«Άμα βγάλεις το όπλο και δεν ρίξεις, είναι ντροπή…» – Ανατριχίλα από τη δράση των χούλιγκαν εκβιαστών

Ο τρόπος δράσης της Green Mafia και πώς έπαιζαν... μπαλίτσα ο «Αρκούδος» και τα πρωτοπαλίκαρά του στα μπραβιλίκια

Must Read

Η… πράσινη φανέλα με το «Νούμερο 9» της Greek Mafia ήταν ο επονομαζόμενος «Αρκούδος», που στα 59 του χρόνια συνέχιζε να παίζει μπάλα στα κάθε λογής γήπεδα της προστασίας… Από στριπτιζάδικα, μπουζουξίδικα, χασαποταβέρνες, συνοδείες αθλητικών παραγόντων β’ διαλογής, μέχρι και παροχή υπηρεσιών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις αντιδημάρχου σε δήμο που βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας.

  • Από τον Βασίλη Χήτο

Και κατά την προσφιλή τους τακτική, οι σωματοφύλακες του «Αρκούδου» συνόδευαν και γνωστούς τράπερ σε εμφανίσεις τους (σ.σ.: Trannos, FlΥ LO, Rack) για να τους… σώσουν από τη μανία του πλήθους. Στην περίπου 60.000 σελίδων δικογραφία, που συνέταξε η Δίωξη Εκβιαστών, κυριαρχεί το σύνθημα «Αμα βγάλεις το όπλο και δεν ρίξεις, είναι ντροπή…», ενώ περιγράφονται αναλυτικά τα κατορθώματα της συμμορίας που «τα ‘παιρνε» ακόμα και από τα μαγαζιά στο γνωστό εμπορικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Το τέλος της πολυμελούς ομάδας του «Αρκούδου» ήταν προκαθορισμένο, αλλά η αστυνομική έφοδος επισπεύσθηκε μετά τους πυροβολισμούς του περασμένου Σαββάτου στη Λ. Αλεξάνδρας στον φιλικό αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ Λάρνακας. Και τα κίνητρα του «εμφυλίου» δεν ήταν μόνο ο έλεγχος της κερκίδας, αλλά και ο έλεγχος της νύχτας.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εspresso», o «Αρκούδος» έχει αδυναμία και στα κλειστά γήπεδα. Τον Νοέμβριο του 2004 είχε γίνει αχτύπητο δίδυμο με τον διαβόητο «Σουηδό» και είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να εκβιάζουν τον μπασκετμπολίστα του Αρη Ντίνο Αγγελίδη, στα Ανω Πατήσια. Ο μπασκετμπολίστας, σε μεγάλη μονοκατοικία (σ.σ.: δίπλα από τον Κόμη), είχε μόλις ανοίξει το μεζεδοπωλείο «Διά χειρός και στη λαδόκολλα».
Επί 3,5 μήνες το «δίδυμο» του είχε γίνει στενός κορσές, αλλά ο 2,08 μ. αθλητής δεν υπέκυπτε, μέχρι που αποφάσισε να τους καταγγείλει στην Ασφάλεια Αττικής. Εκτοτε η ύπαρξη του «Αρκούδου» χάθηκε στις φυλακές και στην υποτιθέμενη «απόσυρση».
Ο συναρχηγός του, όμως, είχε πολύ κακή τύχη. Ο «Σουηδός» την 1η Ιουλίου 2011 δολοφονήθηκε στο Γκάζι, λίγα μέτρα από την είσοδο ενός μπαρ, στην υποδοχή του οποίου εργαζόταν.

Ο δολοφόνος σκότωσε με το ίδιο όπλο και τον 35χρονο παρκαδόρο Γιώργο Πανίκογλου, ο οποίος θεωρήθηκε παράπλευρη απώλεια, καθώς δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και πιθανότατα βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο.

Ηταν λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, στη γωνία Περσεφόνης και Τριπτολέμου, όταν ο «Σουηδός» έπιασε κουβέντα με τον 35χρονο παρκαδόρο του κοντινού υπαίθριου πάρκινγκ. Ξαφνικά τους πλησίασε από πίσω ένας μικροκαμωμένος άνδρας, που φορούσε καπέλο και χωρίς να πει λέξη άδειασε πάνω τους το 9άρι πιστόλι του. Οταν ο «Σουηδός» έπεσε στο πλακόστρωτο, του έδωσε και τη χαριστική βολή και απομακρύνθηκε, ψύχραιμος, με τα πόδια.

Το «συμβόλαιο», όμως, πήρε δυόμισι χρόνια για να εξιχνιαστεί. Τον Ιανουάριο του 2014 συνελήφθη έπειτα από πολυήμερη παρακολούθηση στα Τίρανα ο 28χρονος Αλβανός Τζούλιαν Σινάνι, λίγο προτού σκοτώσει έναν συμπατριώτη του επιχειρηματία. Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικές ύλες, βιβλιάρια καταθέσεων και ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του ομολόγησε ότι είχε διαπράξει τη διπλή δολοφονία στο Γκάζι, με αμοιβή 50.000 ευρώ. Ενώ πρόσθεσε ότι «με εντολή πολιτικού κόμματος» συμμετείχε στη μεγάλη βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2010, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο Σινάνι ζούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την οικογένειά του στο ισόγειο εργατικής πολυκατοικίας στην οδό Φλέμιγκ, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, και φέρεται ότι είχε επαφές με ποινικούς. Η ομολογία αυτή όμως του Αλβανού έμεινε «κενό γράμμα» για τις ελληνικές διωκτικές Αρχές για το αν λέει αλήθεια ή ψέματα για τη βόμβα.

