Στον Έβρο κτηνίατροι για τα νεκρά άλογα λόγω λειψυδρίας – Ενέσεις στα αφυδατωμένα ζώα του κοπαδιού

«Χρειάζεται μία γενικότερη μελέτη, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα»

Must Read

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται ο Έβρος μετά τα περιστατικά με τα νεκρά άλογα, στο Δέλτα. Πολλά είναι και τα ζωντανά που παρουσιάζουν εικόνα εξάντλησης και αφυδάτωσης. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αιτία θανάτου των αλόγων είναι η έλλειψη πόσιμου νερού, εξαιτίας της χαμηλής στάθμης των υδάτων του Έβρου από τη λειψυδρία αλλά και επειδή έχει εισχωρήσει αλμυρό νερό στο ποτάμι.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Άννα Κωνσταντινίδου, που έκανε γνωστό πως η Κτηνιατρική Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έλαβε δείγμα από νεκρά άλογα με απώτερο σκοπό να διαπιστωθεί, αν ο θάνατός τους οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε κάποια άλλη αιτία. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας να επισκεφθεί εκ νέου το κοπάδι με τα δεκάδες άγρια άλογα για να κάνει ενέσεις, σε όσα φαίνονται αποδυναμωμένα.

«Χρειάζεται μία γενικότερη μελέτη, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα»

«Θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει εισχώρηση αλμυρού νερού στο ποτάμι και η έλλειψη πόσιμου νερού πιθανότατα αποτελεί την αιτία για την εξάντληση των αλόγων και το θάνατο κάποιων από αυτά. Η εισχώρηση αλμυρού νερού στο ποτάμι αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο, όμως φέτος είναι πιο έντονο και δείχνει ότι χρόνο με το χρόνο εντείνεται. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, που έχει να κάνει με τη διαχείριση των υδάτων του ποταμού, στην οποία, όμως, εμπλέκονται η Τουρκία και η Βουλγαρία. Χρειάζεται μία γενικότερη μελέτη, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα», τονίζει η κ. Κωνσταντινίδου, υποστηρίζοντας πως μετά από συντονισμένες ενέργειες φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τοποθετήθηκαν στην περιοχή που βρίσκονται τα άλογα δεξαμενές – ποτίστρες.

«Τα άλογα βρίσκονται σε μία νησίδα και αρκετά από αυτά τα βλέπουμε και μέσα στο νερό. Αν και μπορούν να περάσουν απέναντι και να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, δεν μπορούμε να καταλάβουμε, για ποιο λόγο δεν το κάνουν. Ίσως η αιτία να είναι η εξάντληση που αισθάνονται. Πολλά από τα άλογα φαίνονται ότι είναι ταλαιπωρημένα και αδύναμα. Είναι σημαντικό, όμως, ότι πλέον μπορούν να πιουν νερό από τις δεξαμενές. Αύριο θα μεταβεί στο σημείο κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και θα κάνει ενέσεις, σε όσα άλογα φαίνονται περισσότερο αδύναμα», αναφέρει στο ethnos.gr, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο σοβαρό ζήτημα με την αφυδάτωση των αλόγων και υποστηρίζει ότι πιθανότατα θα πρέπει να τοποθετηθούν στο σημείο πιο μόνιμες δεξαμενές – ποτίστρες.

Τέλος, η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς επεσήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αλόγων έχει εγκαταλειφθεί στην περιοχή από πολίτες, με συνέπεια τα ζώα να αποκτήσουν μια πιο άγρια συμπεριφορά.

Δείτε επίσης: Έβρος: Δεκάδες άγρια άλογα νεκρά και με συμπτώματα αφυδάτωσης λόγω της λειψυδρίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This