Πιο εύκολες προσλήψεις στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, «ρουσφέτια» από το… παράθυρο χωρίς ΑΣΕΠ, bonus και εξωπραγματικούς μισθούς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Η ανάρτηση του νομοσχεδίου αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνονται οι προσλήψεις, αλλά και τα ποσά που θα δοθούν σε golden boys και σε φίλους και γνωστούς που θα «βολευτούν» από την κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρίας. Για να αποφευχθούν διαρροές και αποκαλύψεις στο «πάρτι» που έρχεται, προβλέπεται η «έξωση» των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθιστά την εν λόγω διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι τετραετής, από τριετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά.
Οι διαδικασίες προσλήψεων στο προσωπικό των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου θα πραγματοποιούνται με περιορισμένο ρόλο από το ΑΣΕΠ. Με βάση τις διατάξεις προβλέπεται πως ο έλεγχος νομιμότητας της προκήρυξης θα πρέπει να γίνεται εντός 10 ημερών και θα συμμετέχει ένα μέλος του ΑΣΕΠ στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων.
Το «μοντέλο ΔΕΗ» στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου θα αφορά τις εξής εταιρίες:
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους ΕΛΤΑ Courier).
- ΔΕΘ-Helexpo.
- Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
- ΓΑΙΑΟΣΕ.
- Ελληνικές Αλυκές.
- Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).
- Όμιλος ΟΑΣΑ – Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).
Μισθοί χωρίς έλεγχο
Οι διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου προβλέπουν ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπόλοιπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο μεταφράζεται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αποδοχών, αλλά και βολέματος ημετέρων, χωρίς κανέναν έλεγχο. Σημειώνεται πως στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι αν αυτό το χάος που θα επικρατήσει στις ΔΕΚΟ, με τα αυξημένα κόστη (αντί του εξορθολογισμού που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση), θα οδηγήσει σε ακριβότερες υπηρεσίες για τους πολίτες με τη δικαιολογία του ανταγωνισμού, αφού θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη συγκρότηση ανεξάρτητων πειθαρχικών συμβουλίων χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών, αλλά και πιο ευέλικτες προμήθειες, σύμφωνα πάντα με το Ενωσιακό Δίκαιο. Ο κανονισμός προμηθειών θα υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών ως προς τη συμβατότητά του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
*εφημερίδα «δημοκρατία»