«Επελαύνει» ο καύσωνας – Έως τους 41 βαθμούς ο «υδράργυρος» – Πάνω από 30 βαθμούς και το βράδυ!

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την ζέστη

Must Read

Ακόμη μια αφόρητα ζεστή μέρα ξημέρωσε και σήμερα με τον καύσωνα να συνεχίζει να «επελαύνει» στην χώρα μας δημιουργώντας δύσκολες συνθήκες για όλους.

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο, θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα δυτικά και βόρεια ορεινά είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Δείτε βίντεο:




Πιο αναλυτικά ο καιρός που θα επικρατήσει σε όλη την Ελλάδα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε βίντεο:




ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 με 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 40 και τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 28 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα νότιοι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε βίντεο:




Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τη Παρασκευή, με τη χώρα να έρχεται αντιμέτωπη με συνθήκες καύσωνα το προσεχές διάστημα, ενώ ήδη οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές.




 

Όπως αναφέρει, το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/07.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα (15/07) και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών.

Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Πάνω από 30 βαθμούς και το βράδυ!

Ούτε τη νύχτα δεν μπορούν να πάρουν μια «ανάσα» δροσιάς οι πολίτες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας, με την κατάσταση να είναι «εφιαλτική» στα αστικά κέντρα.

Ενδεικτικά, ο «υδράργυρος» δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου!

Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η θερμοκρασία αέρα όπως υπολογίστηκε από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή της Αττικής.

Το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής και ταυτόχρονα του πληθυσμού βιώνει θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 32°C μέσα στη νύχτα. Αυτό, αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δείτε φωτογραφία με τις θερμοκρασίες τη νύχτα της Παρασκευής:

Μέτρα για τον καύσωνα

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και το νέο κύμα καύσωνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, ενεργοποιούνται μέτρα και δράσεις για την προστασία των πολιτών, των αστέγων, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.




Κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας

Ανοιχτές θα παραμένουν καθημερινά από τις 9.00 έως τις 21:00 οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας. Οι επτά εστίες δροσιάς βρίσκονται στα σημεία:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. 210 8223946

2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. 210 9240403

3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. 210 3423716

4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 210 5140877

5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. 210 2012334

6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. 210 8815877

7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 210 6459890

«Γραμμή Καύσωνα»

Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων ενεργοποιούν τη «Γραμμή Καύσωνα». Όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να καλούν καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ. στο 210 3638049 για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα βρίσκονται επί ποδός σε δύο βάρδιες προσφέροντας στους άστεγους της πόλης πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό, καφέ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίαςβρίσκεται σε ετοιμότητα διαθέτοντας εποχούμενη περιπολίαστον Λόφο Λυκαβηττού, καθώς και έλεγχο για την από αέρος επιτήρηση μέσω Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drone).

Τέλος, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ενημέρωση τυχόν άλλων υπηρεσιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.λπ.) αν παραστεί ανάγκη έγκαιρης επέμβασης.

Επικουρικά λειτουργούν:

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στην προστασία και την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης για τις ημέρες του καύσωνα.

Δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα EXTREMA Global με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασίακαι την κατηγορία καύσωνα της ημέρας με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης. Υποδεικνύει σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια, πάρκα), τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων, και ενημερώνει για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Παρέχει δε τη δυνατότητα παρακολούθησης του ρίσκου ευάλωτων συνανθρώπων μας ώστε να ενημερωθούν για να μείνουν ασφαλείς. Η εφαρμογή λειτουργεί σε έξι γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις δημοφιλών αξιοθέατων και μουσείων της πόλης.

Για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει περισσότερες από 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πόλης.

Με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μην βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 5 μ.μ., καθώς η αποκομιδή τους θα πραγματοποιείται μόνο τις πρωινές και νυχτερινές ώρες. Βάσει εγκυκλίων κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των προγραμμάτων και στις επτά (7) Δημοτικές Κοινότητες. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για την αποφυγή δυσλειτουργιών στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα:

Στον «φούρνο» ολόκληρη η χώρα τις επόμενες 7 ημέρες – Live η πορεία του καύσωνα

«Φούρνος» η Αθήνα: Καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από τους 100 βαθμούς Κελσίου!

Κολυδάς: Σε τρεις φάσεις ο καύσωνας – Πότε θα πάρουμε «ανάσα»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This