Οι Τούρκοι «σημαδεύουν» τη Ζουράφα

Το επεισόδιο με ψαράδες και το Λιμενικό έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να υποστηρίξουν ότι η στρατηγικής σημασίας νησίδα τούς ανήκει - Η «δημοκρατία» έχει επισημάνει τον κίνδυνο

Must Read

Ακόμα και οι πλέον αφελείς μπορούν να κατανοήσουν πως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα.

Η Τουρκία, μετά την προβοκάτσια του γνωστού και μη εξαιρετέου ψαρά της… «Γαλάζιας Πατρίδας», έσπευσε να δηλώσει πως το στημένο επεισόδιο έγινε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως θέλει να αποσπάσει υπεραξία από αυτό.




Όπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι Τούρκοι εδώ και μήνες επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα, αναγγέλλοντας επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αντί ηχηρής απάντησης, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο, λέγοντας ότι τους τουρκικούς ισχυρισμούς διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα, δεδομένου ότι ο Τούρκος ψαράς της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα!

«Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η νήσος Ζουράφα είναι δικό της έδαφος. Το ελληνικό Λιμενικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ακολούθησε ό,τι προβλέπει η διαδικασία» δήλωσε στον Σκάι ο εκπρόσωπος.

Όπως επισημαίνει μάλιστα η Κύρα Αδάμ σε πρόσφατο δημοσίευμά της στη «δημοκρατία», που ανέδειξε πρώτη το θέμα της Ζουράφας, αναφορικά με τη σημασία της συγκεκριμένης βραχονησίδας:

«Η Ζουράφα είναι η μοναδική ελληνική βραχονησίδα στο βόρειο, βορειοανατολικό Αιγαίο και μαζί με τη νήσο Σαμοθράκη λειτουργούν ως ασπίδα για κάθε προσπάθεια προσπέλασης από Ανατολάς. Και τούτο διότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και αποτελεί ελληνική κυριαρχία στα όρια του FIR Κωνσταντινούπολης. Με τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στη Ζουράφα διευκολύνονται οι Ελληνες ψαράδες από την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Η ζωτικής σημασίας αυτή περιοχή καταλαμβάνεται συστηματικώς από τους Τούρκους ψαράδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς διαμαρτυρίες των Ελλήνων, που δεν προστατεύονται από τις φοβικές κυβερνήσεις μας».




Σημειώνεται πως η Ζουράφα, ή Λαδοξέρα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στον νομό Έβρου, συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης και βορείως της Ίμβρου. Η συνολική έκτασή της είναι μόλις 9 τ.μ., ενώ το μήκος της ακτογραμμής της είναι 32 μέτρα.

Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011 και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

*εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Αλλοπρόσαλη η πολιτική μας! Που είναι το βίντεο του περιπολικού; Πως διώχνει το αλιευτικό; Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την μόνιμα παθητική και πολεμοφοβική νοοτροπία μας και προωθούν τα συμφέροντα τους, την ώρα που εμείς παίζουμε συνέχεια και αδέξια άμυνα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This