Πρωτοφανής απόφαση του Ειρηνοδικείου της Αθήνας – Τοκογλύφοι οι servicers!

Το δικαστήριο ζήτησε από τον εισαγγελέα να ερευνήσει αν γνωστό fund πρέπει να διωχθεί ποινικά για ληστρικά επιτόκια και παράνομο ανατοκισμό

Must Read

Φρένο στις αθέμιτες και εξοργιστικές πρακτικές που ακολουθούν εδώ και πολύ καιρό οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, γνωστές και ως servicers, επιχειρεί να βάλει η ίδια η Δικαιοσύνη.

Το Ειρηνοδικείο Αθήνας ζήτησε από τον εισαγγελέα να ερευνήσει αν ο servicer θα πρέπει να διωχθεί ποινικά για τοκογλυφία για την περίπτωση δανειολήπτη που είχε υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Οι παράνομες πρακτικές των εταιριών διαχείρισης δανείων έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους δανειολήπτες, οι οποίοι αισθάνονται απροστάτευτοι από την Πολιτεία, με την ανοχή της κυβέρνησης, παρά και τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την ενημέρωση των πολιτών από τις εν λόγω εταιρίες.

Πλέον, με τον νέο νόμο οι servicers θα πρέπει να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.

Στην προκειμένη περίπτωση ο οφειλέτης είχε υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου από το 2018 και το δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση για τις μηνιαίες δόσεις που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για να σώσει την κατοικία του. Ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, το δικαστήριο είχε προβλέψει στην απόφασή του ότι ο πιστωτής υπολογίζει τον τόκο επί του ποσού μηνιαίας δόσης, αλλά ο servicer επέμενε να υπολογίζει το ποσό με βάση το εκάστοτε ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου, με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση να εκτοξευτεί.

Το Ειρηνοδικείο διαπίστωσε πως ο servicer είχε ακολουθήσει μια σειρά από παράνομες πρακτικές, όπως:

• Υπολογισμός τόκων με τη μέθοδο του ανατοκισμού, που αντιβαίνει στον νόμο.
• Προσπάθεια είσπραξης υπερβολικών τόκων, κάτι που επισύρει την κατηγορία της τοκογλυφίας.
• Εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού από τους πιστωτές μετά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων, με σκοπό την είσπραξη παράνομων ποσών. Στην πράξη αφορά την πρακτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια με τις μεταβιβάσεις δανείων από τις τράπεζες στα funds, τα οποία με τη σειρά τους αναθέτουν τη διαχείριση στους servicers.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις 

Νομικοί εξηγούν πως πρόκειται για μια από τις αναρίθμητες περιπτώσεις παράβασης του νόμου, τις οποίες όμως ουδείς είχε ασχοληθεί στο παρελθόν, επιτρέποντας στους servicers να δρουν ανεξέλεγκτα, εισπράττοντας περισσότερους τόκους από όσους προβλέπει ο νόμος, αφού ο υπολογισμός του επιτοκίου γίνεται επί του ποσού της μηνιαίας δόσης  και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου.

Οι καταχρηστικές πρακτικές έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως και η μετέπειτα ασύδοτη διαδικασία όχλησης των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές, με συνεχείς και ασφυκτικές πιέσεις για την είσπραξη των μηνιαίων δόσεων ή των ληξιπρόθεσμων ποσών.

Σημειώνουν δε πως αυτή η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να συμμαζευτούν οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων, φοβούμενες μελλοντικές αποφάσεις δικαστηρίων για παράνομες πρακτικές, που μπορούν να φτάσουν ακόμα και για κατηγορίες τοκογλυφίας.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This