Συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, 9 Ιουλίου, η δευτεροβάθμια δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, που στοίχισε την ζωή σε 103 ανθρώπους.
Η εισαγγελική έφεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου φέρνει ξανά στο εδώλιο και του 21 υπεύθυνους, κυρίως από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα σε πρώτο βαθμό.
Χθες, η δίκη ξεκίνησε με απόντες από το εδώλιο επτά κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο τότε αρχηγός και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αλλά και η τότε περιφερειάρχης Αττικής. Μεταξύ άλλων εξετάζονται από μηδενική βάση το αποδεικτικό υλικό, οι 15 αθωωτικές αποφάσεις και το ύψος των ποινών για τους υπόλοιπους έξι που καταδικάσθηκαν.
«Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωση για τους ανθρώπους μας»
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε σχετικά με την υπόθεση η Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη, δικηγόρος και Πρόεδρος του Συλλόγου θανόντων και εγκαυματιών. «Θα προσπαθήσουμε να γίνει μια δίκαιη δίκη, μια δίκη με σεβασμό από όλους τους παράγοντες, ώστε να γίνει πραγματική διάγνωση των καταθέσεων και πραγματικά να ληφθούν υπόψη οι ουσιαστικές καταθέσεις των ανθρώπων που έζησαν τα πράγματα και όχι όλων των υπολοίπων, γιατί έχουν κληθεί, ξέρετε πάρα πολλοί μάρτυρες, οι οποίοι απλά δια διηγήσεως και εγώ δια διηγήσεως έμαθα το τι είχε γίνει εκείνη την ημέρα», τόνισε αρχικά και συνέχισε:
«Η αλήθεια είναι ό,τι από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα, εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωση για τους ανθρώπους μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάλι σε δεύτερο βαθμό στη δίκη με χαρακτηρισμό πλημμέλημα και δεν ελπίζω ό,τι θα αλλάξει ο χαρακτηρισμός στο συγκεκριμένο στάδιο. Η πρόταση του εισαγγελέα περιείχε πολλά στοιχεία που υπονοούσαν την ύπαρξη κακουργήματος και εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο για την πραγματική διάγνωση της αλήθειας».
Στη συνέχεια, η ίδια επεσήμανε πως εφόσον μείνει πλημμέλημα οι ποινές δεν μπορούν να αλλάξουν ιδιαίτερα κι αν αλλάξουν θα είναι ως προς τη μετατροπή των χρημάτων. «Η διαδικασία ξεκίνησε χθες με τους διορισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας και ελπίζω ό,τι δεν θα πάμε σε μία fast track διαδικασία όπου δεν θα γίνουν ορθά τα πράγματα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής, γιατί σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχει τελειώσει και η τυχόν αναίρεση που μπορεί να ασκηθεί, οπότε και ο κίνδυνος παραγραφής είναι πολύ μεγάλος», επεσήμανε και κατέληξε υπογραμμίζοντας:
«Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή είχαμε δείξει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, όμως νιώθουμε προδομένοι με το πώς κινήθηκε και η προδικασία και η πρώτη δίκη. Τώρα θα δούμε και κάποια δείγματα που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις με διορισμό συνηγόρων σε κατηγορούμενο ο οποίος δεν έχει διορίσει δικό του συνήγορο».
Δείτε επίσης:
- Τραγωδία στο Μάτι: Ξεκινά σήμερα η δίκη στο Εφετείο – Ξανά στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι
- Ποινή φυλάκισης 30 μηνών στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής για απειλές σε πραγματογνώμονα
- Μάτι: Στις 8 Ιουλίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό
- Μάτι – Αποκάλυψη «βόμβα»: Η Πρόεδρος του ΑΠ που δεν έκανε τίποτα για να προχωρήσει η δικογραφία, έγινε αντιπρόεδρος της ΕΑΒ
Για να νικήσεις ένα Έθνος πρέπει να υποτάξεις τους ηγέτες του, σε κάθε θεσμό, να εκτελούν τις εντολές σου, να σε υπηρετούν και να υπηρετούν την καταστροφή τους. Να σε παρακαλούν για μία δόση εξουσίας καθημερινά.
Για να νικήσεις ένα Έθνος πρέπει να το καταστήσεις Κράτος αδίκου, να διαβρώνεις τη δικαιοσύνη του ενεργά ή παθητικά, να κωλυσιεργεί όταν χρειάζεται και να παραγράφεται το δίκαιο εις όφελος του άδικου. Να κρύβει το πόθεν έσχες του ένοχα.
Για να νικήσεις ένα Έθνος πρέπει να ελέγχεις την ενημέρωσή του, να μεταδίδει την προπαγάνδα σου και να επαναλαμβάνει το σχέδιό σου καθημερινά και υπερήφανα, να αναβοσβήνουν τα φλας και να καμαρώνουν τα πιόνια σου.