Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει στην Αμάρυνθο της Εύβοιας ο θάνατος ενός 23χρονου ατόμου με ειδικές ανάγκες, o οποίος φέρεται να κατέληξε λόγω θερμοπληξίας από τον ισχυρό και παρατεταμένο καύσωνα που «επελαύνει» στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε χθες, Κυριακή.
Ο νεαρός ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών δε κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και άφησε την τελευταία του πνοή χθες το βράδυ!
Σύμφωνα με το evima.gr, η αστυνομία πέρασε χειροπέδες στους γονείς του άτυχου 23χρονου οι οποίοι διατηρούν κατάστημα εστίασης στην Αμάρυνθο.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έπαθε θερμοπληξία ο νεαρός διερευνώνται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, από την 1η Ιουνίου μέχρι την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουλίου, 51 άνθρωποι στην Αττική ζήτησαν βοήθεια καθώς αντιμετώπισαν συμπτώματα θερμοπληξίας. Μάλιστα, οι 23 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Πώς να αποφύγετε την ηλίαση και την θερμοπληξία!
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα στην χώρα, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σχολεία και δημόσιος τομέας έχουν ήδη λάβει μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει αυστηρή σύσταση από το Υπουργείο Εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο παιδίατρος – εντατικολόγος, Τάσος Χατζής, επισημαίνει τους κινδύνους από την υπερβολική ζέστη και προτείνει τρόπους επιβίωσης, εν μέσω των ακραίων φαινομένων. «Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα κι η μεγάλη διάρκεια της ημέρας, που ακολουθείται από μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια, κάνει την καθημερινότητα δύσκολη. Αλλά κι όταν ο ήλιος δύσει, οπότε η αυξημένη θερμοκρασία της ημέρας υποχωρεί, τα κτίρια (φορτισμένα ήδη θερμικά) αποδίδουν τη θερμική ενέργεια στο περιβάλλον (φαινόμενο θερμοκηπίου). Γι’ αυτό ακόμη και τη νύχτα η υπερβολική ζέστη δεν υποχωρεί», αναφέρει αρχικά ο ειδικός και συνεχίζει:
«Τρία είναι τα κυριότερα προβλήματα, που άμεσα απειλούν τον κάθε άνθρωπο: Πρώτον, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί εγκαύματα στο εκτεθειμένο δέρμα. Δεύτερον, η υπερβολική θερμότητα, η οποία επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Τρίτον, ο υγρός και με μικροσωματίδια αέρας που ερεθίζει (όπως προανέφερα) τα μάτια, τη μύτη και το στόμα καθώς κι όλο το τραχειοβρογχικό δένδρο».
Τι να αποφεύγετε εν μέσω καύσωνα
Ο ίδιος επισημαίνει πως είναι είναι ατελέσφορο να προτείνει κανείς να κλειστούμε όλοι μέσα στα σπίτια μας όσο κρατάει αυτή η κατάσταση κι έτσι προτείνει ενδιάμεσες λύσεις. «Να αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τις γνωστές μεσημεριανές ώρες, μεταξύ δηλαδή 12.00 και 4μμ. Όταν είμαστε έξω, να φοράμε ελαφρά και φαρδιά ρούχα ανοικτού χρώματος, ευρύ ψάθινο ή πάνινο κατά προτίμηση καπέλο, γυαλιά ηλίου κι ίσως μάσκα, όταν υπάρχει αυξημένη συσσώρευση ρύπων. Να περπατάμε σε σκιερά μέρη και να πίνουμε άφθονο δροσερό νερό κι όχι αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά. Να ξεπλένουμε συχνά το πρόσωπο μας με νερό της βρύσης για να καθαρίζει από τον ιδρώτα και τους ρύπους. Να αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση, ακόμη και το πολύ περπάτημα», αναφέρει και συμπληρώνει:
«Εφ’ όσον θα πρέπει να μετακινηθούμε με τα πόδια, μπορούμε να το κάνουμε με διάλειμμα μετά από 15 – 20 λεπτά περπάτημα. Να προτιμούμε τα ελαφρά πάνινα παπούτσια χωρίς λαστιχένια σόλα, ώστε να αερίζονται τα πόδια μας. Να καθόμαστε σε σκιερούς, αεριζόμενους κι ανοικτούς κατά προτίμηση χώρους, εκτός κι αν υπάρχει πολύ σκόνη. Στους κλειστούς χώρους το κλιματιστικό ή ο ανεμιστήρας είναι απαραίτητα. Τους ίδιους κανόνες εφαρμόζουμε στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, που είναι υπό τη δική μας επίβλεψη».
