Μέχρι και οι Γερμανοί μάς κράζουν για το θάψιμο του σκανδάλου Siemens!

Must Read

Δεν έχει προηγούμενο ο εξευτελισμός της Ελλάδας και της Δικαιοσύνης μετά την σκανδαλώδη απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, βάσει της οποίας τα κατεσχεμένα περιουσιακά στοιχεία (ως προϊόντα δωροδοκίας), οι βίλες και οι λιμουζίνες, αντί να εκπέσουν υπέρ του πολύπαθου Δημοσίου, επιστράφηκαν στους πρώην κατηγορουμένους του σκανδάλου Siemens και τα μετρητά στους επίμαχους λογαριασμούς δόθηκαν πίσω… μετά τόκων!

Την σοκαριστική αποκάλυψη της εφημερίδας «δημοκρατία», σχολίασε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο και ο γερμανικός Τύπος, με την tageszeitung (taz) να κάνει λόγο για «ανήκουστη ατιμωρησία»!

Όπως μεταφέρει η DW, η γερμανική εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων: «Οριστικό τέλος τέθηκε στο σκάνδαλο δωροδοκίας της Siemens στην Ελλάδα, για το ελληνικό μέρος του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου διαφθοράς στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της δίκης αποφασίστηκε σε δεύτερο βαθμό ότι και οι 22 κατηγορούμενοι ανεξαιρέτως την γλιτώνουν. Οι επικριτές κάνουν λόγο για σκανδαλώδη ατιμωρησία – και δικαίως».

Η taz στρέφει τα βέλη της προς την ελληνική δικαιοσύνη, σχολιάζοντας την παραγραφή:

«Εξαιτίας της βαρύτητας των κατηγοριών η παραγραφή των αδικημάτων ήταν 20ετούς διάρκειας και έληγε το 2022. Τότε όμως εκκρεμούσε ακόμη η δευτεροβάθμια δίκη – και οι δικαστές άφησαν απλώς τις διαδικασίες να τρέχουν για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων ανωτάτων Ελλήνων και Γερμανών στελεχών της Siemens, έως ότου τελικά να παραγραφούν. Μία κατηγορούμενη αθωώθηκε, ένας φυγόποινος κατηγορούμενος δεν άσκησε έφεση ποτέ, ενώ ένας άλλος πέθανε».

Η εφημερίδα του Βερολίνου στέκεται στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος διώχθηκε για αδικήματα που διαπράχθηκαν έως το 2002 και τελικά παρήλθε η προθεσμία παραγραφής τους, αναφέροντας τις «ισχυρές διασυνδέσεις» που διατηρούσε τότε, «με κορυφαία στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» και επισημαίνοντας ότι «κατάφερε ήδη από νωρίς να διαφύγει από την Ελλάδα».

Για την απόφαση του Εφετείου Αθηνών «να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν παγώσει ως προϊόντα νομιμοποίησης εσόδων από δωροδοκία και αυτό όχι μόνο για την κατηγορούμενη που αθωώθηκε αλλά και για τους υπόλοιπους 19 πρώην κατηγορούμενους, σε βάρος των οποίων διακόπηκε η δίκη λόγω παραγραφής», η taz  προσθέτει ότι «τα ελληνικά μέσα αξιολογούν την κρίση αυτή ως “μία ακόμη ιδιαιτέρως εξευτελιστική απόφαση” στο απερίγραπτο σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens».

Αναφορικά με τις «χρυσές δουλειές της Siemens στην Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα περιγράφει:

«Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ήταν για τη Siemens ένα πραγματικό χρυσωρυχείο. Με αμφίβολα μέσα η εταιρεία του Μονάχου έκλεισε άκρως προσοδοφόρα συμβόλαια με τον ελληνικό δημόσιο τομέα. Αυτά αφορούσαν μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ, που τότε ήταν κατά το ήμισυ υπό τον έλεγχο του κράτους, την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, την προμήθεια ντιζελοκίνητων αμαξοστοιχιών για τον τότε κρατικό ΟΣΕ, το τηλεπικοινωνιακό έργο “Hermes” για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και παραδόσεις προϊόντων της Siemens σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα».

Στελέχη της Siemens παραδέχθηκαν ότι «δόθηκαν συνολικά περίπου 130 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα ως δωροδοκίες σε διάφορους Έλληνες», όπως σε δεκάδες στελέχη του ΟΤΕ, ενώ, συμπληρώνει, «ακόμη και το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού με το ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, παραδέχθηκε πως είχε λάβει ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα το 1999. Ο δε πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης ομολόγησε ότι είχε λάβει και αυτός συνολικά 450.000 μάρκα το 1998 και το 2000. Τη στιγμή όμως που αλλού επιβλήθηκαν χρηματικές και στερητικές της ελευθερίας ποινές για το σκάνδαλο της Siemens, στην Αθήνα η δίκη δεν κατέληξε πουθενά».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This