Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους ως και την Παρασκευή

Υποχρεωτική παύση εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, τηλεργασία και χρήση ειδικής άδειας

Must Read

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα εν μέσω του κύματος καύσωνα που πλήττει τις περισσότερες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους για τις ημέρες που η θερμοκρασία θα χτυπήσει «κόκκινο».

Η υποχρεωτική παύση της εργασίας για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, η τηλεργασία και η χρήση ειδικής άδειας θα συνθέσουν το σκηνικό ως και την Παρασκευή, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων. Μάλιστα, η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να επιβάλει έως και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε επιχειρήσεις για κάθε εργαζόμενο στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, από σήμερα έως και την Παρασκευή απαγορεύεται η εργασία για το σύνολο των εργαζομένων σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών, από τις 12.00 έως τις 17.00. Ενδεικτικά αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.ά. Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας, με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα, καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης. Σε ό,τι αφορά τις εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η υποχρέωση της παύσης εργασίας μπαίνει σε ισχύ για θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (σ.σ.: υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης οργανωτικών μέτρων.

Τι ισχύει για το δημόσιο

Σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εργάζονται σε υπηρεσίες των οποίων η έδρα είναι σε περιοχή όπου θα επικρατήσουν θερμοκρασίες από 40 βαθμούς Κελσίου και άνω, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας έως και την Παρασκευή, 19 Ιουλίου. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους, κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Η συμπερίληψη των εργαζομένων στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη ή σε συνεργασία με τον ελεγκτή ιατρό της υπηρεσίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας ούτε υπάρχει υπόλοιπο αδειών, οι υπάλληλοι που υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από την υπηρεσία τους λόγω του καύσωνα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Κιρμικίρογλου, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες θα μπορούν, επίσης, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα.

Ιδιωτικός τομέας

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τον υδράργυρο να φτάνει σε απαγορευτικά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προχώρησε στην επικαιροποίηση του Εκτακτου Δελτίου επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου σχετικά με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα.

«Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη», αναφέρει η ΕΜΥ και συνεχίζει: «Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες περιοχές περί τους 27 με 29 βαθμούς».

Ειδικότερα, σήμερα και αύριο η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41-42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς, ενώ στο Ιόνιο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 38-40 βαθμούς. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 35-37 βαθμούς, ενώ στην Αττική και στον νομό Θεσσαλονίκης στους 39-40 βαθμούς.

Αντίστοιχα, την Παρασκευή η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38-39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40-41 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 37-39 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34-36 βαθμούς. Στην Αττική και στον νομό Θεσσαλονίκης θα αγγίξει τους 38-39 βαθμούς.

«Το Σάββατο θα εκδηλωθούν καταιγίδες στη βόρεια βορειοανατολική χώρα. Η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37-38 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39-40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34-36 βαθμούς, στην Αττική τους 38-39 και στον νομό Θεσσαλονίκης τους 37 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει η ΕΜΥ και καταλήγει:

«Την Κυριακή η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 1-2 βαθμούς περίπου και θα έχει μέγιστη τιμή στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τους 37-39 βαθμούς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This