Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων – Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για γυναίκες και παιδιά

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το human trafficking

Must Read

Από το 2013 η 30η Ιουλίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η ανάγκη πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το human trafficking αποτελεί ένα ζήτημα που ολοένα και γιγαντώνεται, ειδικότερα στις γυναίκες και τα κορίτσια. Το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας διατυπώνεται ως εξής: «Προσεγγίστε κάθε θύμα- μην αφήνετε κανένα πίσω». Αυτό το θέμα υπογραμμίζει το κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και την κοινωνία των πολιτών να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την υποστήριξη των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να εκτιμάται πως είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά είναι και τα θύματα, που δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Παράλληλα, σχεδόν το ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.

Αφιερωμένη η ημέρα στα παιδιά

Η σημερινή ημέρα, όπως υπογραμμίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους για το 2023, άλλωστε, ο αριθμός των υποχρεωτικά εκτοπισμένων λόγω πολέμων, διωγμών, βία αλλά και φυσικών καταστροφών σημείωσε μεγάλη άνοδο και, όπως αναφέρουν από τους Γιατρούς του Κόσμου, «όσο περισσότερο αυξάνεται η αναγκαστική μετανάστευση, όσο περισσότερο το φαινόμενο διογκώνεται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εκμετάλλευσης και θυματοποίησης, τόσο εντείνεται και το trafficking, με πλέον ευάλωτους σε αυτό πληθυσμούς τα παιδιά και τις γυναίκες».

Στη Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, την περίοδο 2019 – 2022 υπήρξαν συνολικά 767 αναφορές για εμπορία προσώπων και σεξουαλική εκμετάλλευση, από τις οποίες προέκυψαν 49 υποθέσεις και αναγνωρίστηκαν 98 θύματα, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, υπήρξαν μόνο 14 καταδίκες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εάν τους ένοιαζε πραγματικά να προστατεύσουν τα θύματα από την εμπορία θα είχαν λάβει αυστηρά μέτρα και θα επέβαλλαν σκληρές τιμωρίες, κυβερνήσεις και αρχές επιβολής του νόμου και του δικαίου. Όμως είναι αναμειγμένοι πολλοί υψηλά ιστάμενοι στον ΟΗΕ και σε κυβερνητικά πόστα παγκοσμίως που χρηματίζονται από τα κυκλώματα των διακινητών και εκμεταλλευτών ανθρώπων για να κάνουν ότι δεν βλέπουν και αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με σχετική ελαστικότητα. Είναι τεράστια η υποκρισία τους να παρουσιάζονται με ανακοινώσεις στον όχλο δήθεν λυπημένοι και ανήσυχοι για το έγκλημα αυτό αφού συμμετέχουν και οι ίδιοι ανενδοίαστα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This