Κορυφώνονται σήμερα οι αντιδράσεις από τους εργαζομένους στην Υγεία, καθώς πρόκειται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, αλλά και η επίμαχη διάταξη για τις ποινές στους ιδιώτες γιατρούς, που θα αρνηθούν να καλύψουν τα κενά σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Περισσότεροι από 150 φορείς και σωματεία θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου, το οποίο χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους υγειονομικούς να απεργήσουν σήμερα και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.
Οι φορείς ψυχικής Υγείας
Παράλληλα, οι φορείς δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τη διοικητική μεταφορά όλων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Κέντρων Ψυχικής υγείας, ξενόνων κλπ) από το ΕΣΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), αλλά και στην ένταξη όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια) κάτω από την “ομπρέλα” του νεοσυσταθέντος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με τον τίτλο “Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων”.
Η κυβέρνηση δέχεται κριτική και για τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων των υπόλοιπων δομών Ψυχικής Υγείας στο πρόσωπο του Υποδιευθυντή της εκάστοτε ΥΠΕ, κάτι που όπως λένε, προκαλεί ανησυχία για την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια των διαδικασιών.
Οι γιατροί του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν «έκτρωμα» για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς όπως λένε, «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης»:
«Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. Ένα νομοσχέδιο που ”νοθεύει” τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική ”της μείωσης της βλάβης” αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του ”λειτουργικού χρήστη”».
Δείτε επίσης:
- Μετά τον σάλο ο Άδωνις κάνει πίσω και ομολογεί ότι θα επιβάρυνε τους ασθενείς με την τιμωρητική τακτική του
- Ανένδοτοι οι ιδιώτες γιατροί – Απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σήμερα και την Δευτέρα
- Άννα Μαστοράκου: «Το νομοσχέδιο είναι καίριο πλήγμα στους ασθενείς και όχι στους γιατρούς»