσιαστικά συνομολογούσε τις δωροδοκίες, καθώς η συμφωνία προέβλεπε ότι ο γερμανικός κολοσσός θα αναλάμβανε μια σειρά από υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα και σε αντάλλαγμα το Ελληνικό Δημόσιο θα παραιτούνταν από κάθε αξίωση και πρόστιμο; Την περασμένη Τρίτη, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ουσιαστικά αθώωσε και τους κατηγορούμενους, που δεν είχαν αθωωθεί, αλλά είχαν απαλλαγεί λόγω παραγραφής.
Και επέστρεψε και σε αυτούς περιουσιακά στοιχεία, που είχαν κατασχεθεί ως αποκτηθέντα με μαύρο χρήμα από μίζες.
Εν κατακλείδι, η υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της siemens θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μελανότερες σελίδες της Δικαιοσύνης, καθώς έκλεισε παταγωδώς την τελευταία χαραμάδα του σκανδάλου, ενισχύοντας με αυτόν τρόπο, για μία ακόμα φορά η αίσθηση της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης, που κυριαρχεί στους πολίτες, η οποία εκφράστηκε πρόσφατα με τη συλλογή περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο υπογραφών, με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών.
Με την τελευταία απόφαση της η Δικαιοσύνη, 24 χρόνια μετά αποφάνθηκε ότι, δεν υπήρξε σκάνδαλο; Tότε με τι ασχολείτο τόσα χρόνια;
Η πρωτόδικη απόφαση για την υπόθεση είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία. Με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου καταδικάστηκαν 22 κατηγορούμενοι της υπόθεσης για το αδίκημα της νομιμοποίησης από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών και τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, κ.ά.
Στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχαν καθίσει συνολικά 64 άτομα, εκ των οποίων τα δέκα αποβίωσαν, κατά τη μακροχρόνια διερεύνηση της υπόθεσης.
Κι ενώ η… δυσώδης οσμή της παραγραφής είχε ξεκινήσει να διαχέεται στον ορίζοντα από την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, καθώς και τότε έχει τεθεί ζήτημα παραγραφής για ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών, δεδομένου ότι η υπόθεση ερευνάται από τις ελληνικές δικαστικές αρχές από το 2000, η Δικαιοσύνη συνέχισε να κινείται με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2022, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να επικυρώσει ουσιαστικά το “θάνατο” των αδικημάτων.
Πηγή: Εστία
Μητσοτάκη μήπως το πάρα…ξηλωνειε? Κλέβεις από τους συνταξιούχους για να τα χωρίζεις στους κολλητούς? Τι εστί Χριστοφοράκος? Δεν τον ξεχάσαμε μεγάλε ΠΟΛΙΤΙΚΕ, το τι φρούτο είναι. Δεν ξεχάσαμε τα δωράκια που έκανε και σε σένα και την αδελφούλα σου, κάτι τηλεφωνικά κέντρα siemens, λευκές οικιακές συσκευές…. Εεεεε??? Δεν ξεχνάμε πως η αδελφούλα σου τον φυγάδευσε, υπουργός εξωτερικών ούσα …. μέρα μεσημέρι από Ελλάδα. Τίποτε δεν ξεχνάμε αθεοφοβε. Ούτε ότι η βίλα σου στην Πάρο είναι κολλητά με αυτήν του Χριστοφοράκου! Απατεώνες