Όσο καταξιωμένος κι αν είναι ένας αθλητής από διακρίσεις, το να μπαίνει με τη σημαία της χώρας του στο άνοιγμα της αυλαίας των Ολυμπιακών Αγώνων ή να ανάβει τη δάδα στον βωμό για την έναρξη μιας τέτοιας διοργάνωσης αποτελεί ύψιστη τιμή, με πολύ ισχυρούς και διαχρονικούς συμβολισμούς.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη, εφημερίδα «δημοκρατία»
Ο Μοχάμεντ Αλι ήταν ο σπουδαιότερος πυγμάχος όλων των εποχών. Μέχρι να φύγει από τη ζωή, όμως, θεωρούσε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές όχι μόνο της καριέρας του, αλλά της ζωής του, όταν το 1996 ανέβηκε με τη δάδα για να ανάψει τη φλόγα στο στάδιο της Ατλάντα.
Στην τελετή έναρξης χθες στο Παρίσι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έγραψαν μια ιστορία που θα τους ακολουθεί για πάντα. Η Ελλάδα, όπως πάντα στη διοργάνωση, εμφανίζεται πρώτη απ’ όλες τις αποστολές. Είναι από τις λίγες παραδόσεις που εξακολουθούν να διατηρούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να υπενθυμίζεται η προσφορά της χώρας μας στον αθλητισμό και τον πολιτισμό στα πέρατα της Γης.
Οταν θα έχουν κρεμάσει τα παπούτσια τους και οι δύο, θα έχουν έναν ξεχωριστό λόγο να αισθάνονται περήφανοι. Η δίκαιη απόφαση να εκπροσωπήσουν ο μπασκετμπολίστας και η βαδίστρια τη χώρα μας χθες θα τους γεμίζει με γλυκές μνήμες.
Τόσο ο Αντετοκούνμπο όσο και η Ντρισμπιώτη έδειξαν από την πρώτη στιγμή να κατανοούν απόλυτα τη σημειολογία της επιλογής τους και της αποστολής τους, κρατώντας την ελληνική σημαία ως οι πρώτοι που παρέλασαν στον Σηκουάνα από τους αθλητές όλου του κόσμου.
Αξίες
«Καθένας έχει τη δική του πορεία, έχει δώσει τον δικό του αγώνα και έχει πετύχει με την αξία του τη συμμετοχή στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι η μεγαλύτερη στιγμή για κάθε αθλητή» δήλωσε η σπουδαία βαδίστρια. «Νομίζω ότι είναι μια στιγμή που όλοι όσοι κάνουμε αθλητισμό θα θέλαμε να τη ζήσουμε, και μακάρι όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να τη ζήσουν, γιατί το αξίζουν. Είναι η στιγμή μας» τόνισε.
Για την επικοινωνία με τους δικούς της ανθρώπους στην Καρδίτσα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια είπε: «Η αλήθεια είναι ότι αρχικά ενημερώθηκα από τα social media και μετά από δημοσιεύματα στο ίντερνετ. Ημουν στην Ελβετία για την προετοιμασία και με πήραν τα κλάματα. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Κατευθείαν πήρα τη μαμά μου στο τηλέφωνο και της είπα “πάρε πρώτα χαρτομάντιλα και μπες σε αυτό το λινκ να διαβάσεις”! Ηταν απίστευτο συναίσθημα, μια δικαίωση που ελάχιστοι αθλητές βιώνουμε».
Το ίδιο περήφανος είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Είναι ο διασημότερος Ελληνας αθλητής στον κόσμο, άλλωστε. Ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε πριν από λίγα 24ωρα για τον «φοβερό Ελληνα», που κάνει σπουδαία πράγματα στο ΝΒΑ.
