Δικαστές και εισαγγελείς αντιδρούν στη φίμωση της ενημέρωσης για τις σημαντικές δίκες

Must Read

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες, Τετάρτη 10/7, τα μέλη του νέου Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τα οποία και του έθεσαν εννέα συνολικά αιτήματα, θίγοντας, μεταξύ άλλων και το φλέγον ζήτημα του περιορισμού της ενημέρωσης του κοινού για τις σημαντικές δίκες, κάτι που η Κυβέρνηση πέρασε ύπουλα στο νομοσχέδιο του υπουργού για τις αλλαγές στη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου Φλωρίδη, το οποία αφορά στην «Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 “Κωδικοποίηση διατάξεων νόµων για το Συµβούλιο της Επικρατείας” (Α΄ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθµίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήµατος δίκη ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας», ορίζεται ότι, «απαγορεύεται η αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείµενο µέσω ειδικού λογισµικού που µετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου».

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρουν ότι του εξέφρασαν τη διαφωνία τους στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο, τονίζοντας πως «η δικαστική λειτουργία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την αιτιολογία των αποφάσεων και τη δημοσιότητα της διαδικασίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕνΔΕ έχει ως ακολούθως:

«Συνάντηση της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη. Κατά την συνάντηση καταθέσαμε τις θέσεις μας, προβάλλαμε τα αιτήματά μας καιακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με θετική ανταπόκριση του κ. Υπουργού σε πολλά επιμέρους ζητήματα.

Ακολουθεί το υπόμνημα που καταθέσαμε στον Υπουργό.

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη

AITHMATA KAI ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1. Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων στις επιτροπές του Υπουργείου, που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της. Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την μη κλήση των εκπροσώπων των Ενώσεων στην επιτροπή του ΚΟΔΚΔΛ.

2. Άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε να εξαλειφθούν τα αυξημένα κρούσματα άσκησης λεκτικής βίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

3. Αύξηση των οργανικών θέσεων Εφετών και Προέδρων Εφετών μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστεί σύντομα το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης δικαστικής ύλης στον δεύτερο βαθμό και μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

4. Επανεξέταση της πρότασης της Ένωσης για ενίσχυση της δικαστικής μεσολάβησης στις πολιτικές υποθέσεις.

5. Πρόβλεψη εθελουσίας εξόδου σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

6. Προκαταβολή των εξόδων μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών όταν μεταβαίνουν σε περιφερειακές έδρες δικαστηρίων.

7. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο εξαγγελθέν πλαίσιο περαιτέρω αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας κατά παρέκκλιση βασικών αρχών που έχουν καθιερωθεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

8. Δηλώνουμε την διαφωνία μας στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο. Η δικαστική λειτουργία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την αιτιολογία των αποφάσεων και τη δημοσιότητα της διαδικασίας.

9. Διαχρονικό αίτημα της Ένωσης είναι η συνταγματική αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Σώμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη συμβουλευτική γνώμη προς την κυβέρνηση αλλά να έχει την ουσιαστική δυνατότητα προεπιλογής των υποψηφίων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This