Εκρηξη σε πολυκατοικία

«Εντολοδόχοι» του «Αρκούδου» τώρα φέρεται ότι ήταν αυτοί που πέταξαν τη χειροβομβίδα κατά του γνωστού ως «Σουβλατζή» της Θύρας 13. Στη δικογραφία αναφέρονται τα εξής: «Περί την 02.58΄ ώρα της 05-09-2023 στην είσοδο πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Καρολίδου στου Γκύζη έλαβε χώρα έκρηξη χειροβομβίδας.

Οπως προέκυψε στον 2ο όροφο διαμένει ο “Σουβλατζής”, ο οποίος είχε συλληφθεί για τη συμμετοχή του στα επεισόδια που έλαβαν χώρα την 07-08-2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δολοφονήθηκε οπαδός της ΑΕΚ. Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη της χειροβομβίδας και συγκεκριμένα περί την 04.26 ώρα της 09-09-2023 έλαβε χώρα έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού στο κατάστημα-ψητοπωλείο με την επωνυμία “ΜΠΑ…ΙΑΣ”.

Σχεδόν παράλληλα και για την ακρίβεια ένα λεπτό αργότερα, την 04.27 ώρα της 09- 09-2023 έλαβε χώρα νέα έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού στο κατάστημα-ψητοπωλείο με την επωνυμία “ΜΠΑ…ΙΑΣ”, που βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία. Επιπλέον, τέσσερις ημέρες μετά τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις στα καταστήματα “ΜΠΑ… ΙΑΣ” του Αμαρουσίου και της Νέας Ιωνίας, και συγκεκριμένα περί την 03.50΄ ώρα της 13-09-2023 έλαβε χώρα εμπρησμός στο κατάστημα-ψητοπωλείο με την επωνυμία “ΜΠΑ…ΙΑΣ” του Αμαρουσίου». Φυσικοί αυτουργοί των εκρήξεων φέρεται ότι είναι «βομβιστές» του «Αρκούδου».

Στη… σημερινή παρέα υπάρχει και το πρωτοπαλίκαρο του «Αρκούδου», ο αποκαλούμενος «Τρίδυμος», που σύμφωνα με τη δικογραφία «από τότε που βγήκε από τη φυλακή… μανουριάζει με τους άλλους παναθηναϊκούς για τον κεντρικό ρόλο… Αγνωστος άνδρας, τηλεφώνησε στις Αρχές και άφησε να εννοηθεί πως ο “Τρίδυμος” κρύβεται πίσω από τη ρίψη χειροβομβίδας, η οποία δεν εξερράγη σε κτίριο επί της οδού Κοντογιανναίων 7 στην Αθήνα (περιοχή Γκύζη), όπου στεγάζονται τα γραφεία “συνδέσμου-κλαμπ” φιλάθλων του Παναθηναϊκού την 21.00΄ ώρα της 19-03-2023».

Τονίζεται στο σημείο αυτό από τη Δίωξη Εκβιαστών «ότι όσον αφορά τον Π.Α. είναι γνωστός στην Υπηρεσία μας ως οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού με το ψευδώνυμο “Τρίδυμος”, που διώχθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος έτερου οργανωμένου οπαδού του Παναθηναϊκού, απογευματινές ώρες της 09-09-2021, έμπροσθεν του κεντρικού “συνδέσμου-κλαμπ” στη Λ. Αλεξάνδρας».

Οι «ομάδες συναγερμού»

Με βάση τη δικογραφία, ο «Αρκούδος», εν απουσία του «Σουηδού», αλλά κυρίως του Βαγγέλη Ζαμπούνη, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο πρατήριό του στον Ν. Κόσμο, είχε διαχωρίσει τις περιοχές κυριαρχίας τους σε επιμέρους τομείς ευθύνης: Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα, Κορωπί, Κερατέα, Παιανία, Μαρκόπουλο, Γέρακας), σε περιοχές των βορείων προαστίων (Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Πεντέλη, Βριλήσσια, Λυκόβρυση, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά) και, τέλος, σε περιοχές του κέντρου Αθήνας, όπως και στην περιοχή των Αχαρνών, των Ανω Λιοσίων και της Νέας Φιλαδέλφειας.

Στη λίστα ήταν clubs, μπουζουξίδικα και στριπτιζάδικα και προκειμένου να έχουν άμεση επέμβαση σε τυχόν προκληθείσες φασαρίες και λοιπά προβλήματα, ο «Αρκούδος» έκανε «ομάδες συναγερμού». Τα μέλη της οργάνωσης που «απασχολούνταν» καθ’ αυτό τον τρόπο στα καταστήματα, σε περιπτώσεις διευθέτησης περιστατικών που συμμετείχαν προέκυψε ότι προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε βάρος των θαμώνων, συμβάντα για τα οποία, ωστόσο, έως σήμερα ελάχιστα έχουν καταγγελθεί επίσημα σε οποιαδήποτε Αρχή, αστυνομική ή εισαγγελική. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που τα εν λόγω αναφερόμενα μέλη δεν επαρκούσαν για τη διευθέτηση των περιστατικών, διαπιστώθηκε ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους αλλά και με άλλα άτομα, ενώνονταν και λειτουργούσαν ως ομάδα κρούσης που προσέγγιζαν και ενεργούσαν συντονισμένα, αποκαλούμενη «ομάδα συναγερμού».

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This