Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας – Δύο τα ενεργά μέτωπα, επείγουσα έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα

Must Read

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσσης, δίπλα στην Εθνική Οδό Επιδαύρου – Κορίνθου, στο Σοφικό Κορινθίας, μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τους πολυάριθμους πυροσβέστες και εθελοντές να μάχονται να «μαζέψουν» τα δύο ενεργά μέτωπα.

Η φωτιά «καταπίνει» παρθένο πευκοδάσος και χαρακτηρίζεται από τους πυροσβέστες ως εξαιρετικά δύσκολη, ενόσω το πύρινο μέτωπο κινείται συγχρόνως προς την Επίδαυρο και προς Κόρφο και Αγγελόκαστρο, με μόνο θετικό στοιχείο το ότι στην περιοχή δεν πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι.




Επιτόπου τις τελευταίες ώρες επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 37 οχήματα και έξι πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου, από αέρος πραγματοποιούν περιοδικές ρίψεις 10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, ενώ συμμετέχουν και δύο ελικόπτερα συντονισμού της όλης επιχείρησης, με μηχανήματα έργου του στρατού να έχουν επιστρατευτεί για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

«Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Άγιο Βλάση, στην περιοχή του Σοφικού», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, επικαλούμενος την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και πρόσθεσε πως «με τις ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, προσπαθούμε να “μαζέψουμε” τη φωτιά και υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί». Επισήμανε δε ότι «η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κάποια κατοικημένη περιοχή, ούτε και την κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή του Σοφικού, αφού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από τη φωτιά».

Με ανακοίνωσή της, εξάλλου, η κατασκήνωση «The Ranch», απευθυνόμενη προς τους γονείς, γνωστοποιεί πως η φωτιά βρίσκεται μακριά από τις εγκαταστάσεις και πως δεν κινδυνεύει κανείς. «Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Η φωτιά που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Σοφικού βρίσκεται μακριά από τις δικές μας εγκαταστάσεις, δεν κινδυνεύουμε δεν υπάρχει καπνός και έχουν μεταβεί εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως, με αφορμή την όλη κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκε σήμερα νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς.




Έκκληση του δημάρχου Κορίνθου για περισσότερα εναέρια μέσα

Ο δήμαρχος Κορίνθου, Νίκος Σταυρέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό ή κατασκηνώσεις στο Σοφικό», ωστόσο υποστήριξε ότι τα εναέρια μέσα δεν είναι επαρκή. Παράλληλα, μέσω του loutrakiblog.gr, ο ίδιος έκανε έκκληση «ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δυστυχώς ακόμα δεν ελέγχεται η φωτιά στο Σοφικό και ο αέρας είναι δυνατός. Το περίφημο δάσος της Σολυγείας εκπέμπει SOS. Ζητάμε επιπλέον αεροσκάφη Canadair. Συγκινητική είναι η προσφορά των εθελοντών και της Πυροσβεστικής», υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος για Κόρφο και Αγγελόκαστρο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε πως «είναι μια δύσκολη φωτιά, που εξελίχθηκε σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν περιοδικά από αέρος 19 εναέρια μέσα. Δεν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά, παραμένει σε εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις παραμένουν στο σημείο. Ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα έργου, μαζί με μηχανήματα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ. Έχει περιοριστεί το μέτωπο, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Ειδικά το πρώτο μισάωρο, οι φλόγες πέρασαν σε ύψος τα 20-25 μέτρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε επιβραδυντικό υγρό, προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς, κυρίως προς τα σημεία εκείνα που περιμέναμε να έχει μεγαλύτερη ένταση».

  • Δείτε τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής:




«Η φωτιά ξεκίνησε από τον δρόμο, πέρασε από ελαιώνα και μπήκε στο δάσος. Καίει μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, ελιές, πεύκα... Επιχειρούν εναέρια μέσα, όλοι είναι παρόντες. Η φωτιά πηγαίνει προς Επίδαυρο, καθώς έχει αέρα,» ανέφεραν με τη σειρά τους εθελοντές που συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Λόγω της πυρκαγιάς, πραγματοποιείται διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Επιδαύρου και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης μέχρι τη διασταύρωση της Δήμαινας, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών. Επίσης, η κυκλοφορία για Επίδαυρο από την Αλμυρή έχει διακοπεί, διεξάγεται μόνο μέσω Ναυπλίου. Μάλιστα, για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση και ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, αναφέροντας πως «η μετακίνηση προς τον Δήμο μας ή προς τον Ισθμό θα επιτρέπεται μέσω Ναυπλίου».

Θυμίζουμε ότι κατά την επιχείρηση κατάσβεσης τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, φέροντας θλαστικά τραύματα και ελαφρά εγκαύματα. Πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για έναν αξιωματικό, έναν υπαξιωματικό και έναν εθελοντή, οι οποίοι επέβαιναν σε πυροσβεστικό όχημα που περικύκλωσαν οι φλόγες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This