Υπαρκτός ο κίνδυνος λειψυδρίας στα νησιά: «Τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν» – Προειδοποιούν οι ειδικοί

Τι εξηγεί ο Κώστας Λαγούβαρδος για το φαινόμενο - Η εικόνα σε Σέριφο και Σίφνο εν μέσω της σεζόν

Must Read

Ανησυχία και προβληματισμός εικρατούν στην επιστημονική κοινότητα, λόγω του συναγερμού για λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνολικά 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται λόγω των τουριστικών ροών, που πρόκειται να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, εκτός από τις μειωμένες βροχοπτώσεις που ανέρχονται περίπου στο 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα της λειψυδρίας ενισχύει και η αύξηση των νέων επενδύσεων, όπως καταλύματα με πισίνες για τις οποίες ξοδεύεται αρκετό νερό.

«Με εξαίρεση κάποιες περιοχές στη δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου οι βροχές ήταν αρκετά μειωμένες», ανέφερε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και συνέχισε: «Αντίστοιχα, δεν είχαμε και πολλές χιονοπτώσεις, που θέλουμε να έχουμε γιατί όταν λιώνουν την άνοιξη τα χιόνια τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες και έτσι είναι καλύτερος τρόπος να μαζέψεις νερό από το να βρέξει πολύ, που μεγάλο μέρος του χάνεται στη θάλασσα».

Ο ίδιος επεσήμανε πως για το Αιγαίο συγκεκριμένα η τελευταία καλή χρονιά ήταν το 2019, καθώς καταγράφηκαν πολλές βροχές. «Έκτοτε οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από τον μέσο όρο. Ειδικά στις Κυκλάδες, όπου η περίοδος που βρέχει είναι μόλις 5-6 μήνες, αρκούν δύο κακές χρονιές για να παρουσιαστεί θέμα», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.

«Τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν»

Ένα από τα νησιά που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης είναι και η Σέριφος, η οποία μάλιστα «βουλιάζει» από τουρίστες.

Μάλιστα, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, διευκρίνισε πως σε αυτή τη φάση δεν έχουν διακοπή υδροδότησης. «Ωστόσο τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν, υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού, οπότε ο επόμενος μήνας θα είναι τουλάχιστον δύσκολος», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Σέριφος εξυπηρετεί τις ανάγκες της από γεωτρήσεις, πηγές, πηγάδια και από το φράγμα του νησιού, το οποίο όμως έχει λίγο νερό ακόμα μέσα. Πρόβλημα σαν το φετινό, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, είχε να εμφανιστεί στο νησί εδώ και 20 χρόνια.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στη Σίφνο. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη, γίνονται προσπάθειες για να μην είναι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες. «Το νησί σήμερα εξυπηρετείται συνολικά από τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης. Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχία από τη δημοτική αρχή, καθώς εκτιμούμε ότι οι καταναλώσεις στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου ενδέχεται να ανέλθουν σε ένα νούμερο που θα είναι παραπάνω από τη δυνατότητα παραγωγής», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Πριν από περίπου έναν μήνα είχαμε μια απρόβλεπτη βλάβη στη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης και αυτό μας δημιούργησε οξύ πρόβλημα σε δύο οικισμούς».

Σε κάθε περίπτωση, η Σίφνος, όπως και η Σέριφος δίνουν οδηγίες στους κατοίκους προκειμένου να μην προχωρούν σε αλόγιστη χρήση αλλά αντίθετα να καταναλώνουν με σύνεση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This