Νέα απόφαση πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Η απόφαση που ελήφθη αφορά στην απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα».
Αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου για κρούσματα πανώλης: «Θα πάρουμε δείγματα σε κάθε στάβλο»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί και η Κορινθία, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα, με την περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λαμβάνει διαστάσεις.
«Το κακό ξεκίνησε από μια κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, στον δήμο Σικυωνίων όπου θανατώθηκαν 300 ζώα και μετά σε κοντινή απόσταση υπήρχε και άλλος κτηνοτρόφος. Χθες το μεσημέρι έγιναν συνεχόμενες συσκέψεις. Ο άνθρωπος αυτός έχει άλλα 1.200 ζώα που το επόμενο διάστημα θα θαφτούν και αυτά», ανέφερε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης και συνέχισε:
«Υπάρχει η πληροφορία πως ήρθαν από έξω αυτά τα ζώα. Και άμεσα με το που βγήκαν τα δύο θετικά αποτελέσματα, σε σύσκεψη που κάναμε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, καθορίστηκαν οι οδηγίες που είναι σαφείς. Ό,τι λένε τα πρωτόκολλα, ό,τι μας πουν οι κτηνίατροι».
«Θα πάρουμε δείγματα σε κάθε στάβλο»
Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, ειδικοί που καταφτάνουν σήμερα θα «σαρώσουν» όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες για να πάρουν δείγματα. «Θα μπούμε σε κάθε στάβλο να πάρουμε δείγματα για να μην ξεφύγει κανένα περιστατικό και να μην διαχυθεί σε όλη την Κορινθία», επεσήμανε και συνέχισε:
«Κάνουμε δύο ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων, καμία μετακίνηση αιγοπροβάτων. Όσα φορτηγά και ζωοτροφές έρχονται τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Επίσης βγήκε η απόφαση μέχρι την Παρασκευή κανένα σφαγείο να μην σφάξει αιγοπρόβατα».
Ο ίδιος έκανε σαφές πως στην περίπτωση που χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων. Μάλιστα, υπογράμμισε πως υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα πιθανά κρούσματα και αναμένεται να ελεγχθούν.
Σε ερώτηση για το πώς έγινε η διασπορά της πανώλης, ο κ. Γκιόλης αναφέρει πως οι κτηνίατροι έχουν πληροφορίες πως έγινε κάποιο δρομολόγιο από τη Θεσσαλία, αλλά αυτό ακόμα ερευνάται. «Από σήμερα υπάρχουν συντεταγμένες, γνωρίζουν ήδη οι υπηρεσίες, για να βρεθεί ο χώρος για να γίνει η ταφή για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα και προφανώς δεν θα θαφτούν ζωντανά ζώα», σημείωσε και κατέληξε πως για τα ζώα που είναι δηλωμένα, προβλέπονται αποζημιώσεις.
Διαβάστε ακόμα:
- Κρούσμα πανώλης στην Κόρινθο: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη – Αυτά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται
- Δίχως τέλος ο εφιάλτης της πανώλης: Εξαπλώθηκε και στην ορεινή Κορινθία ο ιός
- Αγωνία, έλεγχοι και… ανακρίσεις για την πανώλη
- Πειθαρχική έρευνα για την καταγγελία πως έθαψαν ζωντανά αιγοπρόβατα που νοσούσαν από πανώλη στα Τρίκαλα
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ
Τέλειωσε και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα
Αρρωσταίνουν οι άνθρωποι: Καινούργια εμβόλια, καινούργια φάρμακα, αποκλεισμοί, υποχρεωτική μασκοφορία, πρόστιμα… μεγάλα κέρδη.
Αρρωσταίνουν τα ζώα: Θανάτωση!
Νέα απόφαση πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση [της πανώλης: διαγράφονται δύο λέξεις] των μικρών μηρυκαστικών.