Reuters: Αντιμέτωπα με λειψυδρία τα ελληνικά νησιά – Κλιματική κρίση και υπερτουρισμός επιδεινώνουν την κατάσταση

Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση για φορητές μονάδες αφαλάτωσης

Must Read

Οι κακοπροαίρετοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ακόμη και δυσφημιστικό για την πατρίδα μας, αλλά, δυστυχώς, το σημερινό άρθρο του Reuters που αναφέρεται στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με λειψυδρία στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.

Ειδικότερα, σε εκτενές αφιέρωμά του το πρακτορείο υπογραμμίζει πως, όσο αυξάνεται η τουριστική κίνηση, τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις θα λαμβάνει και το φλέγον αυτό ζήτημα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νάξο, όπου, όπως σημειώνει, ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού έχει στερέψει και είναι χρήσιμος μόνο για τις… χελώνες που κάνουν βόλτες στο λασπωμένο έδαφός του. Επισημαίνει δε ότι το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια αρδευτικά πηγάδια, βλάπτοντας την πολύτιμη σοδειά πατάτας του νησιού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, η έλλειψη νερού είναι έντονη στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- μέρη του Αιγαίου. Οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών. Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες.

Αλλά, οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό. Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, οι οποίες είναι αγαπητές στην Ελλάδα για τη βουτυράτη γεύση τους και αποτελούν προστατευόμενο προϊόν ΠΟΠ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Όπως είπε, η σοδειά του θα μειωθεί περισσότερο από το μισό φέτος, λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης. «Είναι μια μεγάλη απογοήτευση, γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες», ανέφερε σχετικά.

Έλλειψη μονάδων αφαλάτωσης

Οι χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις προμήθειες νερού χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι, λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης, επισημαίνεται στο άρθρο του Reuters.

Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, όπως αναφέρει, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση. Η Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερων χρόνων κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο. «Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», πρόσθεσε ο κ. Υφαντής.

Στην Κάρπαθο, εξάλλου, οι τοπικές Αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς για το γέμισμα των πισινών. «Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές δεξαμενές μας είναι άδειες» δήλωσε στο πρακτορείο ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.

Λίμνη «θύμα» ξηρασίας

«Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας», αναφέρεται στη συνέχεια και επισημαίνεται πως «αυτή η χρονιά μοιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, ορισμένες σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο γνωστός παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης Μάικλ Μόσλεϊ, έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα».

Στο άρθρο σημειώνεται, επίσης, ότι οι ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Αντρέ Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση. «Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντί) να εξετάζουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα», δήλωσε ο Τορέτι.

Νέα Αριστερά: «Τα νησιά θα θυμίζουν έρημους και κατεστραμμένους τόπους»

Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η Νέα Αριστερά εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Τον κίνδυνο της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά όσο κορυφώνεται η τουριστική σεζόν επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

Ο υπερτουρισμός, η εκτός ελέγχου δόμηση σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση που έχει οδηγήσει στο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί και σε ένα από τα πιο άνυδρα έτη της ιστορίας, σημαίνουν κόκκινο συναγερμό για τα νησιά και τους κατοίκους τους.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ,στη Νάξο οι δεξαμενές νερού περιέχουν μόνο το ένα τρίτο του περσινού επιπέδου. Κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση ενώ μεγάλη είναι και η επιβάρυνση στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πίσω από τα ρεκόρ του τουρισμού κρύβεται η καταστροφή του ίδιου του “τουριστικού προϊόντος”. Η Αθήνα μετατρέπεται σε μια πόλη με γειτονιές χωρίς κατοίκους και τα νησιά σε προορισμούς για τους ξένους τουρίστες που πληρώνουν.

Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ελέγχου, περιορισμός του υπερτουρισμού και προσαρμογή της τουριστικής βιομηχανίας στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, σε λίγο καιρό τα νησιά θα θυμίζουν έρημους και κατεστραμμένους τόπους…»

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This