Εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία

Must Read

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από τις Δικαστικής Αρχές της Λάρισας, για τις συνθήκες εισαγωγής μολυσμένων αιγοπροβάτων, που είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της πανώλης των μηρυκαστικών. Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθούν να βρίσκονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία για τον εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων και με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.




 

Μέχρι στιγμής 2.500 ζώα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή και στην υγειονομική ταφή, με τους ντόπιους να αναμένουν τα αποτελέσματα των κτηνιάτρων. Μάλιστα χθες, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα μπήκε λουκέτο στα σφαγεία της Θεσσαλίας, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η μετακίνηση ζωντανών, για την πρόληψη μετάδοση της πανώλης των μηρυκαστικών.




 

Το πρωί της Δευτέρας, περισσότεροι από 100 κτηνίατροι από όλοι τη χώρα ξεκίνησαν ελέγχους στις 400 κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, με τον συντονισμό της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

«Δυστυχώς ήρθε αυτός ο ιός στην καρδιά της παραγωγής, στην πιο παραγωγική περιφέρεια της χώρας, είναι δίπλα μας, είναι απέναντι μας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πόλεμο. Καλέσαμε και καλούμε καθημερινά όλους τους κτηνοτρόφους να δείξουν επαγγελματισμό, συνέπεια, να συνεργαστούν με τους φορείς, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας για να τελειώνουμε με όλο αυτό νωρίτερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κλάδο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη ζημιά καθώς η κατάσταση εξελίσσεται. Είναι άλλο πράγμα να χάσουμε για παράδειγμα 5.000 ζώα από 20 εκτροφές και άλλο να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε μεγαλύτερες απώλειες. Δεν έχουμε περιθώρια να χάνουμε ούτε πρόβατα, ούτε συναδέλφους».

«Γίνεται ιχνηλάτηση και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες απαντήσεις»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πιθανή προέλευση της πανώλης, ενώ έκανε λόγο για παχυντήρια εισαγόμενων αρνιών. «Την Δευτέρα ανακοίνωσε επίσημα η Ρουμανία – η οποία είναι μια μεγάλη χώρα παραγωγής κρέατος – κρούσματα του ιού σε μια μεγάλη μονάδα με 50.000 πρόβατα. Στην Θεσσαλία δραστηριοποιούνται πολλά παχυντήρια εισαγόμενων αρνιών. Γίνεται ιχνηλάτηση και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες απαντήσεις», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι σε κάποιες από τις εισαγωγές δεν τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και πέρασαν κάποια ζώα είτε χωρίς να ελεγχθούν είτε ο έλεγχος έγινε πλημμελώς:

«Εμείς οι κτηνοτρόφοι έχουμε βάλει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τον ιό. Μετά θα αναζητήσουμε και θα αποδώσουμε ευθύνες σε όλους τους εμπλεκομένους».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αυξήσεων των τιμών στο κρέας και σε προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί ο κ. Μπαλούκας επεσήμανε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα διαρκέσουν τα υγειονομικά μέτρα. «Όλα θα εξαρτηθούν από την διασπορά του ιού», υπογράμμισε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως δεν τίθεται ζήτημα για την δημόσια υγεία των ανθρώπων, καθώς πρόκειται για έναν ιό που αφορά αποκλειστικά τα ζώα.

«Ζούμε με την αγωνία»

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Τσακνάκης, ένας από τους κτηνοτρόφους στο Δομένικο της Ελασσόνας στη μονάδα του οποίου εντοπίστηκε κρούσμα της πανώλης με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην σφαγή περίπου 400 ζώα, είπε: «Ζούμε με την αγωνία, περιμένουμε να δούμε τις απαντήσεις από το κτηνιατρείο. Ελπίζω η κατάσταση να περιοριστεί και να μην έχουμε άλλες απώλειες».

Αλλά και ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Δημήτρης Στραμέζης, υποστήριξε πως εφόσον στη Θεσσαλία ελήφθησαν άμεσα μέτρα, το φαινόμενο, θα είναι τοπικό και δεν θα πάρει έκταση στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές των ζώων. «Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να κάνουν πολύ πιο αυστηρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους για να μην παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα. Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση, ενώ η διακίνηση γάλακτος συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This