Οδηγίες για παιδιά και υπερήλικες
Ο εντατικολόγος επισημαίνει πως τόσο στα μικρά παιδιά όσο και στους υπερήλικες προσέχουμε ιδιαίτερα για να μη συμβούν τα παρακάτω:
- Αφυδάτωση: τα μικρά παιδιά, όταν διψάνε ή πεινάνε κι ανάλογα με την ηλικία, κάπως θα το δείξουν. Αν ακόμη φοράνε πάνα, την ελέγχουμε τακτικά αν έχει ούρα. Αν δεν έχει, φροντίζουμε να πιούν νερό. Οι υπερήλικες, ιδίως οι εξαρτημένοι, δεν μπορούν αν εκφράσουν τη δίψα τους κι εύκολα αφυδατώνονται. Θα πρέπει συχνά να τους προσφέρουμε νερό.
- Εγκαύματα: Το δέρμα του μικρού παιδιού με ελάχιστο υποδόριο λίπος εύκολα διαπερνιέται από τις ακτίνες του ήλιου και παθαίνει έγκαυμα. Δεν επιλέγουμε να το προστατεύουμε με αντιηλιακό, αλλά με την αποφυγή της έκθεσης του στον ήλιο.
- Εννοείται ότι τα παιδιά δεν κάνουν ηλιοθεραπεία!
- Τα ίδια ισχύουν και για τους υπερήλικες, ειδικά αν δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοπροστασίας.
- Ηλίαση: Η λέξη, αν και δεν αποτελεί ακριβή επιστημονικό όρο, αποδίδει την ουσία, δηλαδή την επίδραση της ηλιακής ενέργειας στον οργανισμό μας κι ειδικότερα της θερμικής ενέργειας, η οποία υπερθερμαίνει το σώμα κι ιδιαίτερα τον εγκέφαλο. Σ’ ένα αρχικό στάδιο ο οργανισμός αντιδρά με την αποβολή της επί πλέον θερμότητας με πολλούς τρόπους (αναπνοή, διούρηση, εφίδρωση), αργότερα όμως δεν μπορεί πλέον να το κάνει και επέρχεται η θερμοπληξία.
- Θερμοπληξία: Είναι ισοδύναμη με την πολυοργανική ανεπάρκεια, δηλαδή όλα τα ζωτικά όργανα δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν κι επέρχεται ο θάνατος.
«Υπάρχουν παλαιότερες και πιο πρόσφατες περιπτώσεις μαζικής θερμοπληξίας σε υπερήλικες εν μέσω καύσωνα, που δεν έτυχαν της κατάλληλης φροντίδας, κυρίως σε περιβάλλον κοινοβιακής ή μοναχικής διαβίωσης», τονίζει ο γιατρός και καταλήγει:
«Η πιο γνωστή αιτία θερμοπληξίας στα παιδιά είναι το κλείδωμα τους σε αυτοκίνητο, που δέχεται τις ακτίνες του ήλιου, ενώ δεν αερίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν οι γονείς ”πετάγονται για να κάνουν κάποια ψώνια” κι αφήνουν μόνο του το παιδί στο αυτοκίνητο. Αυτό συνήθως αποκοιμιέται και δυστυχώς κινδυνεύει έστω κι αν μείνει λίγη ώρα. Αν ποτέ δείτε ένα παιδί κλειδωμένο μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο, μην αναζητήσετε τους γονείς. Σπάστε ένα παράθυρο, ανοίξτε την πόρτα και βγάλτε το παιδί έξω. Τολμήστε το. Μπορεί να το σώσετε από βέβαιο θάνατο!».
Δείτε επίσης:
Ξεκίνησε η πιο «καυτή» εβδομάδα – Στους 42 βαθμούς σήμερα ο «υδράργυρος»!