Σε όλο τον κόσμο
Η γαλλική «Le Monde» έκανε χθες ένα μεγάλο αφιέρωμα στον παγκόσμιας εμβέλειας σταρ. «Ο ίδιος δεν διστάζει να απαντά πώς “αν δεν είμαι Ελληνας, τότε τι είμαι;”» αναφέρει η ιστορική εφημερίδα, με εκτενή αναφορά στα δύσκολα παιδικά του χρόνια στα Σεπόλια και στις πρώτες προπονήσεις του στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου.
Μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι ο ένας εκ των δύο σημαιοφόρων της Ελλάδας, ανέβασε μία σειρά από στιγμές του με τη φανέλα με το εθνόσημο και έγραψε τη λέξη «Hellas», μαζί με την ελληνική σημαία. Λίγο νωρίτερα είχε δείξει πόσο ήθελε να συμβεί αυτό: «Το να είμαι σημαιοφόρος είναι μια μεγάλη τιμή. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο, άνθρωποι που είναι 39 και 40 χρόνων, επιστρέφουν για να αγωνιστούν εκεί. Οπότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για όλους και για εμένα που θα πάω πρώτη φορά. Αν είμαι ο σημαιοφόρος, σπουδαία, αν όχι, είναι ΟΚ. Θα απολαύσω κάθε στιγμή, γιατί στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί».
Και οι δύο θεώρησαν τιμητικό ο ένας να βρίσκεται δίπλα στον άλλον. Ο Αντετοκούνμπο είναι γνωστός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Είναι ένα από τα κορυφαία αστέρια του ΝΒΑ, με την ιστορία του να γοητεύει και να δίνει δύναμη σε μικρούς και μεγάλους. Η Ντρισμπιώτη είναι μια βαδίστρια που έχει εκπληκτική πορεία. Πέτυχε τεράστιες επιτυχίες για τα δεδομένα του αγωνίσματος στη χώρα μας, κερδίζοντας τους πάντες με την ταπεινοφροσύνη της. Στα 40 της καταφέρνει να είναι ανταγωνιστική και να διατηρείται σε κορυφαίο επίπεδο, αποτελώντας πρότυπο.
Ασφαλώς και θα μπορούσαν χθες να είναι σημαιοφόροι κι άλλοι κορυφαίοι Ελληνες αθλητές, όπως για παράδειγμα ο Μίλτος Τεντόγλου. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας καταφέρνει να έχει πάλι μια ισχυρή αποστολή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δείχνοντας ότι αφήνει πίσω της πια, στον αθλητισμό, τα μαύρα χρόνια των Μνημονίων, που ρήμαξαν σχεδόν όλα τα σπορ και τις υποδομές.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, με την Ελλάδα να έχει βάσιμες ελπίδες για διακρίσεις. Με τον Αντετοκούνμπο και την Ντρισμπιώτη να δίνουν πρώτοι χθες το σύνθημα.
Βιογραφικά
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Μπασκετμπολίστας
Γεννήθηκε στον Δήμο Ζωγράφου το 1994 και είναι νιγηριανής καταγωγής. Αγωνίζεται ως φόργουορντ για τους Μιλγουόκι Μπακς. Εχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο του MVP του ΝΒΑ κι έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα. Αρχισε τη σταδιοδρομία του στην Α2, ως παίκτης του Φιλαθλητικού Ζωγράφου.
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Αθλήτρια βάδην
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1984. Εχει κατακτήσει χρυσά μετάλλια στο βάδην σε πρωταθλήματα Ευρώπης και παγκόσμια πρωταθλήματα. Στόχος της είναι να εμπλουτίσει τη συλλογή της και με ολυμπιακό μετάλλιο. Θεωρείται η καλύτερη Ελληνίδα βαδίστρια όλων των εποχών.
Δείτε επίσης:
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Τεράστια τιμή για μένα το να είμαι ο πρώτος μαύρος σημαιοφόρος της Ελλάδας»
- Οι Σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής σε αναμνηστική πόζα μπροστά στους Ολυμπιακούς Κύκλους