Χαλκιδική: «Αδύνατο να ελέγξουμε τις παραλίες» λένε οι εφοριακοί

«Αλληλοκαρφώνονται» οι επιχειρήσεις

Must Read

Σε σοβαρή καταγγελία για υποστελέχωση των υπηρεσιών (και δη για τον «πόλεμο» στις παραλίες) προχώρησε ο πρόεδρος των Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής και γ.γ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Μενέλαος Παπαποστόλου. Με αφορμή μάλιστα την αυριανή κινητοποίησή τους και συγκεκριμένα την στάση εργασίας που έχουν προαναγγείλει από τις 11:30 το πρωί έως τις 3:30 το μεσημέρι.

Ο κ. Παπαποστόλου έκανε λόγο για προχειρότητα της Φορολογικής Διοίκησης, υποστελέχωση και αναδιάρθρωση υπηρεσιών, που θα δυσχεράνει την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και για μειωμένες δυνατότητες ελέγχων. Είπε, δε, ότι «εάν προσλάβουμε 2.000 εφοριακούς ελεγκτές τα έσοδα από τους ελέγχους θα είναι πολλαπλάσια και θα υπερκαλύψουν το κόστος μισθοδοσίας τους». Αυτό όμως δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελλιπείς έλεγχοι. «Δεν μπορεί κανένας ψηφιακός μετασχηματισμός, καμία πλατφόρμα, καμία εφαρμογή να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα, τον εφοριακό ελεγκτή» τόνισε.

Η μία επιχείρηση… καρφώνει την άλλη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαποστόλου, είναι οι έλεγχοι μετά από καταγγελίες για τον αιγιαλό. «Δεν είμαστε κατά των καταγγελιών του πολίτη. Θα προτιμούσαμε αυτό βέβαια να γίνεται επώνυμα. Και να μη λειτουργεί καταχρηστικά. Ωστόσο δεν πρέπει αυτός ο τρόπος να υποκαταστήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό. Δεν μπορεί η χώρα να γίνει ένα απέραντο «καταγγέλλω». Δεν μπορεί με μία πλατφόρμα να λύσουμε το πρόβλημα του ελέγχου. Τι βλέπουμε τώρα γι αυτές τις καταγγελίες στις πλατφόρμες για τον αιγιαλό. Βλέπουμε επιχειρήσεις που είναι κοντά η μία να καταγγέλλει την άλλη. Αυτό διαπιστώσαμε. Και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σύνολο των καταγγελιών. Υπάρχει τρομακτική υποστελέχωση στην κτηματική υπηρεσία Χαλκιδικής αλλά και Θεσσαλονίκης. Στη Χαλκιδική ενώ προβλέπονται 12 οργανικές θέσεις εκ των οποίων 6 μηχανικών, υπηρετούν 2 συνάδελφοι. Μία υπάλληλος εφοριακός και μία επιμελήτρια. Κανένας Μηχανικός. Οι έλεγχοι στη Χαλκιδική, που είναι ο 5ος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και στον Αιγιαλό, γίνονται από 1η Μάη από συναδέλφους του νομού Θεσσαλονίκης οι οποίοι καλύπτουν τη Χαλκιδική χωρίς μέσα. Θέλει στελέχωση. Όσα drones και να πετάνε και να βλέπουμε παραβάσεις, κάποιος πρέπει να κάνει καταλογιστική πράξη».

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

«Υπάρχει σοβαρό θέμα, είναι τραγελαφικό», σημείωσε ο κ. Παπαποστόλου εξηγώντας πως «για ακόμη μία χρονιά οι δηλώσεις άνοιξαν 26 Απριλίου και πρέπει να δοθεί νέα παράταση. Οι δηλώσεις αυτές υπήρχαν και πέρυσι και πρόπερσι. Αυτό που δεν υπήρχε είναι η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων που έγινε στις 2 Ιουλίου. Η ίδια η διοίκηση υπέβαλε τις δηλώσεις μόνη της και μετά από 5 μέρες καλούσε τους φορολογούμενους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις που υπέβαλε η ίδια η διοίκηση! Κι αυτό γιατί δεν είχε όλη την εικόνα από τους φορείς. Οι φορείς έκαναν τροποποιήσεις και η φορολογική διοίκηση βιάστηκε. Τώρα καλούνται για 250.000-300.000 φορολογούμενους οι λογιστές και φοροτέχνες να υποβάλλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους».

Και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη προχειρότητα από τη φορολογική διοίκηση της ΑΑΔΕ που προχωράει σε αλλαγές. Ο Οργανισμός της ΑΑΔΕ, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε, έχει τροποποιηθεί 99 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συστήνονται νέες υπηρεσίες, γίνονται αλλαγές, δημιουργούνται κεντρικές υπηρεσίες και φεύγουν οι συνάδελφοι από την πρώτη γραμμή», ανέφερε.

«Στην Αθήνα ήδη και σε λίγο καιρό και στη Θεσσαλονίκη δεν θα υπάρχουν ΔΟΥ. Όλες οι υπηρεσίες μας κεντρικοποιούνται σε συγκεκριμένες δομές. Αυτό είναι κατά της εξυπηρέτησης των πολιτών και κατά των δημοσίων εσόδων. Αυτή η αναδιάρθρωση γίνεται με μεγάλη προχειρότητα και βεβιασμένα» εκτίμησε ο κ. Παπαποστόλου σημειώνοντας ότι δε θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Η Φορολογική Διοίκηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχει κακή αντίληψη της εξοικονόμησης πόρων και της οικονομίας κλίμακας θεωρώντας ότι θα εξοικονομήσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Εμείς θεωρούμε τον πιο σημαντικό παράγοντα το ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη είμαστε μεσοσταθμικά μειωμένοι την τελευταία 10ετία κατά 35%» τόνισε ο ίδιος, προβάλλοντας όλους τους λόγους της αυριανής στάσης εργασίας μεταξύ 11:30 με 15:30.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This