Παρατεταμένο διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών: Στο «κόκκινο» μέχρι 20-21 Ιουλίου!

Η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας - Οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας νωρίς το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα δεν θα υποχωρούν κάτω από τους 28-29 °C

Must Read

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία στη χώρα μας το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μικρή, αλλά αισθητή άνοδο, με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν τους 40 °C σε πολλές πεδινές περιοχές μέχρι τουλάχιστον το επόμενο Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουλίου 2024!

Το σχετικό γράφημα που δημοσιεύθηκε, παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 13 έως 28 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, όλα σχεδόν τα σενάρια συμφωνούν σε ακραία θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 8-10 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Παράλληλα, οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας νωρίς το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα δεν θα υποχωρούν κάτω από τους 28-29 °C.

Όπως εξηγείται στο σχετικό άρθρο, αιτία αυτού του παρατεταμένου διαστήματος υψηλών θερμοκρασιών είναι η εμμονή της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων που δείχνει ο παρακάτω χάρτης. Αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά (L στον χάρτη) στη Δυτική Ευρώπη έχουν εδραιώσει μια συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη (κόκκινο βέλος).

Επίσης, η παρουσία υψηλών πιέσεων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (H στον χάρτη) προκαλεί επιπλέον θέρμανση των αερίων μαζών και εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά της Δυτικής Ευρώπης να επηρεάσουν τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας, γι’ αυτόν τον λόγο θα απουσιάσουν οι αξιόλογες βροχοπτώσεις, ενώ το μελτέμι θα ενισχυθεί στο Αιγαίο λόγω του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη και στις χαμηλές πιέσεις του θερμικού βαρομετρικού χαμηλού στη Μέση Ανατολή.

Το meteo.gr σημειώνει ότι παρόμοιες διατάξεις βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη δεν είναι σπάνιες το καλοκαίρι, όμως η κλιματική αλλαγή προκαλεί την ολοένα συχνότερη εμφάνισή τους, την ενίσχυση της έντασής τους, και την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This