Ελένη Σαββάκη: «Τα γερμανικά εγκλήματα και τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα»

Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, 2024

Must Read

Το ανά χείρας βιβλίο, είναι στην ίδια σειρά  με το «Γιαβόλ» και όχι μόνο, αλλά και με πολυάριθμα άλλα, που τον τελευταίο καιρό είναι του συρμού. Ρίχνουν φως στα δραματικά γεγονότα μιας περιόδου, που επιβάλλεται να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας, για πάντα.

Πρόκειται για τα ναζιστικά εγκλήματα της ελληνικής κατοχής, τα οποία δεν πρέπει να λησμονηθούν, όχι απλώς και μόνο για να περιοριστεί ο κίνδυνος επανάληψης τους, αλλά και επειδή συνδέονται με την υποχρέωση υπέρογκων αποζημιώσεων, από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, που κατακρατήθηκαν για 84 χρόνια.

Η συγγραφέας, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, έχει συνδεθεί με πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές δραστηριότητες, που όλες αποβλέπουν στην προβολή των ναζιστικών εγκλημάτων και στην εξασφάλιση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Γερμανικού Χρέους προς την Ελλάδα, μέλος Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και  Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Το βιβλίο της Ελένης Σαββάκη, που  είχε την τύχη να δημοσιευτεί με  τις φροντίδες του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δεν διεκδικεί, όπως ήδη ελέχθη, την αποκλειστικότητα του θέματος, αλλά όμως περιλαμβάνει ορισμένα μοναδικά, ίσως, στοιχεία, που το καθιστούν πολύτιμο, που επιβάλλουν την αναγνωσιμότητα και τον εξειδικευμένο προβληματισμό με το μέγα αυτό θέμα, αλλά και που ενισχύουν τις προσπάθειες διεκδίκησης  των γερμανικών χρεών.

πηγή φωτογραφίας: https://elisme.gr/

Καθώς οι εκφάνσεις των καταστροφών, που υπέστη η χώρα μας από τους Ναζί, είναι απεριόριστου αριθμού και αβυσσαλέας αγριότητας, εύκολα μπορεί να υποστηριχτεί ότι, όσα βιβλία και αν γραφούν για το θέμα αυτό, εύκολα διεκδικούν την πρωτοτυπία τους. Αλλά, και πέρα από το βάσιμο αυτής της διαπίστωσης, θα υποστήριζα χωρίς ενδοιασμούς ότι η συνεχής συγγραφή και παρουσίαση νέων βιβλίων, με το ίδιο αυτό θέμα, επιβάλλεται για τους ακόλουθους λόγους:

  • Πρώτον, διότι η ναζιστική κατοχή αποτελεί τμήμα των τραγικότερων σελίδων της ιστορίας μας, και δεν πρέπει όχι μόνο να περιπέσει στη λήθη, αλλά και να  παραχαραχθεί. Οι κίνδυνοι  της παραχάραξης εμφανίζονται ενισχυμένοι τον τελευταίο καιρό καταρχήν, μέσα από την προσπάθεια ανάπτυξης των βάσεων «ελληνογερμανικής φιλίας» και στη συνέχεια μέσα από τη σταδιακή προσπάθεια απάλειψης των φρικωδών πλευρών της γερμανικής κατοχής, από τα σχολικά βιβλία.
  • Δεύτερον, διότι η καλλιέργεια λήθης γύρω από τις  ναζιστικές ωμότητες, αποθαρρύνει τις προσπάθειες διεκδίκησης των ελληνικών δικαίων, σχετικά με  τις τεραστίου ύψους κατοχικές υποχρεώσεις. Να σημειωθεί ότι η διεκδίκησή τους ήταν, και εξακολουθεί να είναι, υποτονική και αναποτελεσματική, επί περίπου αιώνα, επειδή το ελληνικό κράτος απαξιοί να τις απαιτήσει με τρόπους  αποτελεσματικούς. Όσο και αν φαίνεται απίστευτη η διαπίστωση, η διεκδίκησή τους επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων ιδιωτών, και τέλος.
  • Τρίτον, αν κάποιος αναλογιστεί ότι τα γερμανικά χρέη, με τους τόκους, αγγίζουν τρισεκατομμύρια, γίνεται κατανοητό ότι η όλη συζήτηση γύρω από αυτά, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Διότι, είναι ξεκάθαρο ότι , αν η Γερμανία επέλεγε να είναι στοιχειωδώς  συνεπής με τις υποχρεώσεις  της, το μεταπολεμικό θαύμα δεν θα ήταν, πιθανότατα,  γερμανικό αλλά ελληνικό. Η Ελλάδα ουδέποτε θα είχε σπρωχτεί προς τα εγκληματικού περιεχομένου Μνημόνια, αλλά και ουδέποτε θα ήταν σε τέτοιο βαθμό ανοχύρωτη, απέναντι στις τουρκικές αλλόφρονες διεκδικήσεις.

Ειδικά, τώρα, με το περιεχόμενο του  αξιόλογου αυτού βιβλίου της Ελένης Σαββάκη, αξίζει να παρατηρήσω ότι ένα από τα αποκλειστικά δικά του χαρακτηριστικά είναι οι πολυάριθμες και  μοναδικές από όσο γνωρίζω φωτογραφίες της κατοχής, αλλά και οι επεξηγήσεις τους. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από πολυετή έρευνα της συγγραφέας και πολλές από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι το περί ου πόνημα αξίζει να διαβαστεί, να προβληματίσει και να ενθαρρύνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών χρεών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ΣΤΟ ΦΕΚ 237/3-11-1959 ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΝΔ 4016 ΠΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ:
    «Αναστέλλεται αυτοδικαίως και χωρίς ν’ απαιτήται απόφασις τις δικαστηρίου, δικαστικού Συμβουλίου ή άλλη τις διαδικασία , πάσα δίωξις Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου δι’ εγκλήματα προβλεπόμενα υπό της υπ’ αριθ’ 73/1945 ….. καταργούνται δε και τα εκδοθέντα κατ’ αυτών διωκτικά έγγραφα.»
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΚ ΒΓΗΚΑΝ ΛΑΔΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΥΡΑΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Ο «ΕΘΝΑΡΧΗΣ» ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ. -ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΚ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This