Πέθανε ο ξάδερφος του Άκη, Νίκος Ζήγρας – Ήταν το «βαθύ λαρύγγι» στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Must Read

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε χθες ο άνθρωπος που είχε χαρακτηριστεί «βαθύ λαρύγγι» στο σκάνδαλο των Εξοπλιστικών ή αλλιώς ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο λόγος για τον Νίκο Ζήγρα, τον εξάδελφο του άλλοτε ισχυρού υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ αλλά και βασικό κατήγορό του στις δίκες για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, κατά την υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Με βάση τις μαρτυρίες του Νίκου Ζήγρα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2021, είχε προφυλακιστεί και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 ετών για «χρυσές μίζες» από Εξοπλιστικά.

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1937, ο Νίκος Ζήγρας ήταν επί σειρά ετών το «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου, μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν αποφάσισε να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη τη δική του αλήθεια για τις «βαλίτσες με το μαύρο χρήμα» που, όπως είχε υποστηρίξει, προέρχονταν από δωροδοκίες. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την κατάθεσή του, διακινούνταν και ξεπλένονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από μια σειρά προσώπων, υπό τις εντολές του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο Νίκος Ζήγρας είχε δώσει τις καταθέσεις του αυτές, έχοντας παραμείνει στη φυλακή τρεις μήνες προσωρινά κρατούμενος κι εκείνος για το σκάνδαλο των Εξοπλιστικών. Τότε ήταν που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να περιγράψει ένα χορό «μαύρων» εκατομμυρίων γύρω από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, συνεργάτες του, αλλά και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη.

Όπως φάνηκε, ωστόσο, αργότερα,. ο Νίκος Ζήγρας μάλλον διατηρούσε μια σχέση αγάπης και μίσους με τον εξάδελφό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αποστροφή της κατάθεσής του που είχε δώσει το 2012 στον ανακριτή για τα Εξοπλιστικά είχε αναφέρει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε πληρώσει όλα τα έξοδα της νοσηλείας του όταν είχε διαγνωστεί με μια σοβαρή ασθένεια και γι’ αυτό θα του χρωστά πάντα ευγνωμοσύνη.

Ωστόσο, όπως είχε καταθέσει, αποφάσισε να μιλήσει και να «κάψει» το εξάδελφό του, όταν κατάλαβε ότι πίσω από αυτό το ενδιαφέρον του κρυβόταν ο φόβος του μήπως πεθάνει και δεν προλάβει να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς με το μαύρο χρήμα. Πρόκειται για λογαριασμούς που κινούνταν μέσω ενός δικτύου offshore εταιριών, τους οποίους διαχειριζόταν ο Νίκος Ζήγρας, όπως ο ίδιος είχε παραδεχτεί στην κατάθεσή του, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν γνώριζε τότε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από μίζες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Δικαιοσύνη δεν άφησε στο απυρόβλητο τον Νίκο Ζήγρα, παρά την απλόχερη βοήθεια που της πρόσφερε. Τον κατέστησε κι εκείνον κατηγορούμενο και το 2018 τον καταδίκασε σε κάθειρξη τεσσάρων ετών, μετατρέποντας όμως την ποινή του σε χρηματική. Έτσι, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Άμυνας είχε καταφέρει να μην οδηγηθεί στη φυλακή, σε αντίθεση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, που είχαν ήδη πάρει τον δρόμο για τον Κορυδαλλό.

Μάλιστα, η χήρα σήμερα του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε χαρακτηρίσει στην απολογία της στο Εφετείο τον Ν. Ζήγρα «εφιάλτη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι άνθρωποι φέρθηκαν εγκληματικά απέναντι στον Τσοχατζόπουλο και στην οικογένειά του. Αναφέρομαι στον εφιάλτη που λέγεται Ζήγρας, ο οποίος είχε ένα μεγάλο κόμπλεξ γιατί ήθελε να είναι ο Άκης στη θέση του Άκη».

Η τελευταία δικαστική εκκρεμότητα που είχε να αντιμετωπίσει ο Νίκος Ζήγρας ήταν τον Μάιο του 2022. Τότε ο ίδιος και η Βίκυ Σταμάτη κάθισαν στο εδώλιο για το περιβόητο «χρυσό ασφαλιστήριο» στην Ελβετία, το οποίο φέρεται ότι είχε συνάψει ο Άκης Τσοχατζόπουλος με μαύρο χρήμα από τα εξοπλιστικά. Μέσω του συμβολαίου αυτού η χήρα του πρώην υπουργού εισέπραττε 30,167,60 ελβετικά φράγκα ετησίως και ο Νίκος Ζήγρας ετήσια σύνταξη 33.147,60 ελβετικά φράγκα. Η ποινή που επέβαλε στους δυο κατηγορουμένους τότε το δικαστήριο ήταν τέσσερα έτη φυλάκισης μετατρέψιμα προς 5 ευρώ ημερησίως.

*εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This