Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιδιώτες γιατρούς, την ώρα που ανακοινώθηκε η ρύθμιση με την οποία θα «τιμωρούνται» όσοι αρνηθούν να καλύψουν τα κενά που έχει επιτρέψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις εφημερίες των νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξαπολύει πυρά κατά του υπουργού προειδοποιώντας ότι τα νησιά θα μείνουν χωρίς γιατρούς.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, οι ιδιώτες γιατροί που θα αρνηθούν να εργαστούν στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ, χάνουν την σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ και χάνουν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Αναλυτικά η ρύθμιση προβλέπει:
«Άρθρο 56 Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία
1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του.
2. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.
Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων. 3. Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., αν απαιτείται για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.».
4. Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».
Επίθεση από τον «γαλάζιο» Εξαδάκτυλο
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη, «να φροντίσει με την νομοθετική διάταξη που θα φέρει, να μην διώξει τους ανθρώπους από τα νησιά, συνολικά δηλαδή, να μην κάνει τα νησιά ένα μέρος όπου δεν θα θέλουν να πηγαίνουν οι γιατροί γενικώς. Να μην διώξει και αυτούς τους ιδιώτες, να μην διώξει τους διώξει τους γιατρούς συνολικά από τα νησιά. Διότι αν κάνει μια ρύθμιση που λέει ότι οποιοσδήποτε έχει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί το κράτος του να τον καλεί να εργαστεί για το κράτος, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θέλει να εργαστεί για το κράτος, δεν θα ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω» είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε:
«Οι εννιά που είναι σήμερα, οι τέσσερις θα συνταξιοδοτηθούν, ο ένας, ο στρατιωτικός θα μετατεθεί και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα λέμε ότι δεν έχουμε τώρα ούτε ιδιώτες γιατρούς ούτε στο νοσοκομείο. Άρα να προσέξει ένα πράγμα, αυτό. Το δεύτερο πράγμα που έχει να προσέξει είναι να μην αποτρέπει τους νέους συναδέλφους από το να γίνουν παθολόγοι. Διότι οι παθολόγοι αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από όσους θα χρειαζόμασταν αριθμητικά σε όλη τη χώρα. Πάρα πολλοί είναι σε ηλικία συνταξιοδότηση. Με αυτά τα μέτρα, έτσι όπως τα ακούμε εμείς, εκτιμούμε ότι έχουμε αυτές τις δύο πολύ σοβαρές παρενέργειες, είτε τη μία είτε και τις δύο».
ΣΥΡΙΖΑ: «Να ακούσει τους γιατρούς και την ύστατη ώρα να αποσύρει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική ρύθμιση»
Την επίθεση του κ. Εξαδάκτυλου σχολίασε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Κινδυνολογία. Χυδαίος λαϊκισμός. Καταστροφολογία της αντιπολίτευσης: Τέτοιου είδους λάσπη θα είχε ήδη εξαπολύσει ο λαλίστατος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αν η προειδοποίηση ότι τα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρούς εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης για τις εφημερίες είχε προέλθει από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» αναφέρει η Κουμουνδούρου και τονίζει: «τώρα που ένα “γαλάζιο” στέλεχος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και υποψήφιος στις τελευταίες ευρωεκλογές με τη ΝΔ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιεί τον κ. Γεωργιάδη “να μην διώξει τους ανθρώπους από τα νησιά”, είναι απλά Δευτέρα. Αν φτάνει ο κ. Εξαδάκτυλος να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απειλεί να κάνει “τα νησιά ένα μέρος όπου δεν θα θέλουν να πηγαίνουν οι γιατροί γενικώς” καλώντας την να “μην διώξει τους γιατρούς συνολικά από τα νησιά”, εμείς δυσκολευόμαστε να προσθέσουμε κάτι».
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Γεωργιάδη «να ακούσει τους γιατρούς και την ύστατη ώρα να αποσύρει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική ρύθμιση. Αν θέλει πραγματικά να δώσει κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών στις δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, μπορεί εδώ και τώρα να κάνει δεχτεί την πλήρως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τροπολογία μάλιστα η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του ΠΙΣ (α.π 422/9-2-2023).
Μόνο με μόνιμες προσλήψεις και επικαιροποιημένα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των δομών του ΕΣΥ, όχι με ημίμετρα και εμβαλωματικές «λύσεις». Ούτε, βέβαια, με αντισυνταγματικές και παράνομες επιτάξεις ή εξαίρεση των ιδιωτών ιατρών από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αύξηση μισθών στους υπηρετούντες, αλλά και υποχρεωτικό διάστημα 5 ετών εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία λόγω δωρεάν σπουδών!!!
Ναι ρε,και οποίοι τελείωσαν τεχνική σχολή ως υδραυλικοί να κάνουν δωρεάν ανακαίνιση μπάνιου στο σπίτι του Άδωνι.
Κι αυτοί δωρεάν σπούδασαν…
Σωστή ρύθμιση,αφού οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί πατάνε σε δύο βάρκες και ταυτόχρονα αποκλείουν τους νέους γιατρούς που θέλουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ,νοθεύοντας ουσιαστικά τον ανταγωνισμό …