«Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς των παιδιών ΑμεΑ»

Το ∆ίκτυο ΑμεΑ-4ΑΜΕΑ έχει ετοιμάσει ψήφισμα, το οποίο έχει ανάψει... φωτιές στο υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Must Read

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα για να ανάψει φωτιές στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Υποστηρικτικό Δίκτυο ΑμεΑ-4ΑΜΕΑ, ιδρυτές του οποίου είναι ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος και η ηθοποιός και συγγραφέας Νένα Χρονοπούλου, γονείς του εικοσάχρονου Χρήστου Μαυράκη, διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο από την ίδρυσή του και δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει ευχάριστα, για τον τρόπο που διεκδικεί τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Δύο ιδιαίτερα δυναμικοί άνθρωποι ο Τάσος και η Νένα, όπως τους αποκαλούν όσοι τους αγαπούν, μπήκαν πριν από τέσσερα χρόνια δυναμικά στον χώρο της αναπηρίας, αποφασισμένοι να ταράξουν τα ήρεμα νερά της.

Ο Τάσος Μητρόπουλος, η Νένα Χρονοπούλου και ο μικρός Χρήστος

Αντισυστημικοί, δίχως κενά στις προθέσεις τους, με μόνο τους στόχο τη φροντίδα του μοναχογιού τους και την προστασία του, όταν εκείνοι δεν θα υπάρχουν στη ζωή, δημιούργησαν τη 4ΑΜΕΑ, φορέα που αγαπάει τα παιδιά, στηρίζει τους γονείς και διεκδικεί όσα μέχρι τώρα κανένας άλλος φορέας δεν έχει τολμήσει. Η 4ΑΜΕΑ ήρθε για να μείνει, για να βοηθήσει τα ΑμεΑ να έχουν φωνή, για να επικοινωνήσει τα βαθιά προβλήματα που υπάρχουν και δεν ακούγονται στην αναπηρία, για να κατακτήσει δικαιώματα που ουδέποτε είχαν διεκδικηθεί. Σήμερα η 4ΑΜΕΑ του Τάσου και της Νένας ανοίγει ένα κεφάλαιο «φωτιά» για τους γονείς παιδιών με αναπηρία: τη σύνταξη γονέα παιδιού με αναπηρία.

Ενα θέμα τόσο καυτό, που κανένας δεν τολμούσε καν να το προφέρει ή, ακόμα περισσότερο, να αγωνιστεί γι’ αυτό. Δημιούργησαν ένα ψήφισμα που θα κάνει υπουργούς να χάσουν τον ύπνο τους και γονείς να δουν μία λάμψη φωτός στην άκρη του σκοτεινού τούνελ, που εδώ και χρόνια ολόκληρα διανύουν. Ας τους ευχηθούμε καλή τύχη, γιατί μαζί τους θα σταθούν τυχεροί και πάνω από 1.000.000 παιδιά με αναπηρία.

Το ψήφισμα

Ολοι οι γονείς παιδιών με αναπηρία αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες προβλήματα επιβίωσης αλλά και σωστής φροντίδας των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό τις περισσότερες φορές να συνεχίσουν να εργάζονται. Αυτό το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης σε καμία περίπτωση δεν το επεδίωξαν. Οσοι είναι γονείς παιδιών ΑμεΑ γνωρίζουν ότι η ευθύνη ενός παιδιού με αναπηρία είναι πολύ μεγάλη για γονείς που εργάζονται και βρίσκονται μακριά του, γιατί οι απαιτήσεις της υγείας του τέκνου τους όσο αυτό μεγαλώνει αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, συνεπώς κανένας γονέας παιδιού ΑμεΑ κάποια στιγμή, όσο και αν το επιθυμεί, δεν μπορεί να είναι συνεπής στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Ακόμα και όσοι γονείς καταφέρνουν να εργάζονται αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα συνέπειας, εφόσον η υγεία του παιδιού τους τούς αναγκάζει πάρα πολλές φορές μέσα στον χρόνο να απουσιάζουν από την εργασία τους ή ακόμα και να αναγκάζονται να φεύγουν εκτάκτως από αυτή, δίχως να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Η τόσο επώδυνη και μη αντιμετωπίσιμη αυτή κατάσταση οδηγεί τον γονέα σε ρήξη με το σύνολο των ανθρώπων του εργασιακού περιβάλλοντός του, πρωτίστως με το εργασιακό καθεστώς και, ασφαλώς, και με τους συναδέλφους τους.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές σε αυτήν την πραγματικά δύσκολη κατάσταση υγείας που βιώνει όλη η οικογένεια που έχει παιδί με αναπηρία προστίθεται και η ανεργία. Είναι πραγματικά δραματικό να βλέπουμε κυριολεκτικά γονείς να φυτοζωούν χρησιμοποιώντας το επίδομα του παιδιού τους για την επιβίωσή τους, γιατί δεν υπάρχει βοήθημα που να στηρίζει τον γονέα που μένει στο σπίτι για να φροντίσει το παιδί του.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΓΟΝΕΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

1. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΣΗΜΑ.

2. ΖΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΙΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

3. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΩΣ «ΑΠΟΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ.

4. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ.

5. Ο ΓΟΝΕΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ, ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΡΟΛΟ.

6. ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΨΑΧΝΕΙ ΑΓΩΝΙΩΔΩΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΕΣ.

7. ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ.

Γι’ αυτό το Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο ΑμεΑ-4ΑΜΕΑ, με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση στον γονέα παιδιού με αναπηρία, δημιουργεί το συγκεκριμένο ψήφισμα, ώστε να μπορέσουν να κατακτήσουν όλοι οι γονείς παιδιών με αναπηρία μία αξιοπρεπή σύνταξη.
Γιατί αυτό είναι το λιγότερο που τους οφείλει ένα κράτος που σέβεται τους ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά έναν αδυσώπητο αγώνα ζωής.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΙΤΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ, ΟΔΗΓΟΙ, ΜΑΓΕΙΡΕΣ, ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΜΕ ΤΟ ΑμεΑ ΤΕΚΝΟ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΗΤΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΧΩΣ ΤΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ. ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ, ΟΜΩΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ:

● ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΙΤΕΙΑ.

● ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

● ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

● ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙΤΕ. ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ, ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This