Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς κι ενώ οι τουρίστες «πλημμυρίζουν» τα ελληνικά νησιά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας εμφανίζεται πιο υποστελεχωμένο από ποτέ, με τραγικές ελλείψεις και λιγοστό προσωπικό να συνθέτουν το σκηνικό στις περισσότερες νοσοκομειακές μονάδες και στα Κέντρα Υγείας.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η έξαρση του κορωνοϊού, ήρθε νωρίτερα από το περσινό καλοκαίρι. «Σε έξαρση είναι τα κρούσματα και είναι περισσότερα αυτές τις εβδομάδες από ότι πέρσι την ίδια εποχή. Έχουμε γύρω στους 20-25 θανάτους κάθε εβδομάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Εάν δεν δοθούν κίνητρα, δεν πρόκειται να κατέβει κανένας στα νησιά»
Ωστόσο, τα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύονται αδύναμα να διαχειριστούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά, αφού -στην πλειονότητά τους- βρίσκονται υπό κατάρρευση. Όπως εξηγεί ο Αθανάσιος Κονταρής, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Επιμελητής Α΄, οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό έχουν φέρει το ΕΣΥ σε οριακή κατάσταση. Ενδεικτικό της υποστελέχωσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η Η Τήνος δεν έχει καθόλου παθολόγο κι αυτό δεν αφορά μόνο στην τουριστική σεζόν. Ειδικότερα, διαθέτει ένα παιδίατρο, ένα καρδιολόγο και ένα μικροβιολόγο.
«Εμείς ίσως αποτελούμε εξαίρεση για τις Κυκλάδες καθώς το ιατρείο στη Σέριφο είναι από τα πιο καλά επανδρωμένα ιατρεία αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Το προσπαθήσαμε πολύ και τα καταφέραμε. Χρειαζόμαστε ακόμα έναν αγροτικό γιατρό αλλά αυτό είναι θέμα γραφειοκρατικό», επεσήμανε ο Αθανάσιος Κονταρής και συμπλήρωσε:
«Εμείς ανά τρεις ημέρες δουλεύουμε 24ωρα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η υποστελέχωση του ΕΣΥ ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Εάν δεν δοθούν κίνητρα, δεν πρόκειται να κατέβει κανένας στα νησιά. Στην Σίφνο και στη Δονούσα υπάρχει μόνο ένας γιατρός και δουλεύει κάθε μέρα 24 ώρες».