Ύδρα: Σε Πυροσβεστική και Λιμενικό ρίχνουν ευθύνες οι «Αδιάφθοροι» για τη φωτιά της θαλαμηγού

Must Read

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας που ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη φωτιά που ξέσπασε πρόσφατα σε κατάφυτη απομονωμένη παραλία της Ύδρας, ενώ στη θαλάσσια περιοχή της έπλεε πολυτελής θαλαμηγός νοικιασμένη από Καζακστανούς ολιγάρχες, καθώς οι «Αδιάφθοροι» καταλογίζουν ευθύνες σε Πυροσβεστική και Λιμενικό.

Ειδικότερα, από το εν λόγω πόρισμα προκύπτουν τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος για τον Αρχιπύραρχο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαλατά δεν ασχολήθηκε ποτέ με την υπόθεση, παρότι το περιστατικό συνέβη σε χώρο ευθύνης της. Επίσης, το Λιμεναρχείο Ύδρας, παρότι ενημερώθηκε από σκάφος παραπλέον της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1», ότι επιβάτες ή πλήρωμα εμπλέκονται στη φωτιά που ξέσπασε, το σκάφος του λιμενικού που έφθασε εκεί δεν ακινητοποίησε ποτέ τη θαλαμηγό, ούτε προέβη σε σχετική έρευνα.

Στο εν λόγω πόρισμα αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι ο Αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέλαβε την προανάκριση, προέβη σε μια προφορική εξέταση των «υψηλών» μισθωτών του σκάφους από το Καζακστάν, όταν αυτό κατέπλευσε στη Βουλιαγμένη, την επόμενη ημέρα από το συμβάν στις 22 Ιουνίου. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός άφησε ελεύθερους τους επιβάτες, χωρίς να έχει αποδεικτικά απαλλαγής τους από το περιστατικό της έναρξης της φωτιάς, παρότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο. Αρκέστηκε δε στο να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα στις 13:00 της 22ας Ιουνίου και αφού είχε αφήσει ελεύθερους τους μεγιστάνες από το Καζακστάν, οι οποίοι και έφυγαν άμεσα από την Ελλάδα με ιδιωτική πτήση.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, η Εισαγγελία ζητούσε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων να αναδείξουν γιατί δεν ενημερώθηκε η Εισαγγελία στον χρόνο που έπρεπε για το περιστατικό, γιατί αφέθηκε το πλοίο να φύγει από την Ύδρα και γιατί αφέθηκαν να φύγουν οι μισθωτές από το Καζακστάν απλώς και μόνο με μια προφορική εξέταση. Στα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων απάντησαν με την συλλογή εγγράφων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως για το ποιοι ήταν υπεύθυνοι, ποιους ενημέρωσαν, πότε ενημέρωσαν, ποιος επελήφθη και ποιος ενήργησε.

Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια του περιστατικού, ο Αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού προέβη σε έλεγχο μαζί με έναν βοηθό, για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τα καπνογόνα του σκάφους, με αρνητικό αποτέλεσμα, υπέβαλαν σε ερωτήσεις τους δέκα Καζακστανούς, επιχειρώντας να διαπιστώσουν ένα εμπλέκονταν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς. Εκείνοι απλά αρνήθηκαν και ζήτησαν να αποχωρήσουν, για να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους. Έτσι, αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο, έφυγαν με ιδιωτικό αεροσκάφος για την πατρίδα τους.

Τελικά, εκείνοι που την… πλήρωσαν ήταν οι 13 Έλληνες, σύσσωμο, δηλαδή το πλήρωμα της επίμαχης θαλαμηγού, οι οποίοι και συνελήφθησαν για την υπόθεση. Μάλιστα, μετά τις απολογίες τους, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 11 αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία και περιοριστικούς όρους.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This